Sunday, July 14, 2013

Parem hilja kui mitte kunagi

Seda, et mu eesti keele oskus, st grammatika, üsna kasin on, tean ma juba ammu, aga hakkama olen ma siiani siiski saanud. Ja ütleme siis nii, et kui viitsin veidike süveneda ja vaeva näha, siis saan üheksal korral kümnest õigekeelsusele ka pihta.
Seda, et ma aeg-ajalt (Tallinna mõistes) "veidrat" lõuna-eesti keelt räägin, teavad ka kõik. Ja nii ei imesta enam keegi selle üle, et mu kampsun putsuline on, et ma kontrolltööks pukse kirjutasin, et riided asusid koolis rõivistus, et aken on poikvil, juustes nall ja et ma kefiiri joon. Või keefiri. Terve oma teadliku elu olen ma kefiiri/keefiri joonud.
Niisiis pole imestada, et "Millal Sina viimati keefirit jõid?" mind hulluks ajamas oli. Igakord kui ma seda kuulsin,nägin,lugesin tahtsin ma karjuda, et mis kuradi keefirit, keefiri ju, keefiri, keefiri, keefiri!!!! Ja ma ei saanud enam rahulikult magadagi, ilma et ma unes keefirit poleks näinud. Ma ei saanud aru, miks järsku siis nüüd niimoodi. Ega ma polekski nii ärritunud olnud, kui ma üksi oleks arvanud, et keefirit vale on, teised arvasid ka, et see kriibib kõrva. Minust palju targemad. Nemad olid ka keefiri joonud. 
Ma olin juba peaaegu kesklinna plakatiga vehkima läinud, et mis siis nüüd lahti on. Selline räme eksimine ja keegi ei reageeri ega võta linnaruumist häirivaid reklaame maha (viltuse peenise reklaam võeti küll kibekiiresti maha. kuigi ma siiani kahtlen selle vajalikkuses, aga see selleks.) Igaks juhuks mõtlesin ma ka ÕS-ist asja uurida. Et ikka kindel oleks. Ja mida ma näen?

.keefir <9:-i, -it> kefiir. Kaks klaasi keefirit

Ma oleks nagu puuga pähe saanud. Mis mõttes? Kas tõepoolest on tegu nii ulatusliku vandenõuga? Vandenõuga minu vastu. Selleks, et mind hulluks ajada. Et siis õige ongi keefirit? Et keefir käändub nagu album ja kefiir nagu toon?  Et nagu päriselt? Päriselt päriselt? Ma olen 32 aastat elanud nii olulist fakti teadmata!
Ma tunnen end nii rumalana. Palju rumalamana kui muidu. Isegi rohkem rumalamana kui siis kui ma "karussell" ühe s-iga kirjutasin.

**********
Aga võib-olla ma olen siis terve elu kefiiri joonud? Ja sellepärast on "uus" vorm mulle nii võõras? Ma võin nii ka mõelda. Et end veidike paremini tunda:D  Aga olgu selle õigekeelsusega kuidas on, keefirit ma jooma ei hakka ikkagi! Juba põhimõtte pärast. 

3 comments:

  1. Mina olen siis ka väga mööda pannud! Aga pean tunnistama, et ei kavatse end parandada ja joon kefiiri rõõmsalt edasi või vähemalt siis,kui see kätte juhtub :-)

    ReplyDelete
  2. Issand, ma olen ka Lõuna-Eestist ju.
    No ÕSi ma veel välja ei jõudnud tirida seekord. Nüüd sain siit vastuse ja lähen häbenen ka nurgas!

    Padurase...

    ReplyDelete
  3. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    ReplyDelete