Tuesday, October 20, 2015

Aga miks ei tohi puhkusel viina juua? *


Me elame sotsiaalmeedia ajastul. Kõik, mis meie elus juhtub ja mida me teeme, leiab üsna kiiresti tee internetti. Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, blogid, kõiki uuemaid rakendusi minusugune vanainimene ehk enam ei teagi. Blogidest on saanud uue põlvkonna ajakirjandus ja blogijatest uued "reality staarid", kes oma tegemiste ja arvamustega teistele meelelahutust pakuvad. Kõige sellega kaasneb ka (anonüümne) kommenteerimine. Lugejad jagunevad fännideks ja vihkajateks ning kummagi leeri kommentaarid hakkavad mõlemad omal moel blogi tegelikkust ning teemade valikut mõjutama nagu mulle üks blogilugeja kirjutas (aitäh, Riin!). Otsides internetist ühe hotelli kohta arvustusi, sattusin ma lugema ühe noore naise blogisse jäetud kommentaare peale seda kui ta oli oma minipuhkusest avaldanud pildid, kus muuhulgas näha ka viinapudel.
Ma võiks selle postituse nimeks panna ka "Topeltmoraal". Miks? Vaadake allolevat pilti. See on pildike ühelt minu puhkuselt. Sarnaseid pilte olen ma ilma liialdamata sadade kaupa lisanud nii Instagrami kui Facebooki, samasuguseid pilte olen ma näinud ka sadade (tuhandete) teiste kasutajate poolt. See on pilt, mis suure tõenäosusega ei tekita kelleski erilisi emotsioone. Kui ma lisan pildile juurde "Puhkus", saan ma suure tõenäosusega vastuseks "naudi puhkust, sa oled selle ära teeninud" või mõne muu heatahtliku soovi.* Vein käib justkui puhkuse ja hotellikülastuste juurde.

Paneme selle veiniklaasi asemele nüüd viinapudeli ja klaasid või pitsid nii nagu tegi see blogija. Te võite arvata, millised olid kommentaarid. "Lähed hotelli puhkama ja jood viina?", "Kes see siis hotellis viina joob?", "Oleks siis vein..." -need on mõned näited leebematest kommentaaridest, sõnakamad kommentaatorid tembeldasid noore naise alkohoolikuks, kes selle asemel, et teatrisse/restorani/peole/ bowlingusse minna, otsustas koos kaaslasega hotellitoas viinakokteile juua. Mulle jäi mulje, et selline tegevus on hotellis täiesti keelatud. See läheb vastuollu hotellikülastuse etiketiga. Aga mina küsin, miks ei tohi puhkusel/hotellitoas viina juua? Kunagi ütles üks mu tuttav mulle, et ta ei armasta veini, vaid jooks hea meelega õlut, kuid sellele vaadatakse viltu, see tundub taunimisväärne ning ei ole piisavalt elitaarne. "Miks ma pean ütlema, et lähme joome õhtul klaasi veini kui me tegelikult seda niikuinii ei tee? Suure tõenäosusega ei joo me üldse alkohoolseid jooke, kuid kuidagi on muutunud trendikaks "veinitada"!"
Eile lugedes selle blogi kommentaare hakkasingi ma mõtlema, et kust on tulnud selline topeltmoraal, et veini, mis samamoodi teeb purju, tohib juua igal hetkel ja igas kohas,  sellele ei vaata keegi viltu, kui siis aga naisterahvas julgeb öelda, et jõi õhtul viinakokteili saadab ta oma lugejatele vale signaali, jätab endast alkohooliku mulje ning propageerib joomist. Kui ma olin noorem, siis kuulus ka minu "hotellikomplekti standardvarustusse" kange alkohol (konjak, brändi, viski), 90% ajast ei jõudnud ma ka hotellitoast välja, vaid veetsin kaaslasega lihtsalt aega, kas teleka ees diivanil või rõdul istudes, ei olnud me kunagi "lääbakil". Õhtune konjak tundus lihtsalt olema osake puhkusest. Tänaseks on muidugi minu (maitse)eelistused muutunud ning kange alkohol ei kuulu üldsegi minu elustiili juurde, kuid see ei tähendaks, et ma ei suudaks olla avatud meelega ning leiaksin põhjuseid (anonüümselt) kellegi teise eelistusi naeruvääristada.
Kui jätta kõrvale küsimus, kas alkohol üldse peaks olema osakene puhkusest/hotellikülastusest, siis tahaksin ma küsida, millised on teie arvamused antud teemal. Milline jook on sobilik hotellitoas tarbimiseks? Kas viina(kokteili) joomine on romantikapaketi reeglite jäme rikkumine?  Kas veinitamine on trendikas, samal ajal kui muude alkohoolsete jookide tarbimine on "labane ja matslik"?


* Kindlasti mitte ei propageeri ma siin alkoholitarbimist. Mul oli hea meel eile uudistest lugeda, et alkohol tahetakse Eestis veelgi (?) raskemini kättesaadavamaks teha. 
** Jätame seekord tähelepanuta need "alkohoolikust rongaemaks ja keskealiseks mammiks, kes liiga palju veini joob ja loppis on" - kommentaarid




10 comments:

  1. Ausalt öeldes olin ka mina väga hämmelduses sellest reaktsioonist. Ma saaks aru, kui Jane (eeldan, et räägid Jane kogemusest) oleks kuidagi jätnud endast mulje, kui noh... saad aru küll. Aga tegemist on äärmiselt tubli noore emaga, heatahtlikuga veel enam. Nad on ju nii noored veel oma mehega, arusaadav, et tahtsid vahelduseks ka kahekesi olla.

