Friday, December 18, 2015

Minu kaitsekõne


Et kõik oleks aus, pean ma alustama sellest, et mulle meeldivad värvid ja segasummasuvila tüüpi kodud. Meie kodu Ussipesas on lipp lipi ja lapp lapi peal, meie moodi. Jah, palju on asju, millest ma puudust tunnen ja mida muudaks, aga laias laastus olen ma meie pesaga rahul. Küll ta vaikselt ajapikku saab täpselt selline nagu vaja. 


 




Mulle on alati meeldinud Skandinaavia stiilis elamised, kuid ühel hetkel tundus mulle, et kõik Eesti kodud hakkasid ühte stiili minema. Osteti paar valget tooli ja kappi ning juba oligi Skandinaavia stiil. Igal pool. Mul sai sellistest kodudest villand. 

Meie ajutine kodu on valge, Skandinaavia stiilis. Ja kas te teate mis? Ma tunnen, et see on hetkel rohkem meie nägu kui Ussipesa. Kas teate veel mis? Ma unistan vaikselt ja salamisi, et võib-olla ühel päeval on ka Ussipesa selline. Mulle on Skandinaavia stiil jälle meeldima hakanud. Ma ei pea silmas kataloogikodusid.




Ja siis... Eesti kauneima kodu tiitli sel aastal võitis Anna Lutteri ja Algo Eskala korter Kurtnas. Seda on paljud nimetanud kataloogikoduks (näiteks Ebapärlikarp). Mulle ei ole kunagi sellist tüüpi must-valged kodud väga sümpatiseerinud, kuid kui ma hakkasin Anna Lutteri Instagrami kontot jälgima, siis iga päevaga hakkasin ma aina rohkem kadedust tundma. Mu meelest on nende kodu nii ilus, et ma oleks tahtnud kogu meie kodu samasuguseks muuta. Ma ei tunne Annat isiklikult, ma tean teda vaid nii palju kui et olen tema käest öökullipatju tellinud. Selle suhtluse põhjal julgen ma öelda, et tegu on kokkuhoidva ja äärmiselt sümpaatse paariga. Ja nende kodust (jah, vähesest värvist hoolimata) kiirgab nende positiivsust ja soojust. Seepärast ma selle "kaitsekõne" siin kirjutasingi. Mitte et nad seda vajaks. Ette on heidetud, et kus need "nutikad, hästi läbi mõeldud lahendused" ja "efektne tulemus" on, et on ju vaid üks tavaline must-valge kataloogikodu.  Siinkohal soovitan ma ära vaadata Reporteri video (SIIN). Ainuke millega ma nõus olen, on see, et ma ei suuda aru saada, miks ühtäkki kõigil peavad olema seintel ühesugused postrid. Ühtäkki pakub neid postreid Eestis mustmiljon  väga palju pakkujaid. Ma ei suuda mõista, kuidas see end ära tasub. Aga see selleks. 


Mulle õudselt meeldib, et see kodu võitis. Esimeseks põhjuseks võib-olla tõesti see, et mulle tundub, et tegu on nii meeldivate inimestega. Ma ei tea, võib-olla ma eksin ja tegelikult on Anna hoopis üks bitch käsitööõpetaja, kes kõigile "kahtesid" loobib ja keda keegi ei salli, kuid sotsiaalmeedias teda jälgdes (omg, ma tundun nagu creepy stalker!) on mul jäänud nendest nii soe mulje. Teiseks meeldib mulle see, et kõik on ise mõeldud ja ise tehtud, viimse detailini läbi mõeldud ja praktiline (halloo, kontor-ladu magamistoa voodi all on ju geniaalne!). Ja kolmandaks kui esimene ja teine punkt kokku liita siis mina saangi vastuseks "kauneim kodu aastal 2015".  

Ma suudan täiega ette kujutada elu samasuguses kodus. Läbimõeldult Skandinaavia stiilis kodus. Mitte igavas Ikea kodus. Suure tõenäosusega ei saa meie kodu muidugi kunagi selliseks, sest mu "wannabe shabby chic" osa võtaks kindlasti võimust ja tulemuseks oleks ikkagi järjekordne meielik segasummasuvila. Midagi sellist, kui kokku panna Ussipesa ja meie praegune kodu. 

14 comments:

  1. Väga hästi tasub, tänan huvi tundmast. Suisa suurepäraselt! Loodan, et ka Sinul äri õitseb. Häid jõule!

    ReplyDelete
  2. Kauni kodu osas nõustun vägagi. Vahel nähakse ainult seda "must-valget", aga mitte olemist selle taga.
    Aga..mis sul selle Mirjamiga viimasel ajal on. Minu meelest läheb ta äril väga hästi.

