Tuesday, December 16, 2014

Püüan mitte pahandada, püüan mitte pahandada, püüan mitte....



Autosõit. Ida istub taga oma toolis. Vaikselt. Mina kuulan Dagö "Soovikontserti", mis ma Mareki autost varastasin. Ühel hetkel mõtlen ma, et liiga vaikne on. Ma ju tean, et see ei tõota head. Ja nii see tõepoolest on ka seekord. Ida ei ole söönud ära mitte ühtegi porgandikrõbuskit, mis ma talle pihku andsin. Ta on need peenikeseks puruks hakkinud!!!  Terve tagumine iste on puru täis. Ida ise muidugi ka.
 "Püüan mitte pahandada, püüan mitte pahandada, püüan...," sisendan ma endale. "Ta on laps, ta ei saa aru," püüan ma end veenda, aga sisemuses karjun, "kes see seda jama koristama peab????" Ida vaatab mulle rahuloleva näoga otsa. 

             
Ma olen pahane, aga korrutan endale:"Püüan mitte pahandada, püüan mitte pahandada, püüan..Ta on väike ja rumal!"
Nii nagu ma korrutan endale ka siis kui ta diivanile piima tilgutab ja saiapuru sinna sisse pudistab, lilli potist välja tirib, kuuseehteid kuuselt maha tirib. Aga ma olen ikka pahane. Miks ta peab rumalusi tegema? Miks ta ei võiks midagi asjalikku teha ja päriselt ka "Tuljakut" tantsida või "Kalevipoega" lugeda? 
Kui ma Mondeo-Mati asemel sõidaks tutika Lexusega, oleks ma sellise vaatepildi üle kordi kurjem. Ida on ka kuri. Ta ei mõista, miks ma talt katkise paki käest võtan. "Kahju on juba tehtud, mis seal enam," ütleks ta mulle ilmselt kui ta rääkida oskaks. 


Me jõuame koju. Ida käib potil, tõuseb siis püsti, haarab oma mähkme ja tormab wc-st välja. Enne kui ma jõuan karjatada, et kuhu sa jooksed, on ta jõudnud kööki, teeb lahti prügikapi ja viskab mähkme prügikasti. Mu olen hämmingust pikali kukkumas. Kuidas ta teab? Ja oskab? Ta on ühe-aastane. 
Ja mul läheb meelest, et ta alles minuteid tagasi Mondeo-Mati porgandikrõbuskitega ära tuunis. Mis sellest. Ilmselgelt on mul kodus kasvamas imelaps. Või siis siiski mitte? 


Nii me elame. Ühel hetkel olen ma ta lolluste peale nii pahane. Teisel hetkel ei suuda ma ära imestada kui taibukas ta on. Enamuse ajast lepin sellega, et ta on täiesti tavaline ühe-aastane laps. 

13 comments:

  1. :) Soovitan sulle sellist Tommee Tippee topsi http://www.tommeetippee.co.uk/product/snack-n-go/ See ei takista küll päriselt pudistamist, aga vähemalt ei saa kogu pakki korraga ümber valada vms. See tops on pealt avatud ja laps pistab sealt käe sisse ja saab oma palakased 1-2haaval kätte. Lisaks on see alguses lapse jaoks huvitav. Aga kasvades oli minu lapsel ikka vaja kogu käsi sealt sisse toppida ja siis võimalikult palju korraga välja ja suhu pista. Aga seda topsi ei müüda igal pool, ise leidsin vist ainult Rocca-al-Mare Cippollino poest.

    ReplyDelete
  2. Mõttes ma peksan ennast selle eest, mis ma nüüd kirjutama hakkan, sest ei ole minu asi oma nina teiste asjadesse toppida ja mingit moraalijüngrit endast kujutada, ei ole.. Aga millal ma enne viisakas ja normaalne olen olnud.. Anna juba ette andeks.
    See tool, milles armas Ida istub, ei ole talle paras, ta pea ei ulata "peakaitsmete" vahele ja rihmad on kõrgel ja nii lõdvad, et järsema pidurdamise korral lendab ta kenasti sealt rihmade vahelt ette poole välja. Ehk leiad oma tutvusringkonnast kellegi käest vähe sobivama tooli kuniks Ida kasvab ja see tool talle parajaks saab. Nii igaks juhuks.
    Veelkord vabandades, aga turvaasjades olen ma täielik tähenärija tanu kurbadele õppetundidele. Muus osas (koristamine, riietumine, you name it, olen nagu sina ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rihmad on lõdvad, sest tegin need klambritest lahti, et ka sealt pudi kätte saada:) mis aga puutub muidu tooli suurusesse, siis ma ei teagi, toolil toodud andmete järgi on see sobilik. Ma kardan et on lihtsalt natuke petlik pilt, homme vaatan täpselt järele, kuhuni pea ulatub.
      Kui oled blogi pikaajalisem lugeja, siis tead, et oleme korraliku õnnetuse (jumal tänatud, et õnnelikult) üle elanud ja ligadilogadi asjadega ei riski:)

