Sunday, May 31, 2015

Kui palju rõõmu võib teha juustunuga


Me käisime Idaga eile külas ja kuna ma ei taibanud ju Eestist suurt midagi kaasa võtta, siis on päris palju pisiasju, millest ma olen puudust tundnud. Näiteks olen ma kogu siinveedetud aja juustu nüsinud tavalise tillukese noaga. See on mind hulluks ajanud, sest viilud tulevad kaks korda paksemad kui sai. Eile saime me juustunoa laenata. Ma ei oska isegi seletada kui palju rõõmu võib teha üks selline pisiasi nagu juustunuga. Ma sain Thor Bjørklundi ärritusest ja vaimustusest aru. 

Kes on Thor Bjørklund? 

Tänapäeval teab  iga endast lugupidav norrakas ja eriti Lillehammeri elanik peast juustunoa sünnilugu, sest nii nagu mulle on sadu kordi räägitud "me kõik  teame, et juustunuga leiutati  Norras ja just Lillehammeris“.

Oli soe suvepäev aastal 1925 ja Thor Bjørklund pidas oma Lillehammeri puidutöökojas lõunapausi. Nagu tavaliselt avas ta toidupaki suure ärevusega, et näha, mida naine talle seekord kaasa on pannud. Tema rõõm oli ääretu kui ta avastas neli võileiba juustuga….aga suvesooja käes oli juust sulanud ning kui aus olla oli nägi see veidike ebameeldiv välja.
Ta proovis juustulõike viilutada, et need peenemad oleks. Kõige pealt proovis ta noaga, see ei toiminud, siis saega, ka see toimis halvasti. Edasi proovis ta juustu viilutada höövliga, millega ta just oli puitu hööveldanud. See toimis ideaalselt, kuid oli natuke raske ja ebamugav kasutada, kindlasti ei oleks seda saanud köögis kasutada. Ta mõtles välja, et höövel tuleks muuta väiksemaks ja kergemaks. 
Järgmisel päeval leidis ta metallitüki, millesse ta lõikas ava, painutas ava allapoole ja tagumise otsa ülespoole, et oleks võimalik lõigata paraja suurusega juustuviil. Lõpuks lisas ta metallplaadile varre, et höövlit oleks lihtsam kasutada. 
Juustuhöövli edu avastades proovisid paljud Thori leiutist kopeerida, see mehele ei meeldinud ja ta patenteeris oma toote (patendinumbriks sai 43377). Paari aasta pärast oli nõudlus juustuhöövlite järgi nii suur, et mees pidi oma puidutöökoja ümber ehitama juustuhöövli-tehaseks. Thor ja tema naine nautisid ülejäänud elupäevad luksust.

See on edulugu, mida norrakatele meeldib rääkida, nad on uhked nii suurepärase leiutise üle. 1998.aastal loodi isegi „Den Internasjonale OsteHøvel Foreningen” (Rahvusvaheline Juustunoa Organisatsioon).




10 comments:

  1. Ei tea, kas norrakad neid juustunoa korrektse kasutamise õpetusi ka korraldavad? Ma nimelt pole selle 10a jooksul, mil mul selline seadeldis kodus olemas on olnud, suutnud seda niimoodi ära õppida, et juustutükid tuleksid ilusad, ühtlased ja õhukesed. Endiselt suudan ma need katki, pooleks ja koledaks teha.

    Seetõttu kasutangi teistsugust juustunuga ja olen sellega rahul :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina ei oska ilma selle juustunoata eladagi:) Kuigi pean ka tunnistama, et osa nendest ei toimi mu käes üldse, tulevad ka nüsitud ja koledad katkised viilud. Aga mul on kodus ka üks Lillehammerist pärit juustunuga - see on küll maailma kõige parem leiutis.

      Delete
  2. See juust seal pildil! Appi kui hea! See on üks mu lemmikuid! Eestis veel vahest sai seda Stockmannist või Selverist, aga siin Hispaanias võib sellest vaid und näha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina kusjuures ei suuda seda juustu ikka veel süüa, kananahk tuleb kohe paljast mõttest peale

      Delete
    2. gudbrandsdalenit? aga see on ju nii hea!

      Delete
    3. just. no mulle absoluutselt ei lähe. Tõsi, enam pole nii vastumeelne nagu 18 aastat tagasi kui ma mõtlesin,et peale keedulamba on see maailma kõige hullem asi, aga ei ole minu teetassike ikka. Naljakas kohe...

      Delete
  3. Pehmete ja kõvade juustude jaoks on erinevad juustunoad ;-)

    ReplyDelete
  4. juuriljakoorijaga saab kõige paremini juustu lõigata

    ReplyDelete
  5. Seda, mis siin postituses välja toodud on, ei oska mina samuti kasutada. Selline vahend peab vist kvaliteetne olema, mingid odavad siis vast ei töötagi.

    Kõige parem on aga traadist viilutaja. Näiteks selline http://www.tweedandhickory.com/shopsite_sc/store/html/henckels-twin-cuisine-stainless-steel-wire-cheese-slicer.html

    Eestis saab Tigerist paari euroga ja töötab suurepäraselt.

    ReplyDelete