Sunday, November 27, 2011

Kurb ja segaduses

Ma võiksin kirjutada täna sellest, kuidas ma kudusin oma elu esimese salli ja õpetasin seda vanaemalegi, ma võikskin kirjutada oivalisest õhtusöögist tillukese Delisa juures, ma võiksin kirjutada balletist, mida ma täna õhtul vaatama lähen.... ma võiksin kirjutada sajast tillukesest toredast asjast, aga selle asemel kirjutan ma hoopis ühest kurvast asjast. Nii kurvast, et see kaalub üle kõik need sajad toredad asjad. Ma kirjutan Hugost.


Hugo on olnud meie pere liige neli aastat. Ta on valmistanud meile ka parajalt peavalu oma trikkidega, kuid kindlasti rohkem on ta toonud meile rõõmu. Ta on mulle olnud sõbraks ja seltsiliseks õhtutundidel kui ma olen üksi kodus olnud, me oleme salaja (kui Janekit kodus pole) koos diivanil telekat vaadanud, ma olen talle salaja (ikka kui Janekit kodus pole) oma taldrikult paremaid palasid poetanud... Ta on minu parim sõber! Ja tegelikult ka Janeki parim sõber, olgugi, et neil on veidike teised suhted. Janek ei pea midagi ütlemagi, kui Hugo teda juba mõistab. Ta teab, et ei tohi poriste käppadega esikust kaugemale tulla, ta teab, et kus on tema koht... Ehk siis ma võiksin veel pikalt kirjutada Hugo headest külgedest, aga pean nüüd kirjutama ka millestki ebameeldivast.

Ma tean, et järgnev võib kaasa tuua erinevat vastukaja ja etteheiteid meile koeraomanikena, kuigi tegelikult oleks oodatud hoopis konstruktiivsed ettepanekud. Nimelt oleme me olukorras, kus me peame otsustama, kas Hugo magama panna või on veel teisi võimalusi. Hugol on kõikide heade omaduste juures ka üks halb omadus. Ta kipub kodust ära jooksma. Me oleme teda proovinud sellest võõrutada hea ja halvaga. Me püüdsime teda isegi õues ketti panna, kuid kuna aga tegu on pigem toakoeraga, siis lõppes see sellega, et kogu ketis oldud aja ta ulgus meeleheitlikult ja lõpuks õnnestus tal end ka ketist lahti saada ning plehku pista. Me käisime operatsioonil ja mõnda aega tundus, et see aitas, sest koer jäi koduseks. Siis aga hakkas ta vaikselt jälle ära jooksma. Me ei suutnud uskuda, et ta midagi halba võiks teha, sest kodus on ta ideaalne koer.
1. advendiks saime me aga ootamatu ja ebameeldiva üllatuse - Hugo oli maha murnud naabri lamba! Olgu, hakkame kaugemalt pihta ja ütleme, et naaber on ka Hugole halbale teinud, nii et koerale kolm õmblust teha tuli ning ta seepärast naabrit kimbutamas käib, kuid ma ei püüa leida vabandust ega õigustust ei endale ega Hugole, sest ma saan aru/tean/olen kuulnud, et koer, kes korra on veremaitse suhu saanud, tuleks kõigest hoolimata magama panna.
Aga ma ei suuda selle mõttega harjuda. Mul ei ole selleks südant. Ega ka Janekil. Ma ei suuda valida loomaarsti numbrit, et panna kinni aeg, et... Tegu on ju meie pere liikmega! Kuidas me saame sellise otsuse vastu võtta? Kuidas midagi sellist üldse otsustada? Aga mis on muud võimalikud variandid?

Aiast hüppab Hugo lendleva kergusega üle. Me oleme ise näinud, kuidas ta Ihastes ema juures isegi kõrgest aiast end üle upitas. Loomulikult saaksime me ehitada väga kõrge aia - aga meie aed on umbes hektari suurune ja kahjuks ei näe ma rahaliselt võimalust nii suurele pindalale aia ehitamiseks. Nüüd uurin ma raadiopiirdeid, kuid olen kuulnud erinevaid arvamusi. Pooled väidavad, et elektrikarjusest on abi, pooled sellesse ei usu. Lihtsalt eksperimenteerimiseks on tegu piisavalt kalli tootega. Vähe sellest, et tagataskust ei ole mul ka selle jaoks raha võtta. Kas neid müüakse ka järelmaksuga? Kas neist on kasu? Kuidas ma tean...

Kas me peaksime Hugole püüdma leida uue kodu? Kuhu? Kuidas? Kellele? Kust ma tean, et ta saaks endale hea pere? Ja jällegi. Ma ei suuda leppida mõttega, et Hugot ei ole. Lihtsalt ei ole.
See ei ole ju võimalik! Aga mida me tegema peame? Midagi peame me ju ära otsustama.


