Thursday, September 3, 2015

Inimesed, kas teil tõesti häbi ei ole?


Panin Ida magama ja mõtlesin, et viin end üle pika aja Eesti uudistega kurssi ja mida mu silmad näevad. Keegi on pannud põlema Vao pagulaskeskuse. See ei ole enam  Facebookis tülgastavate gruppide loomine, vaid tõeline kuritegu, millel ei ole ei õigustust ega põhjendust. Kes on see inimene, kes paneb ööpimeduses põlema teiste inimeste kodu? Panna ohtu paljude inimeste, sealhulgas laste elud. Milleks? Et hirmutada? Kas ei ole irooniline, et kõik need vihakõnelejad, kes räägivad, kuidas pagulasi ei tohiks vastu võtta, sest nad on meile ohtlikud, panevad põlema meie majad ja autod, vägistavad ära naised ning varastavad lapsed, hoiatavad meid pagulaste eest, kui tegelikult tuleks pagulasi hoiatada meie, eestlaste, eest
Mina olen Eestit siiani pidanud riigiks, kus kedagi ei kiusata taga ja kus on tagatud inimväärikus. Me, ja ma pean silmas ka poliitikuid, kes sotsiaalmeedias vihakõnedega esinevad, käitume nagu metslased. Kuhu on jäänud inimlikkus? Miks me oleme aina rohkem täis viha ja vihkamist? Kahju, et me oleme ise trampimas mudasse Eesti positiivset kuvandit, mille nimel on aastakümneid vaeva nähtud. Selline suhtumine ja käitumine on tõeline probleem. Mis teil, inimesed, ometi viga on? Me ei muuda maailma vihkamisega.


14 comments:

  1. Leian minagi, et süütamine on häbiväärne ja sellist asja ei saa aktsepteerida. Samal ajal ma ei imesta, et see juhtus, küsimus ei olnud mitte selles kas selliseid asju hakkab juhtuma, rohkem selles millal need juhtuma hakkavad. Paraku ei ole see viimane kord, konfliktid ühiskonnas on paratamatud.

    Küll aga ei ole mina kunagi arvanud, et Eestit ja eestlasi hirmus tolerantseteks ja leplikuks pidada saab. Me ei suuda siiani venelasigi vaadata ilma halvustava pilguta, olgugi, et nemad on siin elanud kümneid aastaid. Eesti on edukalt tõestanud, et integratsiooniga meil hakkama ei saada. Ja kui ei suudeta juba sarnase religioosse ja traditsioonide taustaga venekeelseid inimesi integreerida, siis kuidas integreerida täiesti ilma ühisosata inimgruppi?

    Ma ei pea ühiskonnas kerkivat vaenu õhutamist ja vägivalda(nii vaimset kui ka füüsilist) õigeks, aga see on vältimatu tagajärg. Probleemid Skandinaaviamaades ei ole välja mõeldud ja kuna meil on selline avatud ühiskond, kus info liigub sekunditega punktis A punkti B, on inimestel hirm. Olgugi alusetu, aga hirm on hirm.

    ReplyDelete
  2. Ma ei tea, kas mu kommentaar ei läinud kohale... Igatahes tahtsin öelda, et EESTI RAHVAS ei pannud seda maja ühiselt põlema, vaid mingi idoot (idioodid). Mille pärast mina eestlasena häbi tundma peaksin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilmselt ei peakski, aga kui me vaatame, kuidas uudist mujal maailmas kajastatakse, siis põlema pani maja ikka Eesti rahvas (kui muidugi ei selgu midagi hoopis muud nagu ka järgmine kommenteerija välja tõi), mitte üks idioot. Ja siis on ikka natuke piinlik küll, et me sellised metslased oleme. Sama on ju norrakatel Breivikuga, Norra rahvas ei saatnud seda koledust korda, vaid üks hull, aga norrakatel on ikka häbi, kõigil koos, rahvana.

      Delete
  3. Aga miks me oma kaasmaalastest nii halvasti mõtleme? Ikka see teine eestlane on rahvusroog? Kas uurimine tõesti selgitas juba välja, kes oli süütaja? Äkki oli tegu nt pagulasega, kes ihkab igavast Vao külast välja? Või nende omavaheline arvete klaarimine? Ootaks uurimise lõpu ära, enne kui silte kleepima hakata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, sul on muidugi õigus ning oleks õige ära oodata süüdlase väljaselgitamine, kuid võttes arvesse kui palju on eestlased viha õhutanud, siis tõenäosus on kahjuks ikka kaldu just meie poole.

