Wednesday, May 4, 2016

Maailma suurim kaneelikukkel ja maailma kõige suvalisem (pildi)postitus


Malluka nö random pildipostitus tuletas mulle meelde, et ma pole veel terve maailmaga jaganud maailma kõige suurema kaneelisaiakese pilti ja see omakorda tuletas mulle meelde, et ma juba ammmmuuuu tahtsin kirjutada toidust.
Ma ei ole  kunagi seda "appi, kus ma tunnen leivast puudust"- värki mõistnud, aga nüüd tuleb küll aegajalt ikka tahtmine kreisiraadiolikult vastu lauda lüüa, et kurat, kus must leib on. Ma tunnen õudselt puudust: 
1. Mustast leivast
2. Merevaigust (ERITI röstkana ja kukeseene omast)
3. Eesti hapukoorest, majoneesist (messilt tassisin endale mitu pudelit kaasa) ja sinepist. Ma olen lapsest saati armastanud must leib + sinep "võileiba" süüa. 
4. Kohukestest - ma ei ole end kunagi eriti suureks kohukeste fänniks pidanud, kuid nüüd tunnen puudust võimalusest neid osta
5. Pelmeenidest 
6. Heeringast. Jällegi. Ma ei ole kunagi arvanud, et ma suuuuur heeringasõber olen, aga näed...isutab. Siis söön seda magusat kala ja mõtlen, et näääh, see pole ju sugugi see, mida ma tahtsin.
7. Kondenspiimast
8. Küpsistest
9. Tatrast
10. Küüslaugu dipikastmest

(jp, kondenspiima ja pelmeene ilmselt veel saab, aga muude asjadega on küll vist kehvemini)

Samas on minu jaoks muutunud tavapäraseks mõned Norra toidud:
1. Lompe ehk kartulipannkook. Norra sai mulle ei maitse, leiba pole ja nii söön ma hommikuti lompe'sid.
2. Tuubi kaviar (teate ju küll Kalles Kaviari?)
3. Riisipuding
4. Snøfrisk - kitsejuustu määrdevõi
5. Kalapallid. Need ei näe ABSOLUUTSELT apetiitsed välja, kuid teiste pereliikmete suureks õnnetuseks mulle maitsevad. Niisiis on neid meil ikka üsna tihti õhtusöögiks. Samamoodi meeldivad mulle kalakoogid ja kalapuding.

Minu jaoks siiani täiesti tundmatu asi on  olnud Skyr. Ida valib seda poes pahatihti endale jogurtiletist (ja mina pahandan ikka, et miks ta teistsugust/odavamt jogurtit ei vali). Skyr hakkab silma blogidest ja kokandusblogidest. Hea marketing mõtlesin ma. 
Kui Stockholmi toidumessil Farmi inimesi Skyr-nimelise uudistootega üllatas ning testis eri rahvusest inimesi, kuidas me seda hääldaks (variandid olid Skürist Širini), sain ma teada, et polegi niisama jogurt. Vaid islandi jogurt. Sähh sulle siis toiduhuvilist! Kas teie olete sellist toodet proovinud? Kuidas te seda hääldate? Kuidas maitseb? 
Mina pean tunnistama, et minu teetassike see päriselt pole. Veel. Nii kipub uute asjadega ikka olema. Ida seevastu ajaks seda endale kahe suu poolega igal hommikul sisse. 

Toidumessilt tuli minu jaoks ka üks teine huvitav fakt. Me pakkusime messil arooniamahla. Suur osa külastajatest polnud sellisest marjast midagi kuulnud. Nad arvasid, et puuduliku keeleoskuse tõttu nimetan ma mustsõstart/metsamarja/mustikat kangekaelselt arooniaks. Ka Norras ei tea minu tuttavad arooniast midagi. See tuli mulle üllatusena. Ma arvasin, et kogu maailm teab arooniat. Mulle on arooniamahl alati üks lemmikuid olnud.

Ja lõpetuseks random pildid aprillikuust. Muuhulgas ka üüratust kaneelikuklist.








Kus me Rootsis peatusime, sellest võite lugeda Hotelliveebi blogist: http://www.hotelliveeb.ee/blogi/enne-kui-pariisi-lahed-kai-nuustakul-ara/

7 comments:

  1. Ma hääldan Skyri nii: skür 😀 Kuna norra keelt nagu nii veel ei oska 😀
    Kondentspiim on täitsa olemas ja riisipuding on ka mu üks lemmikuimad Norra toite mis siis et seda saab Eestis ka 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina hääldasin "šk(norra y)r", aga tegelt olla vist "skirr"... noh jumal temaga. Aga riisipudingist ma Eestis ei osanud sugugi lugu pidada, st ma olin vist küll poes näinud tõesti, kuid ei tulnud selle pealegi, et seda proovida

      Delete
  2. Elan ise Inglismaal ja arvasin samamoodi, et hakkan nimetatud asjadest puudust tundma. Ja kusjuures just nendest asjadest hakkasingi puudust tundma. Aga ]nneks on siin Inglismaal palju idaeurooplasi ning paljud neist piisavalt hakkajad, et on p[sti pannud Ida-Euroopa toidupoed (nii nimetan neid mina). Muidugi konkreetselt eesti tooteid on v2ga v2he ja need ka peamiselt kuivainete valdkonnas. Aga tatra, tumeda leiva, kondenspiima, soolase kala, purgisupi jne saab ikka k2tte. Mida ei ole, on kohukesed ja sulajuust - neid t6i mulle suurel hulgal s6brants, kes eelmine n2dal kylas k2is. Aga muidu saab siin t2itsa elatud :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veider eksju:) Mul on praegu külmkapis kaks Merevaiku ja need on ikka vaata et kullast kallimad. Ja õige majonees!

      Delete
  3. Mulle see Skyr jubedalt maitseb, Eestis elades võis seda Stockmannist saada.
    Praegu olen Eestist juba üle 4 aasta eemal elanud ja igatsen õiget hapukoort, kohupiima, kodujuustu murakamoosiga, musta leiba, Merevaiku, keefiri- ühesõnaga piimatooteid eriti igatsen, siin nende valik päris jama. Siin sellegi eest väga hea ja värske valik puu ja jyurvilja aga jah vahel annaks väga palju kartlisalati või borš i supi eest :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kodujuust läks täitsa meelest. Seda sööks ka kahe suupoolega.

      Delete
    2. Aga kodujuustu ju saab Norras küll?

      Delete