(Kui keegi tunneb siiski vastupandamatut soovi meid hurjutada, sõimata või süüdistada, siis olgu nii, ma ei hooli sellest, sest need, kes meid tunnevad, teavad, kui väga me Hugost hoolime ja teda armastame!)
NB: Kogemused ja soovitused raadiopiirde valimiseks on rohkem kui teretulnud!

14 comments:

  1. Magamapanek on kõige viimasem variant .
    Proovi elektripiiret , osta.ee-s on neid tiba soodsamalt saada !
    Hoian Hugole pöialt !
    P:S. Kas eraldi koeraaedik ( pealt võrgustatud ) poleks variant ? Koos kuudiga ja puha !;)

    ReplyDelete
  2. Mina hoian ka väga Hugole pöialt. Ei tea, küll võõras kuts, aga südamest jooksis külm jutt suisa läbi kui magamapanek teemasse tuli.
    Niisiis. Mu enda koera tarvis pole elektripiiret vaja läinud.. küll aga on selline meie naabritel. Neil on ka üsna lahmakas aed, kuid kõik tundub toimivat - suur hundikoer, kes möödujate kohapealt valjuhäälselt sõna võtab, püsib aias ilusasti. Kahjuks, väga kahjuks, ei ole ma uurinud seda, mismoodi koerale kogu kompott mõjub.
    Võidelge vapralt ja hoidke ikka lippu kõrgel - kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab ;)

    ReplyDelete
  3. Olles ise koeraomanik soovitaks enne ikka kõiki muid vriante proovida. Tegelikult on alati lahendus olemas, see tuleb lihtsalt leida. Miks mitte väiksem (näiteks 10 X 10 meetrit) 2 meetri kõrgune võrkaed. Ja rohkem joosta saab ta ju siis kui koos hulkumas käite.

    Elektrikaeluste kohta olen kuulnud, et pidavat väga efektiivsed olema aga kuna endal kogemust pole siis soovitaks internetist uurida. Kindlasti on ka teisi koeraomanikke kellel sellised probleemid. Googelda netis, netifoorumites on inimesed enamasti sõbralikud ja abivalmis.

    Kui kodus miskit jahendust kohe kuidagi ei leia siis võiks ehk ikka proovida uut kodu leida. Koera ja arvan et ka teie enda vaatevinklist oleks see kergem.

    ReplyDelete
  4. Ja veel (olen esimene anonüümne kommenteerija): kas on ikka 100 % kindel et see Hugo tegu oli ? naabrid , eriti veel mitte kõige suuremad loomasõbrad , võivad uskumatut pas...hka kokku ajada !

    ReplyDelete
  5. Noh, tõenäoliselt oleksid naabrid ühel hetkel lamba nagunii tapamajja viinud või suisa ise maha löönud, aga neid ei taha selle eest keegi magama panna. St ma ei näe ühtki põhjust, miks koer, kes murrab näiteks lambaid, tuleks ilmtingimata magama panna, sest lamba murdmisel ei ole mitte mingit seost näiteks laste murdmisega. Jahiinstinkt on ikka hoopis eraldi teemat.

    Soovitaks mõnda asja. 1. Jooksutross. See tähendab seda, et üle aia tõmmatakse tross, mille külge siis omakorda kinnitub sinu valitud pikkusega kett/rihm. (Vaata pilti: http://img841.imageshack.us/img841/9535/jooksukaabelkoerale.jpg) Teoreetiliselt on koer küll ketis, kuid tema liikumisruum on tunduvalt suurem (kogu trossi ulatuses mõlemas suunas rihma pikkus, mis võib olla ka kümme meetrit ja rohkem - see on nö flexy pm, et kui koer läheb trossile lähemale, läheb see lühemaks, pole vaja karta, et koer sinna sisse koperdab). Peaks ca 20-30 euroga saama, pole metsikult kallis. Iseasi, et Eestis on väike valik, aga kui Koertekoja otsingut kasutad, leiad nõuandeid, kust osta. Alguses kindlasti ikka röögib, sest tema unistus on ju üldse mitte aias olla, ta röögiks ka siis, kui järsku aed kümme meetrit kõrge oleks, aga küll ta harjub.

