Wednesday, July 1, 2015

Ei immigrantidele!


Ma pean ausalt tunnistama, et ma ei ole viimasel ajal Eesti uudistega väga kursis, aga immigrantide/pagulaste teemast ei ole siiski olnud võimalik mööda minna, sest sellest räägitakse igal pool ja sellest räägivad kõik. Nüüd jällegi pean ma tunnistama, et ma ei ole sellesse teemasse korralikult süvenenud, kuid mul on jäänud mulje, et Eesti on vastu võtmas terve mandritäie kirjaoskamatuid vägistajaid, kelle lapsed meie imenunnusid Eesti lapsi liivakastides kividega pilluvad. Kui see tõesti nii on, siis ma palun juba ette vabandust järgneva kirjatüki eest.

Täna käisin ma Idaga mänguväljakul kiikumas. Seal mängis ka üks mustanahaline poiss oma emaga. Ida läks poissi kallistama, kuid natuke liiga agressiivselt ja poiss kukkus maha. Kõik juhtus kogemata, mänguhoos, aga ometi võiks sellest ka hoopis teistsuguse loo kirjutada pealkirjaga "Suur valgenahaline tüdruk ründas mänguväljakul väikest mustanahalist poissi" või "Rassistlik kodune kasvatus õpetab endast nõrgemaid lööma" või jumal teab veel mida. Aga nii ei kirjutata. Kui see väike poiss oleks "rünnanud" Idat, siis oleks saanud kirjutada "Ja tulemus ongi käes!" vms. 
Kusagilt lugesin ma, et võõras keeles rääkivaid lapsi, kes Eesti lapsi kiusavad, ei saa korrale kutsuda, sest nad ei saa ju keelest niikuinii aru. Esiteks ütlen ma teile, et lapsed on lapsed. Pole need Eesti lapsed ka midagi nii illikukud nagu püütakse mulje jätta ning kõige pealt peaks proovima selgitada, mitte lööma käega, et ah ta on ju võõramaalane, ta ei saa niikuinii midagi aru.
Selle pisikese poisi ema ei rääkinud inglise ega norra keelt, ometigi saime me naeratades ja sõbralikult mänguväljakul koos hakkama, me mahtusime sinna ära ja ka ühised mängureeglid said paika. Kiik on mõlemale lapsele, lükata ei tohi jne.
Sigrid Undseti platsil kuulsin ma täna vähemalt nelja erinevat keelt peale norra keele - kõik lapsed ja nende vanemad mahtusid ära. 

Nüüd ärge saage minust valesti aru, ma ei ütle, et võtame kõik, kes vaid tahavad, vastu, aga mul on tunne, et suur osa neist, kes "Ei immigrantidele!" hüüab, unustab ära, et kas tema ise, tema vend või õde või sõbranna või naaber töötab Soomes ehitajana, Rootsis koristajana, Norras autojuhina, Inglismaal ettekandjana, USAs lapsehoidjana, Iirimaal kalkunikitkujana...Et siis postipakiga kõik koju tagasi? 
Ma ei kujuta ette kui keegi siin mulle ütleks, et sa ei ole (Norras) teretulnud, sest sa oled mujalt. Kusjuures...ma olen kunagi seda kogenud. See on s**t tunne. Aastal 1997 kui ma olin vahetusõpilane, oli mu parim sõbranna Faylyn Uus-Meremaalt, ta elas esialgu peres, kuhu mind väga külla ei oodatud, sest ma polnud kohalik ja olin pealegi veel Ida-Euroopast. "Suhtle meie inimestega!" öeldi talle.  Samas sain mina keelelaagris tuttavaks ühe Poola päritolu, kuid suurema osa oma elust Norras elanud, tüdrukuga. Ma tahtsin, et ta mulle (Norra koju) külla tuleks. Ka mul keelati tema külla kutsumine ära, sest ta on Poolast ja meil on kodus liiga palju väärtuslikke asju öeldi mulle. 
Ja kujutage nüüd ette, kui me oleme siin Idaga kahekesi, eemal sõpradest ja perest ning Liliani ema ütleks oma tütrele, et ei! nemad meiega õhtust sööma jääda ei saa, sest nad on mujalt. Nad ei ütle nii, nad võtavad meid avasüli vastu. 
Nüüd te ütlete ehk, et aga meie ju oskame keelt ja hindame keskkonda, kus elame, võtame omaks siinsed tavad ja reeglid ning ma teen tööd ja maksan makse. Jah, tõsi, kuid sama teevad ka paljud teised immigrandid. Alati on igas rahvuses ja igas grupis olemas tõrvatilk meepotis. Kui öeldakse, et Eesti ehitajad joovad palju, kas see tähendab, et kõik ehitajad joovad (palju) või tähendab see üldsegi, et kõik eestlased joovad (palju) või siis lausa, et mina joon palju? Kõike ei saa must-valgelt võtta. 