    ReplyDelete
  3. Minule ka väga Anna Lutteri kodu meeldib ja üldse Skandinaavia stiil. Suve algul kolisime uude koju ja ma sain selle ise kujundada. Aluseks võtsin ka Skandinaavia stiili. Aga üks suur küsimus tekib mul, kui ma näen selliseid kodusid. Et kui peres on väiksed lapsed, siis kuidas on võimalik, et elutoas on hele diivan ja valge vaip. Ma panin ka diivanile heleda katte, aga vahetasin selle kiirelt tumesinise vastu, sest mul kodus 2 väikest last. Heleda elutoa vaiba vahetasin ma ka halli vaiba vastu, ega suutnud aru saada, et mis mul mõttes oli, kui ma heleda vaiba koju tõin. Mul ei ole nad erilised määrkassid, aga ma lihtsalt hulluks, kui nad mu heledale vaibale midagi maha ajaks.

    ReplyDelete
  4. Ma ei saa aru, miks te arvasite, et ma Mirjamist midagi kirjutan. Mu meelest on Mirjam üks väheseid, kes oma tööd suurepäraselt teeb - tal on väga hea maitse ning oskused. Mulle ääretult meeldib Mirjami stiil, nii et palun väga vabandust kui te midagi muud siit välja lugesite.
    Muu meievaheline "kana" ei ole ilmselt üldse oluline suures plaanis, meil on lihtsalt erinevad arusaamad ning nägemused asjadest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meil ei ole kana - vastupidi. Mina olen alati su Hooandja projektidele raha annetanud, neid linkinud, Diipi reklaaminud ja igal võimalikul viisil su ettevõtlikkust toetanud. Sellepärast mind kurvastavad sellised piigid nagu see siin ja see Facebookis kirjutatu - mulle ütlesid toona, et see käib üldse ühe Norra blogija kohta, seal kommentaariumis samas ütlesid, et nimesid ei nimeta, sest inimesed solvuvad. Kahtlustan, et norrakas polnud seal seda lugemas.. Mind teevad tõsiselt kurvaks sellised asjad - ma olen sulle kogu südamest kaasa elanud ja ausõna hakkab kõhus keerama. Komplimentide eest tänan, aga kus mu mustmiljon konkurenti on? Selliseid postreid nagu Annal ei tee ju meil keegi?

      Delete
    2. Oh tead, ma pole kunagi oma sõnu, mõtteid ja postitusi poliitkorrektseks lihvinud, sellest ka mõnikord "probleemid". Et mitte mõtetut tüli tekitada, siis parandasin mustmiljon ära, sest tõesti vbla neid mustmiljon pole, aga pean ausalt ütlema, et postrite pakkumisi ja jagamismänge on viimasel ajal päris palju mu FBsse potsatanud. Sinu tehtud tööd on stiilsed (kaudselt on sinu tööd ka poekeses esindatud ju), sama ei saa ma kõigi teiste kohta öelda. Ja mu küsimus on tegelikult ikka, miks see korraga trendiks muutus, pinterestki on täis free printable postreid. See et mina trendi ei mõista, et tähenda kuidagi, et ma sulle edu ei sooviks. Vastupidi. Kui üdini aus olla, siis ma peaks sinult hoopis postreid tellima, sest Skandinaavias on see trend nagu sa ilmselt ka ise tead ÜÜRATU. Enam ei saa öelda, et "ilma kassita kodu on vaid maja", nüüd tuleb öelda, et "ilma postrita kodu on maja".
      Kana all pidasin ma silmas meie vaateid blogipostitustele ja nö negatiivsetele postitustele. Ehk siis sina teeksid ilmselt "peaaegu hiv saanud tüdrukule" pai ja saadaksid virtuaalse musi, mina aga teen tema üle nalja.

