Thursday, August 13, 2015

Rassistlik plaaster ehk inimesed hakkavad lolliks minema


Te panite ju tähele, et Idal oli eile otsa ees plaaster? Kõige tavalisem beež plaaster. Kui naabrinaine seda  nägi, hakkas ta naerma ja küsis, et kuidas ma julgen rassistliku plaastri lapsele otsa ette panna. Tõe huvides tuleb öelda, et mina panin lapsele õige plaastri, sest me oleme heledanahalised, nii et poliitiliselt on kõik korrektne. 


Aga milles siis probleem? Rootsis avaldas rassismi vastu võitleja Paula Dahlberg  arvamust, et "heledanahalisust" peetakse tavapäraseks ja seetõttu on hulk tooteid saadaval vaid heledates toonides. Näiteks tavaline süütu beež plaaster on  tema sõnul diskrimineeriv ja rassistlik. "Sest mitte kõik inimesed ei ole heledanahalised ja oleks viimane aeg, et apteekides oleks saadaval ka tumedad plaastrid," ütleb ta. 
Ja ühe apteegiketiketi kommunikatsioonijuht tunnistabki, et on piinlik, et apteek ise ei ole sellist viga märganud ning lubab, et veel selle aasta jooksul tulevad müüki ka tumedad plaastrid. 
Aga ega siis preili/proua Dahlberg pole veel rahul. Probleemiks on ka bandaažid, aluspesu, sukkpüksid ja heledanahalised nukud. "Need pisiasjad kokku moodustavad suurema pildi, nii et meie, kes me pole heledanahalised, tunneme end ühiskonnas tõrjutuna," ütleb ta veel. Tehke või tina, aga mina olen poes näinud müügil nii musta kui kollast kui punast kui sinist kui lillelist aluspesu, ja ka sukkpükse. Kas ma olen värvipime? Minu lemmikvärviks on üldsegi must. Just sayin'. 
Pipist juba lõigati välja "neegrikuningas" ja see osa, kus Pipi sõrmedega silmi pilutades hiinlasi järgi teeb, "sest see võib vaatajatele haiget teha". Nojah. Aga plaaster? Päriselt? Kas meil tõesti pole PÄRISprobleeme, et selliste asjadega on vaja tegeleda? 

Ja ühtäkki tunnen mina tungivat vajadust heleda Coca-Cola järgi, sest mulle hakkas tunduma, et see musta värvi jook on mind aaaaaastaid rõhunud. 

14 comments:

  1. Selle nukkude kohapealt kusjuures. Roccas on üks beebitarvete pood ja seal olid müügil kõrisevad kaltsunukud. Mingi 5 eri mudelit, erivärvi juuste ja kleitidega. Neli olid heledanahalised ja üks oli siis tumedanahaline. Kõik muu peale kleidi/juukse/nahavärvi oli muidu sama, aga tumedanahaline nukk oli 50 senti odavam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. See on muidugi natuke naljakas ja kummaline fakt:D

      Delete
  2. Suur vahe on kollase, punasl, sinisel, lillelise ja ihuvärvi aluspesu vahel. Ihuvärvi pesu sulab ilusti nahatooniga kokku ja üldjuhul ei paista näiteks valgete riiete alt läbi ja pole aimatav. Tumedama nahaga inimesed vajavad samuti ihuvärvi pesu, mis riiete alt läbi ei kuma.

    Kui pesuprobleem tõsine ei tundu, proovi poest, isegi Rootsis, tumedanahalisele mõeldud jumestuskreemi leida. Väga raske on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, ma saan ju ihuvärvi pesu probleemist aru, üritasin muidugi vaimukas olla siin natuke, aga no see selleks. Aga plaaster? Kas tõesti plaastri värv saab probleemiks olla? Mina olen parema puudumisel ka mingi lasteplaaster otsa ees ringi lipanud. Mu meelest olid seal miskid printsessid vms. No ei tundnud, et see mind rõhuks:)

      Delete
    2. Häda korral, jah, saab hakkama. Aga mul on päris tihti vaja kasutada plaastrit nii, et see eriti silma ei torkaks, näiteks on kukkumisest haav jalal, mida meigiga ummistada ei soovi ja mis jääks sukkpükste külge kinni, samas õhtul pidulikus kleidis välja minnes torkaks punetav kole haav ka läbi sukkpükste silma. Kui minu nahatooniga sarnast plaastrit ja sukkpükse saadaval pole, on asi ikka päris kurb.
      Sellele küsimusele võib läheneda ka teistmoodi - miks siis plaastrid üldse ihuvärvi tehakse ja seda veel heleda inimese toonis? Miks mitte teha ainult valgeid või musti või punaseid või rohelisi? Ihuvärvi tooted teenivad kindlat eesmärki ja hea oleks, kui need oleksid sobivad erinevatele ihudele.

