Wednesday, May 6, 2015

Kas blogi on 100% tegelikkus või ilukirjanduslike liialdustega päevik?


Ma hakkasin eile mõtlema, et kas kõike, mis blogidesse kirja pannakse, peaks sajaprotsendilise tõena võtma või peaks siiski järelduste tegemisel arvestama, et mingil määral on blogide näol tegemist (kollase?) ajakirjandusega, kus tõsielu ja faktid on segamini ilukirjanduslike liialduste, valgede valede ja pooliku tõega. Kas blogija peaks kirja panema kõik detailselt, et ta mõjuks usaldusväärselt või on tal õigus jätta mõned detailid enda teada. Need, millest ei ole vaja tervel maailmal teada.

Näiteid.

Mulle tehti etteheiteid, et miks me nii palju spaasid ja hotelle külastame, samal ajal kui endal on maksuvõlg, et kas seda raha ei saaks siis otstarbekamalt kasutada kui niisama lullilöömiseks. Ja ma hakkasin mõtlema, kas ma peaksin iga kord suurelt ja punaselt postitusele juurde kirjutama, et see osa blogimisest on minu töö, et ma saan selle eest tasu? Või on see minu enda otsustada, kas see on oluline fakt või mitte. Kas ma peaksin blogis oma rahakoti sisust avalikult rääkima?  Ma arvan, et ei peaks. Ma ei tea, kas see teeks minust usaldusväärsema inimese kui ma avalikult kogu aeg räägiks kui raskeid hetki meil elus tegelikult on olnud. Ma olen valinud nendest asjadest mitte rääkida. Sellest on muidugi ka teatud inimestele jäänud mulje, et me supleme kullas ja elame üüratus villas, kus kraanist voolab vee asemel šampanjat ning kaaviar kasvab peenral nagu umbrohi. See on blogimulje. Tegelikkuses sõidan ma vana ja katkise Mondeo-Zenjaga.

Nüüd kirjutasin ma, et võtsin Norra kaasa kõik oma säästud, siis eeldatakse jällegi, et ma tulin siia kaasas kotitäis kulda. Sest keegi ei mõtle sellele kui suured minu säästud olla võivad, sõna "säästud" kõlab inimestele samamaoodi nagu "miljonid". Aga kuidas ta siis poodi avab? Millise raha eest? Kõik need küsimused, mis õhu paisatakse. Tal peab ju miljonid tagataskus olema. Jah, muidugi. Sest ma ju ei kirjuta blogis, et  minu isiklikul arvel on hetkel 91 eurot, millega me peame päris pikka aega hakkama saama.
"Aga siis läheb ise samal ajal lennukiga Rootsi, hoidku siis raha kokku!" kõlab  järgmine etteheide. Sest ma ei kirjuta, et see on töö. "Aga siis ta ju saab selle eest raha," öeldakse. Sest ma ei kirjuta, et kinni makstakse vaid reis. Ja nii eeldataksegi, et ma suplen siin rahas ja raiskan. Sest ma jätan kirjutamata mingi osa tegelikkusest. Sest ma arvan, et see pole oluline. See on minu enda asi, kuidas ma hakkama saan.

"Aga ikkagi see pood?" Millise raha eest see avatakse, kui Hooandja läbi kukkus ja toetus saamata jäi. Norras poe avamine ei ole odav lõbu. Aga kui ma olen lubanud, et ei räägi, kes mind aitab. Ma olen niigi maininud, et tegu on Lillehammeri ettevõtlusega seotud inimesega. Selle fakti jätavad kurjad keeled lugemata, neil on lihtsam uskuda, et Eveliis kolis Norra kaasas kullakoormad ning kaaviaripurgid, šampanja otseloomulikult ka. Elu on ilus, eks. Ikkagi väike toake linna südames. Ei mingeid muresid. Lihtsalt ekstreemsuse mõttes valisin ma endale elamise, kus on kasinad pesemistingimused. Või oota, kus neid praktiliselt polegi.

Ja ma istun õhtul kottpimedas toas selleks, et tunda end nagu Hamsuni tegelane. Mitte selleks, et elektrit kokku hoida.


Ei, see postitus siin ei ole mingi püüe kaastunnet leida, milles mind ka tihti mingil kummalisel põhjusel süüdistatakse. See on lihtsalt fakt, et blogi ei kajasta alati tegelikkust täpselt sellisena nagu see on. Neis on liialdusi, ilustamisi, rääkimatajätmisi. Neis on kõike. Ka musta huumorit. Ja tõtt;)

Ja täna paistab päike. Nii tegelikkuses kui ka Norra bürokraatias. Ma olen sammuke lähemal dokumentide korda saamisel. Ma jätan rääkimata selle osa kui rumalaid vastuseid ma üleeile sain linnakese ametnikelt ja räägin vaid seda, et asjad hakkasid liikuma. Sest nutmise asemel hakkasin ma tegutsema.







6 comments:

  1. Paraku ei suuda igaüks näha suurt pilti. Jäädakse kinni detailidesse. Minilt on ka küsitud väga naiivseid küsimusi pelgalt selle mulje põhjal, mida saadakse sotsiaalmeediast. Ja teiste rahakotti piilumine on ikka nii põnev:(

    ReplyDelete
  2. Hirmus häiriv on see pärgament siin taustal, silmad ajab valutama, võimatu teksti jälgida. Palun vaheta see välja.

    ReplyDelete
  3. Mitte kellegi blogi ei saa kunagi olla 100% puhast tõde, kuna autoriks on lihast ja luust inimene. On ainult inimlik, et asju jäetakse rääkimata, kohati ilustatakse vastavalt siis sinna suunda, kuhu kirjutaja oma lugejat kallutada tahab. Kui on vaja haletsust, siis ikka räägitakse, et "oi, mees lõi ukse kinni ja lahkus selgitusteta", jättes mainimata, et kirjutajal oli parasjagu PMS ja asja eest teist taga mehele ühe hea tou oli vahetult enne lahkumist andnud. Või siis kui tahetakse kiitust, siis räägitakse asjadest, mis on hästi ja jäetakse mainimata, et hea hinde saamiseks koolis spikerdati, projekti lõpule viimiseks jäädi paljudele võlgu või et laps astus juba iseseisvalt esimesed sammud, jättes samas mainimata, et päris iseseisvalt need sammud siiski ikkagi ei toimunud. Tüüpiline, tavaline, inimlik... Manipuleerimine.

    Jah, Eveliis, ka sina manipuleerid. Mina manipuleerin kah. Me kõik teeme seda. Edasi sõltub juba lugejast, kui palju ta loeb ridade vahelt ja kui palju võtab puhta tõena. Sinu blogist on tõde ehk sinna 50% kanti minu manipuleerimisfiltri kohaselt. Mis on ju täitsa kõrge protsent ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ma ise arvan, et see % on tiba kõrgem, aga mul on hea meel, et mitte kõik ei arva, et blogi ongi tegelikkus:)

      Delete
  4. Minu arvates kuulub see blogi hea tava juurde, et kirjutatakse, kui nt spaad külastatakse sponsori kulul või tellimise peale. Just nagu ajalehes on näiteks reisiartikli järel märkus, et reis toimus selle-või-selle kulul. Nii et kinnimakstud spaakülastuse võiksid küll 'suurelt ja punaselt' ära märkida, see oleks ainult kiiduväärt ja korrektne tegu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tegelikult ma olen täitsa nõus. Nii oleks tõesti korrektne.

      Delete