Ja siis see rahade ja toetuste teema. Esiteks olgu öeldud, et mulle absoluutselt ei sümpatiseeri Taavi Rõivas, kuid ma ei tea, võib-olla olen ma maailma kõige rumalam inimene, aga mulle tundub, et ta ei võta üksinda otsuseid vastu, seega igasugu (mittekonstruktiivne perekooli-stiilis) kriitika on mu meelest lapsik. Teiseks, kas te teate kui palju on Eesti lapsi, kes saavad Norra lastetoetust, kuigi nad pole mitte kunagi oma elus võib-olla Norras käinudki? Kui üks vanem on teatud aja Norras töötanud, siis on tal õigus toetada oma pere, kes EI ela Norras. Need on kokkulepped, mis kehtivad Euroopa Liidu ja Norra vahel. Õiglane või ebaõiglane? Sõltub millise mätta otsast vaadata. Norraka arvates kindlasti ebaõiglane, Norras töötava eestlase arvates aga õiglane/ebaõiglane (vali ise õige variant). 

Niisiis. Ma ei ütle, et laotagem punane vaip maha ja laulgem kõik koos "Welcome to Estonia, teid tervitades tõstan käed - teretulemast!", kuid enne igasugu gruppide moodustamist ja slogan'itega vehkimist mõelge korraks või süvenege enne kui massiga kaasa lähete, sest nii vist peab kui tahad õige eestlane olla, kuigi ise päris kindel ei ole ja aru ei saa...






13 comments:

  1. Seda oli nii hea lugeda, aitäh.
    Ma küll ei käi kunagi perekooli foorumis, aga ilma selletagi kohtab (ka minu enda tuttavate seas!) liiga palju arutut vihkamist täis arvamusi-kommentaare-idiootsusi.

    PS: soovitan võimalusel lugeda ka Rein Raua tänast arvamusartiklid EPLis: http://epl.delfi.ee/news/arvamus/ei-saa-olla-eestlane-olemata-eurooplane-ei-saa-olla-kumbki-neist-olemata-inimene?id=71813833

    ReplyDelete
  2. Hea oli tõesti lugeda. Liiga palju viimasel ajal väga ebameeldivaid arvamusi sel teemal silma jäänud, et halb hakkas juba ja kurb. Sellised arvamused on, aga nagu sõõm värskemat õhku, saab ikka hingata ja kergem hakkab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma arvan ka,. et liiga palju on ilmaasjata viha õhutamist

      Delete
  3. Ilmselt ei vinguks enamus inimesi, kui tulemas oleks naised ja lapsed. Paraku aga on enamus põgenikke praegu täisjõus noored mehed. Lisaks ei saa nendele põgenike üaatidele tasuta summad on ulmselised. Juba rekkaall kõõlumisega üle piiri põgenemine maksab. Ja summad on suuremad kui 300 eurot. Paadiga üle tulek on juba tuhandetes. Ja miks põgebeda kuskile külma tundmatusse riiki, kus kultuur on niii erinev, kui samas kõrval on teised rikkad araabia riigid. Sama usuga, samad inimesed. Samuti näeb nende piibel (koraan) ette, et esmajärjekorras peakski neid aitama nende enda usuvennad. OT aga koraan keelab ka tappa, ja kõik muud vägivaldsed teod, isegi majja sisenenud varast ei tohi puutuda. Küsimusi on nii palju ja vastuseid. Keegi riigitegelastest käis välja lause peale seda, kui Saku vald keeldus pagulasi vastu võtmast, et mis moodi te keeldute? Saate ju eiroopa liidult toetusi ja siis tasute sedasi.

