Tuesday, April 24, 2012

Kas teie teate, kes või mis on mutsumoor? Ja kuidas näeb välja hilpharakas?

 Minu Lõuna-Eesti juured annavad endast ikka aegajalt märku ning "veidraid" väljendeid ei ole suutnud ka Põhja-Eestisse kolimine minu sõnavarast välja juurida. Nii kuulub minu sõnavarasse ka "mutsumoor". Ja mul ei  tekkinud küsimustki, mida see tähendab kui Tilluke Delisa seda FB-s kasutas. Küll aga tekkis mul  veidi hiljem küsimus, kas "mutsumoor" on sama, mis "hilpharakas"?

Minu jaoks tähendab "mutsumoor", et keegi on selga toppinud seitse seelikut, mitu kampsunit, mähkinud end paksu salli sisse, tõmmanud silmini pähe räti ja /või mütsi,  tõmmanud peale jope, kasuka, toppinud jalga paksud sukad, sokid, põlvikud ehk siis teisisõnu on end liiga paksult riidesse pannud. Või veidralt. Nii võiks sõna tähendust ka veidike laiendada ja öelda, et mutsumoor on lihtsalt keegi, kes näeb veider välja.

Täpselt nii selgitasin ma mutsumoori ka oma "linlastest" kolleegidele, kes sellest järeldasid, et mutsumoor on sama mis hilpharakas, sest hilpharakas on ka endale palju erinevaid riideid selga pannud, kiht kihi peale ja näeb veider välja. Minu jaoks on tähendab hilpharakas hoopis vastupidist. Hilpharakas on see, kel on just vähe riideid seljas, kes kolmekümnekraadise pakasega on selga pannud nii lühikese jope, et jope ja pükste vahelt on paista sinakaks külmunud keha. Selline inimene on riides nagu hilpharakas vastupidiselt mutsumoorile, kes vaevu sallide alt välja paistab.
Ainuke sarnasus on see, et nad mõlemad näevad veidrad välja. Minu kolleegid jäid eriarvamusele. Lisasid veel, et hilpharakas topib selga võimalikult palju kummalisi riideid, mis omavahel isegi kokku sobida ei pruugi, peaasi, et oleks näha, millise kaubamärgiga tegemist on.

Nüüd ma siis olengi segaduses. Kes on mutsumoor ja kuidas näeb välja hilpharakas?Selge on vaid üks: minu jaoks jääb  mutsumoor veidrikuks, kes on end riiete alla ära peitnud, kombineerinud selga kõige kummalisemad riideesemed ja hilpharakas vastupidi paneb selga võimalikult vähe. Aga kuidas nimetatakse siis säravate ja silmatorkavate riietekandjaid? Mina arvasin, et nemad on lihtsalt harakad. Samas võiks nad ju tõesti olla ka hilpharakad? Või mutsumoorid?

Ei. Mutsumoori siiski mitte. Mutsumoorid ei kanna suurte kirjadega sädelevaid riideid. Järelikult ei saa hilpharakas ka olla sama mis mutsumoor. Või saab? Ja miks harakal on seljas palju riideid, samal ajal kui hilpharakal praktiliselt mitte midagi, miks tema kehvem harakas on? Ja milline seos on harakal ja mutsumooril, kes mõlemad on asjade alla peitunud? Kas nad on kuidagi sugulased? Kas  mutsumoor on "sallitallajast" harakas, kel pole võimalusi säravate riiete soetamiseks?

Midagi pole enam selge.

4 comments:

  1. Tere. Sinu versioon hilpharakast on õige - liiga õhukeselt riides. Ja no vb sellele lisaks veel natuke kummaliselt ka. :=)

    ReplyDelete
  2. Nõus Sinu ja Terjega - hilpharakas on see, kes on liiga väheste riietega (kas siis vastavalt hetkeilma vaadates või niisama). Mutsumoori mõistet polnud enne kuulnudki:)

    ReplyDelete
  3. Mutsumooril on tavaliselt pikk seelik ja ülevalpool mitut kihti kampsuneid vms. Vähemalt tädi Helju leidis küll, et sellisel juhul on mutsumoori nimetus omal kohal.

    ReplyDelete
  4. Mu jaoks pole hilpharakas küll kunagi olnud õhukeselt riides ... Aga ka mitte paksult. Lihtsalt veidralt ja harakalikes hilpudes. Aga tuleb välja, et tõesti ka õhukeselt. EKSS räägib nii:

    hilp|harakas
    1. (kerges rõivastuses v. hilpudes, ka räbalates inimese kohta; hrl. võrdlustes võrdlusalusena). Lapsed jooksid paljajalu ringi nagu hilpharakad. Ära käi ringi nagu hilpharakas, pane endale midagi soojemat selga. Katkises kasukas ja vanades poolsaabastes nägi ta välja kui hilpharakas.
    2. HLV vaene, tühine, tähelepanu mittevääriv inimene (ka sõimusõnana). Sina viimane hilpharakas! Plikaohtu hilpharakas. Pole tal raha ega vara, on üks puupaljas hilpharakas. Seda tööd juba igale hilpharakale ei anta. *„..Viieteistaastane hilpharakas alles, aga juba käiakse kosjas!” põlastas moor. A. Jakobson. *Mõni jääb hallide juusteni arulagedaks hilpharakaks, käib ringi, kõlin taga. A. Beekman.

    ReplyDelete