      Delete
    3. Ma ei kirjutaks temast üldse, sest ma kahtlustan, et see on kaheldava väärtusega teema ja ei viitsi oma küllalt väärtuslikku aega (mida ma magamisekski ei raatsi kulutada) sellise jama kommenteerimisele pühendada. Meie vahe pole selles, et mina oleksin hirmus PK ja roosamanna - ma lihtsalt ei saa aru, miks te ennast mingi mõttetu jama peale käima tõmbate, kui võiks tegeleda sedasorti teemakäsitlustega, mis kellelegi actually midagi annavad. :P

      Delete
    4. Hmm, need postrid kui sellised seinal või sellistel pildiriiulitel võib sisekujunduses/kodukujunduses küll stiilina siiski ühte patta panna. Jah, kellegi tehtud on üksikuna parema kompaga, nii on ju kõigega, aga kokkuvõttes on tegu sama stiilivõttega, mis suuremas pildis mõjub ühtemoodi. Ja ei ole ju valesti öeldud, et seda kohtab hetkel n-ö noorte kodudes massiliselt. Isiklikult olen pannud küll tähele, et neid tehakse kõvasti ja mitte niivõrd ettevõtlusena müügiks, seda usun küll, et pole suur konkurents. Aga inimesed teevad neid ju ise, nii endale kui kingituseks sõpradele jne. Vähemalt olen sellist moodi aastaid täheldanud. Tänapäeval oskavad ju nii paljud kodukasutajad juba kujundusprogramme, mida vanasti poleks osanud nimetadagi, kui poleks just graafiline disainer.. nagu pea iga teine teeb oma hea kaameraga ilusaid fotosid. Lihtsalt tänased võimalused ja tehnika on nii head ja pakuvad inimestele üha rohkem huvi. Aga arvamused on erinevad, kui miski on pop, siis ikka räägitakse sellest või mõjub paljudele tüütult, kuna liiga "nähtud" vms. Ka mulle need ei meeldi, need mingid quotes`id jne.. selles interjöris meeldiks hoopis päris-kunst (hea väljend, millest kinni võtta muidugi) nt graafilised lehed, kui mitte värvi sisse tuua jne. Või ka selles antud värvigammas maal nt Jaan Elkenilt. Ja Eveliis, ma ei tea, kas see postitus mulle "actually" midagi andis, aga olen su blogi lugeja aastaid ja loodan jätkuvaid teemakäsitlusi :)

      Delete
  5. Kui ma peaks vaid blogi sellest, mida ma päeval tegin/ei teinud, siis ei loeks ma seda blogi isegi ise. Minu argipäevas ei ole midagi nii huvitavat mida teistega jagada ning minu pildimaterjalikvaliteet ei pakuks samamoodi midagi. Minu teetassike ongi mõttetu jama peale enda käima tõmbamine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suurepärane kommentaar, väga lustlik:)

      Delete
  6. Mina ei saa sellest postriteemast aru. Neid on viimasel ajal minu arust mustmiljon, terve FB on seda täis.. iga kord olen vaatanud, et oo, kas Mirjami tehtud? Aaa eii.. hoopis see ja teine ja kolmas firma. Mina ei näe mõtet kulutada sellise asja peale raha, kui ma saan need lihtsalt välja printida ilusama/korralikuma paberi peale ja panna raami (kui nii suur vajadus peaks tekkima), samuti ka kinkimise korral. Nagunii need laused on "varastatud" kuskilt internetiavarusest, seega ma ei leia, et ma peaksin selle eest maksma, vaid "varastan" ka idee nende valmis tehtud postrite peal. Huvitav on tõesti see, et see on hetkel mingiks trendiks muutunud. Ma ütleks, et lollidelt tulebki raha ära võtta :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Põhimõtteliselt olen ma sinuga samas paadis, ainult ühe erinevusega. Täna läks sel postri teemal ka ühes FB grupis vaidluseks/aruteluks ja seal Mirjam kommenteeris, et keegi kopib tema disaini ja siis paneb selle uhkustavalt Instagrami üles. See on mu meelest lame. "love" ja "tothemoonandback" jms saab igaüks netist tasuta alla tõmmata ja ise välja printida, sedand küll - siin kohal olengi ma sinuga samas paadis, aga kui see on midagi omanäolisemat, siis see on küll nats piinlik. Või.
      Lõppkokkuvõttes on mul tegelikult neist postritest suhteliselt suva. Kes tahab ostku Ikeast, kes tahab Jyskist, Nillest, Kremmerhuset'ist, sajalt Eesti pakkujalt või printigu ise välja.

      Delete
    2. Tegelikult on see ka kentsakas jutt, et saad ise parema printida. Paberist on vähe kasu, kui sul on väikese resolutsiooniga fail... Ja noh, vahe kah, kas varastad ja rikud autoriõigusi või ostad litsentse, eks. :)

      Delete
  7. samamoodi on lame see, kui internetist laetakse alla muusikat ja filme, mitte ei osteta poest, aga kes meist seda teinud ei oleks..

    ReplyDelete