Wednesday, April 22, 2015

Hipster Ida või ülbe Britt?


Me oleme ikka nalja teinud, et Idale sa nii palju nimesid pandud, et ta saaks suureks kasvades valida, kes ta olla tahab. Hipster Ida, ülbe Britt või armas Loviisa. Mina eelistaksin muidugi hipster Idat, aga hetkel tundub, et meil on kodus kasvamas ülbe Britt.
Ta annab väga häälekalt märku kui talle midagi ei meeldi, ta nõuab, et teda teenindatakse, ta pahandab kui me aru ei saa, mida ta sel hetkel soovib ja ta kakleb. Ma olen kurjast kuningatütrest varem ka kirjutanud. Ta ei kakle üldjuhul meiega, varem tahtis ta mind juustest kiskuda või kõrvarõngastest, aga sellest on ta õnneks välja kasvanud. Nii et ma julgen  öelda, et tegu oli mingi faasiga.
Ta kakleb meiega sõnadega. Saan aru, et suurem osa lapsi teeb seda?

Nüüd hoopis teine on olukord kui Ida näeb teisi lapsi. Ma ei julgegi teda teiste lastega mängima lasta, sest Ida hakkab kohe kaklema, haarab neil näost, tõukab ja kisub kõik asjad käest ära. Lastehoius on ta ainus laps, kes niimoodi kakleb. See teeb mind murelikuks. Jah, ma olen kuulnud, et sellest kasvatakse välja, aga samas tean ma ka, et kuna 1,5aastane end sõnadega väljendada ei oska, siis võib see olla tema moodus oma rahulolematust väljendada. Esimese hooga hakkasin ma kahtlustama lasteaiastressi ja hakkasin rohkem jälgima tema käitumist. Ma ei ole küll mingi psühholoog, et põhjapanevaid järeldusi teha, kuid ta läheb lastehoidu hea meelega, ei taha sealt tihti ära tulla ja koduteel laulab ta alati.

Aga Ida ei kakle vaid lastehoius. Ta kakleb kõigi lastega ja igal pool. Laevas, restoranis, külas, meil kodus, mänguväljakul. Täiskasvanutega on ta sõbralik ja tore. Talle ei meeldi justkui teised lapsed. Kuidas seda muuta? Miks ta niimoodi käitub?
Ma tahaksin spetsialistilt nõu küsida, aga ma ei tea, kelle poole pöörduda. Mitte et ma arvaks, et mu laps "katki" on, aga oleks hea saada nõu kelleltki, kes on selles teemas adekvaatne ja selliste asjadega kokku puutunud. Võib olla ongi tegu vaid vanuselise iseärasusega, aga ma siiski tahaks kelleltki nõu. Välja arvatud anonüümsetelet kommentaatoritelt, kes kõigest kõike teavad. 




8 comments:

  1. Aga ise on ta rahul endaga, nagu näha;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seda ta on. nagu väike kuningas. kodus näiteks viskab end diivanile pikali ja nõuab siis juua:)

      Delete
  2. Paraku on lapsed aeg-ajalt ka pisikesed provokaatorid, kes teevad asju selleks, et näha, mis juhtub, kui ma...
    Nt. siin http://www.sinamina.ee/index.php on üks selline koht, kus saab nõu küsida ka e-nõustamise teel. Nö. enda rahustamiseks. Aga sealt leiad kindlasti soovi korral ka nõustaja, kelle jutule minna.

    ReplyDelete
  3. muidu tore blogi, aga need reklaamid igas nurgas teevad lugemise jube ebameeldivaks

    ReplyDelete
  4. Mina soovitan igal juhul tegeleda selle agressiivsusega. Nii et tohi asja kindlasti võtta, et "ah see on ealine iseärasus, küll kasvab välja". Kui oleks ealine iseärasus, siis kakleksid ju kõik lapsed hoius/sõimes. Seega, asjaga tuleks kindlasti tegeleda ja selgitada kogu aeg. Jah, võib tunduda, et ta ei mõista, aga mõistab ikka. Lastega on ikka nii, et kõike tuleb 100000x korrutada :)

    ReplyDelete
  5. Loomilikult tuleb tegeleda, seda me ka teeme:)

    ReplyDelete
  6. Kas sa oled kuskil kijrutanud Britt Ida Loviisa nime saamisloost? Et kust tuli üldse selline mõte panna lapsele lausa kolm eesnime, mis on Eestis siiski pigem tavatu (kaks veel aga..)? Ja miks üldse just need kolm eesnime? Oleks huvitav lugeda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen päris palju sellest kirjutanud, aga kuna blogi muutis nime, siis otsingus on raske neid lugusid leida. Panin nimeloo eraldi postitusena kirja:)

      Delete