Saturday, October 17, 2015

Tegelikult ma tahtsin küsida sellist asja, et mis on Su lemmiklõhn?


Kuidagi ei tulnud hommikul töötegemise isu peale ja nii koperdasin ma blogides ringi, uimerdasin niisama, lõin aega surnuks, lükkasin oluliste asjade tegemise "homsesse" ning avastasin Liisi blogist vahva postituse. Loomulikult tundsin ma, et ma pean vastama kui mult midagi küsitakse:) 

Tegelikult tahtsin ma küsida sellist asja, et mis on Su lemmiklõhn? 

Mulle meeldivad nii paljud lõhnad. Mulle meeldib värske õhu käes kuivanud puhta pesu lõhn, eriti voodipesu. See lõhn, kui poed puhaste linade vahele ja liigutad tekki. 

Jeg kunne ikke finne motivasjon for å jobbe i dag, så jeg kastet bort tida ved å lese diverse blogg. Og i en av dem fant jeg tre spørsmal. Selvfølgelig måtte jeg svare.

Hva er favorittlukten din? Ikke parfume. Men lukt.

Jeg elsker så mange lukter. Nyvasket klær, som har hengt ute i friskt luft. Luften når man rer opp senga.


Sügise lõhn. Ma jumaldan suve, kuid mulle meeldib sügishommikute lõhn. Ma ei oska seda sõnadesse panna, aga see karge ja puhas õhk varahommikuti. 

Lukt av høsten. Jeg syns sommer er den fineste årstiden, men jeg elser lukten av høst. Tidlig om morgenen, med første kulegrader.


Mulle meeldib lillelõhn. Pojengide lõhn. Ja tomatitaimede lõhn kui neile vastu minna.
Blomster. Jeg elsker lukt av blomster. Og tomatplanter. 


 Värskelt jahvatatud kohvi lõhn. Ja chai lõhn. 
Lukten av nykvernet kaffe. Og chai.


Kõik lõhnad, mis tulevad köögist. Isegi hapukapsasupi ja praetud kala lõhn. Mulle meeldivad toidulõhnad. Minu vanatädi armastas süüa teha, ta elas paneelmaja neljandal korrusel. Kui me talle külla läksime, oli tema imeliste toitude lõhna juba teisele korrusele tunda. Kõige enam meeldis mulle lihapirukate ja kaneelisaiade lõhn. Ja mulle meeldis tädi köögi lõhn. See oli segu vakstust, pestud petipakenditest ja erinevatest toidulõhnadest. Kirjeldades ei kõla see ilmselt kuigi hästi, kuid mulle tuleb see lõhn isegi praegu ninna ja see on jumalik!

Alle lukter som kommer fra kjøkkenet. Ja, til og med stekt fisk og kålsuppe. Min tante elsket å lage mat og jeg husker at ingenting var bedre enn å besøke henne og kjenne lukten fra kjøkkenet hennes. Kjøttpiroger og kanelboller!


Piparkookide ja glögi lõhn. Mulle ei maitse piparkoogid, kuid mulle meeldib neid teha. Põhjuseks ikka see lõhn! Selle pärast meeldivad mulle ka jõulud. Piparkoogilõhn, kuuselõhn, küünalõhn, verivorsti lõhn.... Jõululõhn!

Lukt av pepperkaker og gløgg. Og lukten av jul - en blanding av pepperkaker, gløgg, juletre, levende lys, blodpølser...



Mu lemmiklõhn. Hetkel ikka veel Guerlain'i La Petite Robe Noire. Ja Bvlgari Omnia Indian Garnet. Meestelõhnadest Issey Miyake L'eau D'issey Pour Homme. 

Og yndligsparfumen min. Guerlain La Petite Robe Noire. Bvlgari Omnia Indian Garnet. Issey Miyake L'eau D'issey Pour Homme.


 Ja mis Su lemmikheli on? Ja mitte muusikapala, kuigi oma lemmiklaulu võid ka ju kirjutada, aga just heli. Aga lemmikkoht? Mitte nagu puhkusesiht, vaid...koht?

Kas see tuleb üllatusena, et mu lemmikkoht on Ussipesa? Päris pikka aega oli mu lemmikoht diivan teleka ees. Tänu Idale ei mäleta ma, kuna ma niimoodi jalad laual viimati diivanil teleka ees vedelesin

Og hva er favorittlyden din? Men favorittstedet? 

Det kommer vel ikke som overraskelse at favorittstedet mitt er hjem? veldig lenge var favorittstedet mitt på sofaen foran tv'en. Na husker jeg ikke når jeg satt sist sånn, beina på bordet.


  
Mulle meeldib Ussipesa köök. Kui see on külalisi täis. Ühtlasi on see köögist kuulduv mõnus sumin üks mu lemmikhelisid. Teine mu lemmikheli on vaikus. Istud toas ja kuuled vaid kella tiksumist, mis mõne aja pärast hakkab mind nii häirima, et pean tiksuva kella ära peitma (loomulikult kohta, kust ma seda hiljem otsida ei oska).

