Saturday, August 8, 2015

Kümme asja, mida minu köögist alati leida võib



Mõnda aega tagasi tegi Mallukas postituse selle kohta, mida tema köögist kindlasti leida võib. Heily tuletas mulle meelde, et mul on selline postitus tegemata. Seda postitust on suhteliselt raske teha, sest kui üdini aus olla, siis meie köök, külmkapp ja sahtlid on toiduainete suhtes üsna vaimuvaesed. Selle järgi, mis meil alati kapis olemas on, võiks arvata, et ainus toit, mida meie majas saab, on makaronid hakklihaga. Noh, ma pean ka üdini aus olema, et Diip hellitas meid veidike ära, selles mõttes, et kuna suurem osa ajast kulus Diibile, siis me eelistasime seal süüa ning kodus tegime vaid midagi kiiret, kui nälg väga näpistama hakkas. Ahjuvõileivad või pelmeenid:)


Aga mõned asjad on mul vist tõesti alati köögis olemas: 
1. Küüslauk. Ma jumaldan küüslauku ja minu meelest pole seda üheski toidus kunagi liiga palju. 
2. Jahu. Ma olen väga kehv küpsetaja, kuid mõnikord harva tuleb mul hoog peale ja siis on olnud eriti irriteeriv kui selgub. et jahu pole. Peale paari sellist korda püüan ma kapis alati jahu hoida.


3. Hakkliha. Jp, kõige igavam toiduaine, kuid see on mul alati (kasvõi sügavkülmas) olemas, et vajadusel saaks kiiruga midagi kokku keeta.
4. Lasanjeplaadid ja/või makaronilised. Ma armastan lasanjet ja seda on mu meelest nii lihtne teha, et mingi hetk tegin ma seda nii tihti, et Marek palus, et ma vahelduseks midagi muud ka teeksin. Ja makarone ei pea koorima:)
5. Tuunikalakonserv. Kui midagi muud ei ole, siis tuunikala on ikka ja sellest annab imekiiresti maitsva quiche'i valmistada. Quiche on samuti üks minu leivanumbritest, nii et ka seda sai mingi periood liiga palju tehtud.
6. Piim. Lasanje jaoks, quiche jaoks, kastme jaoks, Idale joogiks....
7. Munad. Ilma munadeta ei saa kohe kuidagi.
8. Sojakaste. Ma ei teagi, miks täpselt, aga see on mul alati kapis olemas. 
9. Või. Kas te ei leia, et või on üks tänuväärsemaid asju? Näiteks ei tea ma midagi paremat kui soe focaccia ja maitsevõi. Üldjuhul leidub meil peenras vähemalt murulauku, nii et maitsevõi tegemine ei ole just kuigi keerukas.
10. Vein. No mis ma ikka varjan, et mulle vein maitseb ja see on kapis alati olemas. 


Ja kui rääkida mittetoiduainetest, siis mul on köögis alati lilled ja küünlad. Ma a-r-m-a-s-t-a-n lilli!
Ma vaatan hetkel seda pilti ja mõtlen, et kuna ja kus meil köögis söögilaud ja toolid olid? 
  

Kes tahab oma külmkapi sisu sheerida? Minu meelest on vaid aus, et vähemalt Heily seda teeks;)

5 comments:

  1. Mina kirjutasin ka sellest, mida ei ole kapis
    http://www.villupwritings.com/tag-10-asja-mida-minu-koogis-alati-leidub/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulle meeldib see "mida kapis ei ole osa". Ja mulle meeldib, et inimeste kapis on hakkliha, siis ma ei tunne end halvasti, sest ma nii tihti kuulen kommentaari "fuih, hakkliha". Minu üks lemmiktoite on hakkliha terriin keedetud kartulite ja kastmega kusjuures. Kui see kaste veel juhtub kukeseene oma olema, no siis on lausa maapealne paradiis

      Delete
  2. Ma blogiposti ei tee aga uurisin korra kööki ja üritasin välja mõelda enda köögikappida kohustuslikud 10 asja.
    1. või, päris ehtne taluvõi. Nii leiva peale kui lapsele pudru peale silmaks.
    2. tuunikalakonserv. Aitab päeva päästa kas pastaroas koos purustatud tomatiga või võileivakattes koos sibula ja majoneesiga.
    3. konservtomatid, purustatud või tükeldatud. Enamasti pastakastmeks.
    4. peekon. Minu lemmikhommikusöök on vill röstsaia, selle juustuviil ja praemuna ning kõrvale praetud peekoniribad
    5. munad. Hommikusöögiks, pannkoogiks jne
    6. hapukoor. Salatikastmeks, pelmeenide kõrvale, laps nõuab hapukoort ka kuskussi peale. Universaalne kaste :)
    7. sibul või porru. Nii soojade kui külmade toitude hulka, soojal ajal saab otse aiast ja talvel on alati valud kodus. Praekartul sibulaga on ju vanakooli klassika.
    8. pudruhelbed. Kuna hommikusöök olla päeva olulisim osa siis lapse hommikupuder peab olema.
    9. makaronid mingil kujul. Lollikindel ja kiire toit alati garanteeritud ja koorima ka ei pea :)
    10. tomat. Nii võileiva peale, salatisse kui niisama pipraga ampsamiseks parim.
    Lisaks on enamasti alati meil rukkijahu kuna küpsetan ise leiba, sügavkülmas väikesed varud ning maaelu eelisena kartulid-juurikad-roheline kraam kas siis põllul või keldris ja külmikus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tegelikult suht sarnane seis minuga, sest ka hapukoor, sibul, konservtomatid, pudruhelbed ja makaronid on üldjuhul minu köögis esindatud. Leib on ka sügavkülmas olemas. Sellised lollikindlad asjad, et midagi ikka saab kokku klopsida:)

      Delete
  3. Hakkliha iseenest ei ole fuih, kuid ta peab olema ise hakklihamasinast läbi lastud. Mu laps ikka ütles, et ma ei oskavat häid kotlette teha. Pärast seda kui soetasin hakklihamasina ( TW oma ), olen ma äkki osanud kotlette teha :D. Kotleti praadimisel on juba teine lõhn, ma ei tea aga see poe hakkliha juba
    lõhnab eriliselt.

    ReplyDelete