    ReplyDelete
  4. Ma tahtsin pealkirja nähes juba vaidlema hakata ja mõtlesin juba, et ka sina... Aga läks õnneks. :) Jagan su arvamust. Mul ei ole mitte midagi sõjapõgenike vastu, ka minu esivanemad on sõja eest põgenenud ja neid on teistes riikides vastu võetud. Samas ei meeldi mulle, et põgenikud pannakse kõik ühte kohta, nad tuleks paigutada hajutatult, et neil tekiks vajadus sulanduda meie sekka. Kui nad on kambakesi koos, siis nad suhtlevadki vaid omavahel ja varsti ongi meil põgenike küla, kus kõik on halvasti ja kuhu keegi päevavalges minna ei julge (nagu mõneski Euroopa linnas on linnajaod).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen absoluutselt nõus, et ühte paika ei tohiks kõiki elama panna, sest siis on ju loogiline, et integreerumine on keerukam, ikka on lihtsam ju omas keeles ja omadega suhelda.

      Delete
  5. Kui Euroopa "pagulased" vastu võtab, siis toetame me seda suurt musta inimäri, mis käimas on. 1 koht pagulaspaadis maksab tuhandeid eurosid ja "orjapidajad" rikastuvad neid paadikohti mustanahalistele müües. Kapten pannakse laeva, laev sõidab kuhugi Itaalia vetesse, kapten paneb laevalt minema ja Itaalial on kohustus need inimesed päästa. See on haige süsteem ja Euroopa ei oska midagi ette võtta? Misasi see on? Miks me sellist asja toetame ja soodustame? Ja meie all ei mõtle ma Eestit vaid Euroopat. On Euroopal ka mingid kasud sees?

    ReplyDelete
  6. Küsimus pole ju selles, et nahavärvi järgi kedagi ei soovita(pagulaste mittepooldajatele armastatakse varmalt rassisti silti külge kleepida) vaid selles, et keegi ei seleta lahti küsimusi, mis rahval meelel. Kui palju siiski pagulasi meile tuleb(kas lisanduvad nende lähisugulased jne), kaua EL kavatseb inimäri toetada, kust siiski võtab Eesti raha, inimesed(nt õpetajad, psühholoogid), et pagulasi siia integreerida jne-jne?! Kas Teile, Eveliis, ei tundu ebaõiglane, et meie riigi pensionärid elavad 300eurose pensioniga, et meie naised ei sünnita, sest laps on luksus?! Aga meie maksumaksjate taskust maksame võõrastele nii elamispinna kui laste jm kulud?
    Ja ei saa panna siinkohal ühte patta eestlasi mujal maailmas, olgu Soome, Norra või muu riik. Eestlasef teevad tööd, oskavad keelt(vähemalt enamus)- maksavad makse ja loomulikult saavad ka selle eest teatud hüvesid. Kas Teie usute siiralt ja ausalt, et keegi kodanik Eritreast, õpib paari aastaga kirjutama, kohaliku keele selgeks ja töö takkapihta, et siis ausa kodanikuna ka siin anda oma panus riigile? Kui see on nii lihtne, miks on põrunud Rootsi, Prantsusmaa, Inglismaa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mu meelest on see lausa piinlik ja otseloomulikult ebaõigalne, et meie pensionärid elavad 300 euroga, et õpetajad, tuletõrjujad, kriminaalhooldajad, politseinikud ei saa inimväärset palka ja loomulikult on pagulaste/immigrantide teema selles valguses valus, kuid sellegi poolest tundub mulle, et viimasel ajal on FBs (nt täna nägin jagatavat kaht nö nalja pagulasteemal) mingi hullus lahti läinud ja see on veel piinlikum

      Delete
  7. Ma ei tea, millistest naljadest käib jutt-ma ei ole FB kasutaja. Aga ma olen seda meelt, et rahval on õigus teada ja küsida, kuhu läheb nende kui maksumaksjate raha. Samuti õigus, isegi kohustus, tunda muret oma maa üle. See ei ole kindlasti piinlik. Naiivselt kaasa joosta kõigega, mis ette dikteeritakse, on ikka rumal küll. Lugesin hiljuti uuesti üle "Mees, kes teadis ussisõnu" ja leidsin üllatavalt tänasesse teemasse sobivat valusat irooniat eestlaste aadressil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma pidasin silmas seda, et mul on piinlik selle üle, et pensionärid jt nii naeruväärselt väikeste summadega hakkama peavad saama.
      "Mees, kes teadis ussisõnu" on väga hea raamat, tasub kõigil (eestlastel) lugeda.

      Delete
  8. Homme hommikul (3. Juulil ) vastavad Postimehes "eksperdid" ( ma panin jutumärkidesse, sest ma ei tea, kui eksperdid nad on) inimeste küsimustele sel samal teemal.
    Väga palju väga teraseid küsimusi, muideks. Nii et lugema!!!!

    ReplyDelete