    Mind hämmastas kõige rohkem see, et kui nad oleksid läinud kuhugi udupeenesse kohta ja ostnud seal nt Vodka Martini (mis on oluliselt kangem ning sisaldabki enamuses, noh, puhast viina), maksnud selle eest 10 eurot nägu ning pannud kelmika pildi Instagrammi, siis oleksid kõik kommentaarid positiivsed olnud.

    Aga lahja viinakokteili ISE kokkusegamine oleks justkui suur tabu. Kui silmakirjalikud on inimesed!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulle jäigi mulje, et suurim patt oli ise kokteili segamine või purgisiidri joomine. Me nii mõnelgi roadtripil või mõne puhkuse/reisi alguses joome purgi long gin'i. Siiani valehäbita:)

      Delete
  2. No minu arvamuse kohaselt on siiski vein kahepeale rohkem ok kui viin kahe peale. Mõtleme kas või alkoholi sisalduse peale?! Ühes on seda siiski max 14% ja teises 40% ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, alkoholisisaldus on tõesti erinev, kuid... 1) viinast annab teha erineva kangusastmega kokteile ja 2) kas pudel veini või kaks kokteili - kas see põhimõtteliselt ei tee sama välja. Ja nagu eelmine kommenteerija kirjutas kui oleks tegu peenes lokaalis kalli kokteiliga, mis koosneb viinast, siis oleks see ju okei? Ühesõnaga ma tahan öelda, et me oleme silmakirjalikud kui kedagi paari pildi pärast materdame. Muidugi jääb küsimus, et kas konkreetselt viinapudelit peab reklaamima niimoodi, kuid tead, ma ütlen ausalt, et vaevalt inimene midagi halba mõtles. Siis saabki kommenteerida ja selgitada viisakalt, aga mitte üleolevalt ja halvustavalt. Just nagu mitte keegi teine maailmas ei tarbiks kanget alkoholi.

      Delete
  3. Mina olen ka hotellis viina joonud, kui käisime sõpradega puhkamas. Alles nüüd sain teada, millisel rängal moel ma eksinud olen :D

    ReplyDelete
  4. Ma kirjutasin Jane postituse alla (selle, mille ta natuke hiljem maha võttis) umbes sama mõtte. Veiniklaasiga piltide peale ei tee keegi midagi, aga vot kangem kraam oleks nagu tabu. Alkohol on alkohol, postitused ja neid illustreerivad pildid on aga iga blogija enda asi. Fakt on see, et ikka juuakse ju ja pole mõtet pead liiva alla peita. Kunagi käisime sõbrannaga Pärnus minipuhkusel, siis ootas meid isegi hotellis pudel šampust (mille me loomulikult kenasti ära tarbisime ja mis polnud sel puhkusel ainuke alkoholi tarbimine).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma mõtlen sama, et ei olnud ju tegu mingite läbupiltidega vms, aga mulle tundus, et seal tegelikult tahtsid kommenteerijad lihtsalt ära panna ja poleks vahet olnud, mis pildid oleksid lugu illustreerinud

      Delete
  5. See teema läks mulle nii hinge, et mul lausa tuli nutt peale. Mul Janest tohutult kahju. Krt kust võtavad inimese jultumuse ja minna kirjutama nii :( ? Kust?
    Neil pole sellist puhkust olnud, ta ootas seda nii väga ja kindlasti oli väga õhinas ja ärevuses. Kindlasti oli ta väga õnnelik. Siis tuleb keegi ja lihtsalt tallab selle kõik julmalt mutta :( Ma ei taha ette ka kujutada, kui valus see olla võis.
    Nende puhkus, nende elu, ise teavad, kas joovad viina või õlut või jumal teab mida.
    See on maitseasi. Paljud ei kannata veini üldse. Joovadki viina. Mina näiteks jumaldan õlut ja joon ka seda, sest mulle lihtsalt maitseb.
    Kuid tõsi ta on, kui oleks olnud veini pildike, siis poleks selliseid kommentaare olnud. Ma ei mõista, ei hakkagi mõistma. Kõik üksseesama jook, ALKOHOL.
    Vene pidudel vene glamuuritarid võtavad pitsist puhast valget viina ja hapukurki/kalamarja ka peale ja keegi ei tee teist nägu. Ja ma räägin korralikest glamuursetest üritustest. Mitte läbust.
    Sinu teema on hea, aitähh, et sa kaasa mõtlesid sellele!!!
    Ma ärritusin taas, sest olen nii kurb ja vihane, kuidas suudavad mingid haiged anonüümsed ära rikkuda teie pisikese õnnehetke :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei tunne Janet ega ole ka tema blogilugeja, aeg-ajalt lihtsalt uudistan, et vaadata, mida teised blogijad arvavad/mõtlevad/teemad, kuid nii palju kui ma lugenud olen, siis jätab ta endast väga meeldiva noore inimese mulje. Mul oli hea meel, et see loos läks nii õigesse kohta ning inimesed saidki üle pika aja kahekesi puhkama minna ning tõesti oli kurb lugeda kommentaare, mille eesmärk oli lihtsalt inimest panna halvasti tundma.
      Veidi teisel teemal, aga ka Mallukal oli hiljuti postitus, kus ta oli madalseisus ja rääkis oma pahast tujust vms ning juba esimene kommentaar oli "appi kui maitsetu su mees on". Milleks?

      Delete