      Delete
    3. Su jutus on point:) aga ma jään arvamuse juurde, et rassistlik see õnnetu plaaster siiski pole.

      Delete
  3. Tead, ma alles esimest korda elus hakkasin üldse mõtlema sellele, et mis värvi see plaaster siis on. Eks jah tean, et beež, aga see on nagu viimane asi mida ma üldse mõtleks plaastrit kasutades :/
    Nukkudest, aluspesust ja kosmeetikast saan aru, aga no tõesti... plaastrid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei ole ka kunagi varem selle peale mõelnud...

      Delete
    2. Minu naha värvi see beež plaaster küll ei ole, nii et kui hakatakse tootevalikut laiendama, siis sooviks ka heledanahalistele mõeldud varianti! Ja talvel on paljud nahavärvi sukad liiga tumedad ning moodustavad koleda kontrasti minu sinakasvalgete kätega.
      Ilmselt on inimestel tõepoolest nii palju vaba aega, et hakatakse pseudoprobleemidega tegelema.

      Delete
  4. Nomaitea... Kusagil võiks ju mingi mõistlikkuse piir olla. Mul isiklikult on savi, mis värvi see plaaster on, olgu või lilla, oluline on, et ta haava katab. Ja lasteraamatute tsenseerimine? Kas see ei hakka juba üle piiri minema? Kui inimestel probleeme ei ole siis hakatakse neid välja mõtlema ja juurde genereerima, muidu on elu vist liiga lihtne ja seda ei osata nautida. Sellise pideva tsirkuse pärast häirib mind see rahvasteränne ka, muud enam ei ole, kui see või teine on diskrimineeritud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina arvan sama, et varsti ei julge midagi öelda ega teha, sest järsku on diskrimineerimine:(

