Monday, May 9, 2011

Kuidas ema nutma panna...

JUTUVÕISTLUSE VÕITJA: Olen emale tänulikum, kui sõnadesse oskan panna!
Vanasõna ütleb: kes hammustab, see armastab. Natukene liialdatud moel võiks see kirjeldada ka minu ja mu ema suhet. Ärge saage minust valesti aru. Ma armastan oma ema väga, pean temast lugu ja arvatavasti on ta mulle ka üks suurimaid eeskujusid, kuid see ei vähenda meie omavahelisi nääklusi.

Ei ole harvad juhud, kui me lubame teineteisega mitte kunagi rohkem rääkida, lahkume mõlemad pisarad silmis uksi paugutades ja hiljem põrnitseme üksteisele vaikides otsa. Südames eelnev tüli kripeldamas, aga mõlemad liiga uhked, et vabandada. Ja kuidas vabandadada, kui meil mõlemal on õigus olnud? Ma olen vihastanud ema näpunäidete ja „targutamiste“ peale, ema on vihastanud minu tujukuse ja jonnakuse peale. Me oleme üksteise peale vihastanud rohkem, kui suudaksime kokku lugeda.
Märkuste taga peidus heakskiit ja rahulolu
Ma ei ole pärit perekonnast, kus armastust on välja näidatud kallistuste ja paitustega, seepärast julgen ma väita, et see ongi meie moodus oma hoolivust ja armastust välja näidata. Mida rohkem me hammustame, seda rohkem me üksteist armastame. Kindlasti kõlab see kummaliselt, aga ma ei kujutaks oma suhet emaga teistsugusena ettegi. Ma ei kujutaks ette, kui ta mind mõne saavutuse eest taevani kiidaks ja ei ütleks, et oleks ka paremini saanud, ma ei kujuta ette, et ta tuleks mulle külla ning vaimustuks mu uutest elutoakardinatest ega küsiks, miks ma just sellised ostsid. Ma tean, et tema lapsesuiste märkuste taga on peidus heakskiit ja rahulolu. Ilmselt olen ma just temalt pärinud oma sarkastilise lapsesuu.
Vahel on mulle jäänud mulje, et ta õpetab, uurib ja targutab liiga palju. Otseloomulikult oleme me sel põhjusel pisarateni tülitsenud. Alles hiljem olen ma teada saanud, miks ta seda teinud on. Teades tegelikke põhjusi nende õpetuste taga, olen ma oma emale tänulikum, kui ma kunagi oskaksin sõnadessegi panna. Ometigi ei takista see mul järgmisel korral jälle temaga tühiasjade pärast tülli minna. Me lihtsalt ei oska teisiti.
Tunnen süümepiinu
Hiljuti leidsin pööningut koristades kirjad, mis mu ema on mulle saatnud 14 aastat tagasi, kui läksin välismaale vahetusõpilaseks. Ma olen alati teadnud, et mu ema mind väga armastab, kuid et nendest kirjadest tuli välja, justkui peaks ta ennast halvaks emaks, kes pole mu jaoks piisavalt olemas olnud, tuli mulle üllatusena. Ma ei suuda mõista, kuidas ta sai midagi sellist arvata, mis selle võis põhjustada. Mu ema on mu jaoks alati olemas olnud. Ja on ka praegu. Kui mul on raske, on just ema see, kelle poole ma lohutuse, õpetussõnade või abipalvega pöördun. Meil ei ole omavahel ühtegi saladust, ma usaldan oma ema ja tean, et saan tema peale alati loota.
Tunnen süümepiinu, et mu ema on arvanud, et ta pole mu jaoks piisavalt hea olnud. Võib-olla peaksin ma hammustamise asemel õppima talle ütlema, et on mu jaoks üks tähtsamaid inimesi maailmas. Ja parim ema, keda endale tahta.
Naisteka emadepäeva jutukonkursile saabus palju imeilusaid ja südamlikke lugusid. Aitäh kõikidele kirjutajatele! Valitud lood avaldame Naistekas. Maria saab oma loo eest auhinnaks kaks The Body Shopi Body Butter Duo kehavõid!



2 comments:

  1. Kahju ainult, et ka selliseid lugusid võetakse vaevaks kommenteerida:(

    ReplyDelete
  2. Erinevatel põhjustel inimesed ikka kommenteerivad ja sellega peab lihtsalt arvestama. Need lood on tavaliselt isiklikud ja sellest ongi ehk teistel raske, kui mitte võimatu täpselt sellisena, nagu nad mõeldud on, aru saada ja kui veel ei leia õiget sõna ühe või teise väljendamiseks, siis ikka leidub keegi, kes sellest kinni haarab ja asjale ehk hoopis teise tähenduse leiab. Vahet pole. Mis minu arvates tegelikult loeb, on see, et 1) toimus äratundmine (võimaldab m.h muutusi igas ajahetkes ja eluetapis) 2) on küll suhtlemisvead, kuid on ka turvalisus ja hoolimine 3) lapsevanemana võimalik oma kogemuste pealt ise käituda teisiti.
    Hoopis eraldi teema on see, mille järgi valitakse võidulood, aga siin objektiivsust otsida ongi väga raske - sõltub kes otsustavad, millised on nende kogemused jms.

    ReplyDelete