Jeg liker kjøkkenet mitt. Med mange gjester. Og den hyggelige lyden når alle prater samtidig:) En annen favorittlyd er stillhet. Når det er helt stille, så stille at man kan høre klokken tikke (som etter hvert blir til den mest irriterende lyden og jeg må gjemme klokken, og selvfølgelig husker ikke hvor jeg gjemte den).



Mu lemmikkoht on kaisus. Ma ei  ole eriline õrnutseja või ninnu-nännutaja, kuid mulle meeldib kaisus olla. Tunda teise lähedust.

Jeg elsker å være i fanget. Föle nærheten av den andre. 



Järgnevad lemmikohad on küll natukene ka reisisihtkohad, aga ikkagi. Rooma. Mul ei saa Roomast kõrini. Kui tuvid välja arvata. Ma tahaks kogu aeg Rooma (või üldse Itaaliasse) tagasi.

Roma. Jeg får aldri nok av Roma. Bortsett fra duene. Jeg skulle ønske jeg kunne dra dit med engang.


Femöre kaljud Oxelösundis. Me oleme seal käinud paaaaaaalju. Alates esimesest Rootsi reisist kui ma olin 10-aastane (või midagi sinna kanti). Ilus, rahulik. Tuul ja merekohin. Lemmikoht ja lemmikhelid koos.

Femörehuvudet i Oxelösund. Jeg  har vært der maaaaange ganger, siden første besøket til Sverige (tror jeg var ti år gammel da). Det er så rolig og vakkert. Og lyden av havet. Lyden av vind.



Prangli saar. Koht, kus aeg peatub ja kõik argimured jäävad maha mandrile. 

En liten øy som heter Prangli. Tiden står stille der.

 


Oslo Ooperi katus. Võrratu vaade kogu linnale. Suurepärane ehitis. Turistid pilte tegemas. Kohalikud niisama aega veetmas. 

Snøhetta. En av de kuleste bygningene jeg vet. Jeg må dit hver gang jeg er i Oslo. Turister tar bilder. Innbyggerne i Oslo (hva heter de som bor i Oslo?) går på tur, ser på byen, koser seg, soler seg om sommeren. Nydelig sted.


 Ja mul oli veel üks lemmikkoht. Diip oli nagu teine kodu. Nüüd mälestustes. Heades ja halbades.

Diip var også en av favorittstedene mine. Mitt andre hjem. Nå er det minner. Gode minner. Og noen vonde.


Minu lemmikmuusikapala me juba teame. Jason Donovani "Any dream will do" ("Minu kümme lemmikut" LINK)

Og favorittlaten min. Yes, Jason Donovan og "Any Dream Will Do" (mine ti favoritter finner du her: "Minu kümme lemmikut" LINK)




















Milline on Sinu lemmikoht? Lemmikheli? Ja lõhn? 


7 comments:

  1. Koht: mets
    Heli: vaikus
    Lõhn: piibelehed

    ReplyDelete
    Replies
    1. Piibelehed täitsa unustasin - see on üks parimaid lõhnasid maailmas

      Delete
  2. Minu lemmikkoht on Hiiumaa. Nii väike, nii rahulik, nii armas :) ja loomulikult kodu! Minu kindlus

    Minu lemmikheli on suvehommikul, kui Saaremaa-Hiiumaa vaheline praam Sõru sadamasse põriseb ja ma saan seda õues trepil istudes nautida. Kui mu väike seitsme kuune poja südamest naerab.

    Minu lemmiklõhn on värskelt niidetud muru lõhn, segunenud mullalõhnaga - veidi meenutab CK Truthi (läbi aegade lemmiklõhn!). Ja muidugi! minu beebi lõhn.. Mmm :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen Hiiumaal käinud vaid kaks korda, kuid jagan su arvamust - rahulik ja armas:)

      Delete
  3. Minu jaoks pole midagi mõnusamat päikesepaistelisest nädalavahetuse suvehommikust, kui ei pea kiirustama ning saab minna öösärgis aeda või terassile kohvi nautima. Värske kohvi lõhn on jumalik ja eriti, kui see on segunenud mõne küpsetise või kasvõi ahjujuustusaia lõhnaga.
    Siis meeldib mulle veel väljas kuivanud puhta pesu lõhn, värskelt niidetud heina lõhn, tule süütamise lõhn ja tegelikult veel palju igasuguseid lõhnu.
    Lõhnaõlidest meeldib mulle enim Deep Red´i lõhn.
    Lemmikhelid - vikati luiskamise ja vikatiga niitmise hääl, korras automootori vaikselt surisev hääl, laste naer, vaikuse erinevate helidega segunenud hääl - kõik sõltub ka meeleolust ja vajadusest kas vaikuse või melu järele.
    Kui ma olen väsinud, siis on mu vaieldamatuks lemmikkohaks diivan, kuhu end pleedi sisse mähituna kerra tõmmata.

    ReplyDelete
  4. Lõhn... alatiseks parimaks jääb mõnepäevaste kutsikate suust tulev piimalõhn :)

    ReplyDelete