Friday, April 3, 2015

Kui palju ikka 1,5 aastaga muutub


Kuna me unstimeistritega korraldame 24.04 Skandinaavia eksporditeemalise seminari (lähemalt saad lugeda/ja ka üritusele registreeruda siit: http://elukuiseiklus.ee/kunstimeistrid/praktiline-seminar-ekspordist-taani-ja-norra-lihtsaks-tehtuna/), siis olen ma end nüüd viimased paar päeva uuesti Norra asjadega kurssi viinud ning uurinud, et kas midagi ka muutunud on.

Ja KUI palju on aastaga muutunud... Uskumatu! Kui ma töölt koju jäin, siis mulle öeldi, et kui tahad veel ekspordiga tulevikus tegeleda, siis hoia end ikka sihtturu uudistega kursis, eks ma vaikselt olen ikka hoidnud ka, aga täna kui hakkasin uuesti tolliformaalsustesse süvenema, tuli mulle täitsa üllatusena, et NUF (=Norras registreeritud välismaiste ettevõtete filiaal)- ettevõtete elu on tunduvalt keerulisemaks tehtud. Pole siis ime, et kõik soovitavad Norras aktsiaseltsi teha. Aktsiaseltsile kehtivad reeglid on ühesugused ja lihtsad, NUF-ettevõtete eksport ja kauba tolliväärtuse arvutamisel võetakse arvesse palju erinevaid asjaolusid - kas kaup tarnitakse välismaa kesklaost otse kliendile, kas klient on selle ette tellinud või see ladustatakse Norras enne kliendile müüki. Ma kohe lugesin huviga.

Ainuke erinevus esialgu välismaise ettevõtte jaoks ca 4200 eurot ettevõtte registreerimisel (283 eurot NUF-ettevõte ja 4500 eur AS)

Olgugi et olen ekspordiga pikalt tegelenud, siis hetkel tundus korraks kõik nagu täiesti uus maailm. Võib-olla ka selle pärast, et ehitusvaldkond ja loometöö on kaks erinevat asja. Näiteks sain ma alles täna teada, et tekstiilile kehtib ekspordi puhul tollimaks. Vat siis vabakaubanduskokkuleppeid.

Igatahes olen ma Veronikale tänulik, et ta mind sellele seminarile esinema kutsus. On mulle endale kasulik ja teistele ikka loodetavasti ka. PS: Me ei keskendu vaid Norra turule ja nESTile, vaid ka Taani turule.
Me keskendume küll loometööle ja kreatiivsetele valdkondadele, kuid kuna minu taust ja kogemused on pigem ehitusvaldkonnast, siis kutsume osalema kõiki, kel vähegi huvi Norra ja Taani turgude vastu.


No comments:

Post a Comment