      Delete
  3. Osta Idale see: http://www.munchkin.com/products/feeding/click-lock-deluxe-snack-catcher-pink-2-pack.html Meil on see olnud suht asendamatu. Ta saab sealt kätte nii kamapallid kui suuremad asjad - aga neid porgandiasju ma muidugi autos talle ei annaks enivei, sest need oma olemuselt on lihtsalt niiiiii pudisevad - ja enamasti on auto täitsa puhas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beebicenter peaks neid müüma - ja meil on ka nende iminapaga kausid ja taldrik (setis on 3tk, me vahetasime nii, et mina ostsin kausid ja vahetasin ühe neist taldriku vastu) - asendamatud, kui ta jõuab sellesse ikka, et nimelt hakkab taldrikuid ja toitu maha loopima, et näha, mis sa teed..

      Delete
  4. Tead, mina näiteks olen mõelnud, et muudan oma auto söömisvabaks alaks. No vähemalt kui lapsed autos on :D Oma põnnile pole siiani midagi autos süüa andnud (valetan, ühe korra vist ikka andsin banaani) ega kavatse seda ka tulevikus teha. Kui 1aastase järelt veel viitsiks koristada (eeldusel, et mingit väga mökerdamisasja kätte ei anna), siis seda ma ei kannata, kui tuleb keegi oma lapsega minu autosse, lapsel šokolaad või šokolaadiglasuuriga jäätis ja siis on kõik kohad pärast seda täis ja kes peab koristama!?!? Seega peab auto olema söömisvaba ala, sest ei saa ju öelda, et sinu laps ei tohi mu autos süüa ja enda omale pistan samal ajal prääniku pihku onju :D
    Üksi sõites võin süüa salaja :D

    ReplyDelete
  5. Kui sind lohutab siis võib ka hullemini minna. Ma andsin hiljuti poisile autos söömiseks kätte ühe tuubis puuviljapüree. Poole imes tühjaks ja siis hakkas selle tuubiga vehkima nii, et see vedelapoolne püree sealt välja pritsis. Seda löga koristasin siis autoistmelt poisi kõrvalt, aknaklaasilt, uksepolstrilt, turvatoolilt, esiistme seljatoelt, ta enda jope kapuuts oli ka selle lögaga koos. Saab ka nii :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma sellesama pärast annangi talle autos ainult küpsised-kamapallid-porgand - ehk asju, millega sellisel kujul määrida ei õnnestu.. Ja mille koristamiseks ei kulu väga palju aega. Sellepärast ma jumaldan kamapalle - neid on nii lihtne kokku korjata, ja peenikest pudi ei ole ka eriti:)
      Ja Sa ei ole muide ainus - puuviljapüree õnnetus toimus meil nt Berliini akvaariumis, suure röökimise saatel. Kohas kus oli PALJu inimesi. Ja mul oli seljas see mantel, millega ma pidin pärast veel olema nädala seal. Konverentsil. Õnneks saime kokku selle lägaga ainult mina, laps, põrand ja pink:D

      Delete
    2. Ma ka jumaldasin kamapalle, aga Ida keeldub neid söömast. Ta eelistab ikka asju, mis määrivad -banaan, küpsised jms:)
      Ma tahaks ka auto toiduvabana hoida, aga pikemal sõidul tundub see lootusetu. Mänguasjad jm lendavad kohe pörandale, toit hoiab tegevuses (nagu ka pildilt näha:D)

      Delete
    3. Eks siin vist tuleb lihtsalt see laste erinevus välja... ma ei peagi talle mitte midagi andma, ta on täiesti vait ja vahib aknast välja vms :)

      Delete
    4. No meil oleneb päevast. Praegu oleme jõudnud nii kaugele, et annan piparkoogi kätte ja siis ta hoiab seda. Ei söö, aga käest ära ka ei pane. Hoidu jõudes jätame autosse ja sama kordub järgi mines:)

      Delete
  6. Mul riivas ka turvatool silma, et liiga suur ja rihmad lõdvad. Ilmselt saab ka peatuge allapoole tuua, kui tegu on 9-18kg tooliga. Vaata see asi palun üle!
    Mis autos söömisesse puutub, siis ma ka alguses suure hurraaga tegin auto söögivabaks :D Hahaaa, see oli seda väga lühikest aega, tead ju küll seda maaka elu :) Samas mulle ei meenu, et ta hullu moodi lagastanud oleks, ükskord ta küll määris porgandipiruka sisu sinna rihmade kinnitusklambri ümber, aga muidu tõstad ju lapse sisuliselt koos purudega välja ja raputad puhtaks. Turvatooli katte pesin ära enne müüki, kuid oleks ka ilma pesuta täitsa ok olnud (tolmuimejaga tegin kogu kasutusaja jooksul vast 2x).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peatugi oli tõepoolest ühest autost teise tõstmisel nihkunud paigast - suur aitäh teile, et sellele mu tähelepanu juhtisite. Nüüd jälle kenasti õiges asendis ja oskan seda ka jälgida tulevikus.

      Delete