Ma
olen terve detsembrikuu katsetanud erinevaid Norra jõulutoite
(juleribbe ja kransekake on valmistatud ning ees oli ootamas lutefisk
aeg). Mul on kapis juba ka üks tükk ootamas, kuid ma ei olnud päris
kindel, kuidas seda ikkagi valmistada, et see söödav tuleks. Ma
olen seda söönud oma elus ühe korra - Haugeni jõulude ajal - ja
ma mäletasin, et mulle maitses, kuid sellest hoolimata ei olnud ma
kindel, kas ma saan hakkama, sest lutefiskil on "kahtlane"
maine. Ka norrakate endi seas. Norra kirjanik Odd Børretzen on
öelnud, et "see ei maitse kellelegi, aga seda süüakse selle
pärast, et harjutada end maast madalast alla neelama pettumusi
elus". Ameeriklane Jeffrey Steingarten on öelnud, et "Lutefisk
ei ole toit vaid massihävitusrelv. See on näide toidust, mille
maitse ei sarnane mitte millegagi, aga sealjuures põhjustab nii
tugevaid emotsioone, mis sõna otseses mõttes saadab inimese
nokauti." Ka mu naabrinaine ütleb, et ei suuda lutefiski süüa
ja seda just tekstuuri tõttu. Jällegi on norrakad ise ju öelnud,
et võdisev ja kallerdav lutefisk meenutab koletist mõnest jaapani
õudusfilmist.
Saate
nüüd aru, miks ma ei ole julgenud lutefiski tegu ette võtta.
Igatahes sain ma ühel päeval Satult sõnumi, et ta kutsub meid
Hvelvet restorani lutefiski sööma. "Et sa teaksid, milline see
olema peab." Nii me eile õhtul restorani läksime (Hvelvet
väärib eraldi postitust).
Aga
mis asi see kahtlase mainega kala siis tegelikult on?
Libekala (rootsi lutfisk,
norra lutefisk,
soome lipeäkala)
on klassikaline roog suuremal osal Skandinaaviast.
Traditsiooniliselt süüakse teda jõulude ajal. Rootsis ja Soomes on
99 % söödavast libekalast kuivatatud molva ja Norras peamiselt
kuivatatud tursk. Libekala tehnoloogia leiutamisest
ulatub viikingite aega. Legend
räägib, et ükskord oli pikal
teekonnal kuivatatud kalalastiga viikingite laev, kui sellesse laeva
lõi sisse välk. Laev põles maani maha. Kuid laevalast jäi alles:
kuivatatud kala oli pikka aega söestunud puude ja tuha vahel. Seda
kastsid vihmad ja põhjustasid kalade ümber leeliselise keskkonna.
Mingi aja möödudes otsustati seda kala maitsta, pestes eelnevalt
maha kala ümber oleva leelise. Kala oli täiesti söömiskõlbulik
ja nii see tava tekkiski. Esimese usaldusväärse märke libekala
kohta on kirja pannud Rootsi õpetlane ja diplomaat, peapiiskop Olaf
Magnus 1555.
aastal.
Libekala
valmistamine toiduks tänapäeval on sarnane ajaloolisele meetodile.
Kuivatatud kala (kilttursk, molva) leotatakse 3–7 päeva
leeliselises lahuses, mille jooksul liha pehmeneb. Pehmenenud
libekala pestakse jooksva külma vee all hoolikalt ja seejärel
pakitakse. Pakitud libekala säilimisaeg on 2-3 kuud. Roa
valmistamisel küpsetatakse libekala ahjus 200ºC juures või
keedetakse.
Keskajal
oli lutfisk vaatamata oma lihtsusele au sees ja hinnatud ka kuningate
laual. Teda hinnati kõrgelt, kuna kuivatatud kala säilis pikalt ja
ta oli oluline valgu allikas kirikliku paastu ajal. Serveeriti
lutfisk´i soolase võiga ülevalatult. Traditsiooniliselt
serveeritakse lutfisk´i kõrvale tugevalt jahutatud õlut ning
Norras ka akvaviiti.
Kuidas
tundub?
Mina ütlen täiesti ausalt, et lutefisk on üks parimaid
toite, mida ma Norras maitsnud olen. Nagu ma aru olen saanud siis
pakutakse siia kõrvale mandelkartuleid, hernetampi, peekonit, pruuni
juustu ja sinepikastet. Ma ei tea, kuidas saab maitsma see kala, mis
mul kapis valmimist ootab, kuid Hvelvetis pakutud kala viis keele
alla. Kõrvale jõime me Lillehammeri Õllekoja jõuluõlut
ehk juleøl'i. Ma
ei saa öelda, et ma Norra õllest väga vaimustuses oleks (vähemalt
sellest, mida poes müüakse), kuid see oli suurepärase maitsega.
Lisaks jõime me loomulikult Linie akvaviiti. Ja ka sellel on
oma lugu rääkida. Nimelt on tegu niiöelda reisiva likööriga, mis
saadetakse merele "reisima", et ilmastikutingimused selle
maitset veelgi paremaks muudaksid. Kel rohkem huvi akvaviidi vastu,
siis SIIN on
üks tore ülevaade.
Foto: Hvelvet restaurant
Igatahes ütlen ma, et norrakad teevad lutefiskile alusetult liiga. Kuigi sain teada, et kui seda valesti teha, siis muutub see kalaželeeks, mis maitseb kohutavalt (nii et võib olla sellest on tingitud kala halb maine?).
Vaatame, mis mina täna valmis aurutan. Kas maitsva libekala või kohutava kalaželee.
Tundub et norrakatele meeldib liha/kala kuivatada - pinnekjøttiga sama lugu ju :D Andsid mulle hea idee seda esimest korda just restosse sööma minna, et võimalikult hea esmakogemus saada ;) Mu õde, kes punast liha ei söö, tuleb see nädal mulle Norramaale külla, tema pärast juba peaks seda sööma minema, et ta midagigi jõuluroogadest mekkida saaks :D
ReplyDeleteIlmselt vist tingitud sellest, et vanasti kuivatatud asjad säilisid ju kauem. Aga ma tõesti soovitan restorani sööma minna seda (ja vaata, et pärast siis teada annad, kuidas teile meeldis)
Delete