    ReplyDelete
  6. 2. Aedik. Kui ehitada korralik aedik, kust ei saa alt läbi (st aediku alumisse äärde on valatud betoon, mis läheb piisavalt sügavale) ega ole ka võimalik üle tulla (näiteks on üle aediku tõmmatud võrk või on aediku ülemises servas sissepoole kaarduv võrk), on tal seal turvaline olla, saab ikka värsket õhku ja veidi liikuda. Taaskord saab koertekojast otsinguga leida õpetusi, kuidas ehitada, mis materjale kasutada jne. Aedikus ta hakkab muidugi ka pröökama, sest olete ta hulkumisvõimalusega ära hellitanud ja tema jaoks on see ennekuulmatu, kui tema vabadust piiratakse.

    3. Raadiopiire. Olen varem näinud Koertekojas kuulutust, kus inimene avaldab soovi nädalakeseks raadiopiiret laenata - et välja uurida, kas see ta koera peab või mitte. See on hea variant, saate testida. Aga peate siis selle nii seadistama, et laks käiks ära juba enne aeda, sest muidu saab ta elektrilöögi aia kohal, aga kukub ikka teisele poole maha. Muidugi peab peale passima, et patareid kogu aeg laetud oleksid jne. Pröögata ta ilmselt igaks juhuks ei julge, kardab uut laksu saada. :D

    Ja vahet polegi, kas konkreetne koer konkreetse lamba murdis maha või mitte, hulkuvad koerad murravad ikka linnupoegi ja kõike muud, mis nad kätte saavad. Minu sõbranna paks koer, kes tavaliselt end liigutadagi ei viitsi, sai üks kord lahti ja murdis kitse maha - oli küll talv ka ja kits väsinud selle lume sees sumpamisest, aga koerad on üllatavalt võimekad ja võivad loodusele päris suurt kahju teha. Naabrite lammastele muidugi ka. Mina soovitan raadiopiiret, aga targem on tõesti seda esmalt testida. Kui Koertekojast laenata ei taha, võid ka poest küsida, kas sa võid 14 päeva toodet testida ja selle tagasi tuua, kui sellest teile kasu ei ole.

    ReplyDelete
  7. Aitäh heade sõnade ja kasulike nõuannete eest!
    Loomulikult oleme me isegi mõelnud, et kas see ikka kindlalt Hugo tegu on, aga kuna kahtlus püsib, siis vaielda ei saa ja Rentsil on õigus hulkuv koer võib ohtlik olla metsloomadele (eriti võttes arvesse, kuidas Hugo aias linde taga ajab). Et ta lastele ohtlik võiks olla/ohtlikuks muutuda ei usu ma isegi, sest Hugo on üks lastesõbralikemaid koeri üldse (noh kuni nad teda sabast ei tiri, aga ausalt öeldes teen ma isegi kurja häält kui lapsed mind sabast tirima hakkavad, kuid ohtlik lastele pole ma sellegi poolest).
    Püüan täna Tartu loomapoodidest uurida ja küsida - oleks hea küll kui saaks testida. Koertekojast polnud ma kuulnudki:( Hakkan kohe guugeldama.
    Kuid veelkord suur aitäh nõuannete eest ja toetamast samuti:)

    ReplyDelete
  8. Esimene lahendus oleks ehitada tõesti 5x5m aedik nii kõrge aiaga, et ta sealt üle ei saa - siis on liikumisruumi sel ajal kui teid ei ole, aga samas ei pääse ta ula peale. Seni kuni muid asju katsetad.
    Hoian teile pöialt. Kõigile.

    ReplyDelete
  9. Otsustasime kõige pealt paigaldada hoovi jooksutrossi, loomapoodidest uurisin raadiopiirdeid ja ilmselt soetame esimesel võimalusel ka selle, sest loomapoodnike sõnul on meil veel võimalik koera halvast harjumusest võõrutada. Mul on nii hea meel, et leidsime siiski lahenduse esialgsele õõvastavale mõttele.

    ReplyDelete
  10. Minu tuttavatel on see elektrikarjus ja toimib kenasti. Ei ole koerale halvasti mõjunud. Probleeme on pigem selliste koertega, kellel on liiga paks karv, nad lihtsalt ei tunne elektrilööki. Oian pöialt, et kõik ilusti laheneks.

    ReplyDelete
  11. loe: hoian pöialt.

    ReplyDelete
  12. Näed, Koertekojas pandi just müüki kasutatud raadiopiire, kui teemaalgatajaga ühendust võtad, saate ehk kokkuleppele, et saad kas nädalase testperioodi või et saad seda alguses nädalakese rentida vms.

    http://www.koertekoda.ee/forum/viewtopic.php?t=32515&highlight=

    ReplyDelete
  13. Ei jõua sind ära tänada nõuannete ja abi eest:)

    ReplyDelete
  14. Ja aitäh kõigile toetuse eest!

    ReplyDelete