      Delete
    2. Kas see teeb kuidagi meile haiget, et enam ei saa kellelegi solvavaid lauseid Pipi raamatust lugeda? Tunned, et su elu on nüüd rikutud? Jep, ei ole. Ausõna, ei ole raske olla hooliv ja meeldiv ja mõelda asjadele suures plaanis. Pipit loevad ka praegu lapsed ja paljude nende laste välimuse üle tehti raamatutes nalja, mis siis, et sel ajal oli see okei, paljud asjad on kunagi olnud okei ja enam pole.
      Kõik valged inimesed, kes elavad siin turvaliselt võiksid vahel oma privileege tähele panna. See ei tähenda, et sinu elus ei oleks halbu asju, aga me võiks aru saada, millise privileegi otsa me oleme komistanud oma nahavärviga. Ja see on tore, kui sa ei tunne, et nahavärvil oleks tähtsust, aga kahjuks ei ole maailm veel selline.
      Ja palun, proovi natuke olla toetavam ja ära vähenda inimeste probleeme, kui SULLE ei ole see probleem, siis see ei tähenda, et sa pead kohe teise inimese probleemi maha tegema. Tead küll, nagu siis kui inimesed ütlevad, et "palgalõhe ei ole olemas", "rassismi pole olemas" jne.
      See on ju tore, et sinu arvates on suva, mis värvi on plaaster - tore, aga poed on täis põhimõtteliselt ainult beeže plaasterid, seega sul ongi ükskõik - sinuga on need enamvähem alati sobinud, aga kahjuks mustanahalistel pole. Tore on, et sul on ükskõik, aga paljudel pole, kui sa arvad, et see on mõttetu teema, siis ära tegele sellega ja tegele ise äkki "päris probleemidega". Kui sa natuke mõtled ja näed maailma laiemas plaanis kui lääs, Euroopa, valge maailm - siis sa näeksid, et plaastrite värv on lihtsalt veel üks asi, mis on valgetele inimestele orienteeritud.
      Kui sinu rassi või usu kohta tehakse nalja raamatutes, seriaalides, filmides. Sinu kohta käivad ringi ainult stereotüübid, sul on raskem ennast kehtestada, kui sinu kultuur on midagi, mis on pidevalt "etniline", "eksootiline", sinu probleemid "ei ole päris probleemid", kui üks terrorirünnak on kogu sinu rassi või religiooni süü (versus valged ei ole terroristid, neil on mental health issues/lone wolf/..), sul on raskem saada ühiskonnakihtides tippu, raskem olla juhtpositsioonil - siis jah, lõpuks viskab see kõik üle ja isegi plaastrid jäävad ette ning ka hea põhjusega. Sest see on tõsi, need ON beežid, et valgete inimeste nahaga sulanduda kokku ja selle asemel, et halada "appi, ma ei saa enam valge ka olla ja see on pseudoprobleem ja mind ju küll ei sega" võid sa täiesti olla vait, sest sind ju plaastri värv ei sega ja lasta inimestel rääkida oma mure.
      Tead, see on sama kui öelda, et "minu elu see ju ei riku, kui geid ei saa abielluda, see on nii pseudoprobleem, mul savi, mis nad kodus teevad, keegi neid ju ei tapa enam, sest nad on geid, seega neil pole ju muud vaja". Nähtavasti, kui SINA pole probleemi oma nahal tundnud, siis pole seda probleemi olemas.. apparently.
      Ma lõpetan sellega, millega ma alustasin - hoolivus ei riku valgete elu kuidagi ära ja selle asemel, et nutta, sest "kõik on nii poliitkorrektne ja enam ei saa "tõtt" ka öelda" võime me hoopis öelda, et "ahsoo, teil on selline probleem, tõesti ma polegi enne tähele pannud, jätame meelde, teeme muutused". Meie elu ei muuda see, kui meil oleksid nii beežides kui ka pruunides toonides plaastrid, aga inimestele, kellel on tumedam nahk on see tore ja vajalik žest. Kas tõesti on sõbralikkus ja hoolivus nii raske eestlastele?
      Kallis Eveliis, ühes kommentaaris ütlesid sa, et "parema puudumisel, oled ka ise lasteplaastriga ringi käinud" ja et see sind küll ei rõhunud. Sa näed onju - parema puudumisel, st tavalise beeži/normaalse/sulle sobiva asemel, aga tumedatele pole seda "paremat" üldse saadaval olnud, neil on põhimõtteliselt ju kogu aeg "printsessiplaaster" pea otsas.

      Delete
    3. Su jutus on loomulikult point ja teoreetiliselt olen ma sinuga nõus, aga ma tõepoolest arvan, et elus on palju olulisemaid asju kui see, et peame printsessiplaastriga ringi jooksma. Ausalt.
      Ja loomulikult ei tee see mulle haiget, et lasteraamatute tekste muudetakse, aga tead ma arvan ka, et me peaksime suutma mõista, et need raamatud on kirjutatud teisel ajal ja kindlasti mitte ei ole A.Lindgren tahtnud kellelegi haiget teha. Minu meelest on olulisem selgitada, kui varjata ja üldse ära kaotada, sest nii on poliitiliselt korrektne. Elu ei ole poliitiliselt korrektne.

      Delete
  5. Ja mina tahaks ka nüüd seda valget coca colat :) ja musta piima näiteks :)

    Inimesed ei saa ise arugi, et oma rassissmi vastaste juttudega nad seda rassissmi põhjustavadki.
    Ise elan Soomes ja siin on ka multikultuursus ja rassismi vastasus igalpool koguaeg teemaks. Ära väsitab.
    Enamus inimesi (valged ega tumedaid) ei oska ise üldse mingi rassismi teema peale tullagi, kui keegi kuskilt nurga tagant targutama ei tuleks, et "ära nii küll tee, see on rassistlik...!"
    Samamoodi võib võrrelda lapsi, et nad ise ka ei tuleks sellepeale, et nüüd hullult näiteks mingit šokolaadi tahaks koguaeg. See kodeeritakse nende ajudesse lihtsalt aja jooksul.

    ReplyDelete