      Delete
    2. Miks me halvasti mõtleme? Ikka need jubedad kommentaariumid artiklite all ja kahtlased grupid facebookis. Jube mõelda, et Eestis reaalselt on selliseid inimesi, kes suudavad välja tulla selliste arvamusavaldustega või niimoodi mõelda nagu viimasel ajal eelnimetatud kohtades on toimunud. Neid vaenu õhutavaid kommentaare on alati sadu ja nende gruppide toetajaid on üsnagi palju.
      Ma tean ka, et õnneks on olemas ka teine pool toredaid ja sallivaid eestlasi, kes võtavad asja mõistusega ning ei sildista ja näevad ka pagulases inimest. Aga siiski on arvestatav hulk inimesi, kes on minus juba hirmu tekitama hakanud oma vihkamisega.
      Sellist arvamust, et äkki/ilmselt süütas pagulane keskuse põlema, nägin ma oi kui palju ka sel teemal kõnelevate artiklite all. Me jah ei tea, kes on hetkel süüdi. Aga no tõesti? Teiste juhtumite puhul, kui kellegi kodu on põlema pandud/läinud, vaevalt tuleb keegi sellise arvamuse peale, et äkki pani ise põlema, sest majast oli kopp ees ja tahtis minema vms.

      Delete
    3. Aga võibolla on see hoopis poliitikute enda poolt ellu viidud provokatsioon? Et oma suurtelt käkkidelt tähelepanu ära tõmmata? Ühesõnaga, ootaks tõesti enne uurimise lõpu ära ja siis hakkaks hukkamõistu jagama.

      Delete
    4. Ma nägin õhtul pilti, kus Taavi Rõivas on ühel pildil tumedanahalise Vao elanikuga. Okei, jätame selle kõrvale, et on ju küsitav, miks kõik poliitikud ei jõua iga põlengu juurde jne jne, aga need kommentaarid, mis selle pildi all olid, need panid mind jälle kord piinlikust tundma, et jagan ühist ruumi selliste inimestega, kes teise kohta midagi nii inetut ütlevad ja selle üle uhkust tunnevad.
      See paneb mind paratamatult arvama, et tegu on "üllate eestluse kaitsjate" kätetööga

      Delete
  4. Minul on juab tykk aega habi. Mul on habi, kuidas pagulane on see paha ja halb ning just kui hoitakse silmad kinni fakti ees, et neljast tulejast kolm on soja-pogenikud! See syytamine- ykskoik, kes selle korraldas- on siis eestlane voi venelane voi somaallane- see on lihtsalt yks halb naide selle rahvuse kohta ning neid leidub absoluutselt igas rahvuses.

    ReplyDelete
  5. https://www.youtube.com/watch?v=7L3eSbpETf8
    Ma millegi pärast ei usu, et kunagised eestlastest sõjapõgenikud niimoodi toitu suhtusid...

    ReplyDelete
  6. Anonüümsele vastajale 12.23
    Miks me halvasti mõtleme pagulastest? Ikka need jubedad lood naabermaadest- kus vägistatakse 2päeva järjest 9mehe poolt sotsiaaltöötajat(kes on tulnud selleks, et neid aidata!), kus tapetakse ema ja poeg ostukeskuses, kus vägistatakse laevareisil viibiv naine 5 mehe poolt, kus lüüakse noaga näkku väikesele poisile, sesr tema hele silmavärv on ärritav. Jube mõelda, et nii käituvad inimesed riigis, mis on andnud neile peavarju ja igakülgset abi. Ja kui mõelda, et neid juhtumeid on sadu( vt vägistamisstatistika Rootsi), on ikka kole küll.
    Me teame muidugi, et on olemas ka haritud ja teokad pagulased, kes tahavad siingi õppida ja tööd teha ning arvestada meie kultuuriga. Kes ei näe valges naises vaid keha, mille peal oma vajadusi rahuldada. Aga siiski on arvestatav hulk pagulasi, kes tekitavad hirmu oma tegudega ja usuga jne...

    ReplyDelete
  7. "Mina olen Eestit siiani pidanud riigiks, kus kedagi ei kiusata taga ja kus on tagatud inimväärikus."

    Ma küsiks seepeale, et kas tõesti? Peavad ikka tõsised silmaklapid olema, et nii arvata, või peab nii oma mullis elama, et mitte märgata vaesust, viletsust, haigusi, tagakiusamisi, nõrku, väeteid jaa.. nii ..edasi.
    Minule tundub, et need suured hurraatajad, kes ootavad pagulasi, ei tee seda mitte oma inimeseheadusest, vaid soovist olla ka kaasaegne välismaine maa, kus liiguvad eri rahvustest inimesed, oleks ju cool, igale moodsale naisele üks homo ja üks tõmmu parimaks sõbraks. Just nagu filmis! See ei ole reaalsus, see ei ole elu, te panete omaenese lähedased ohtu, kui soovite ahnelt massilist Eestisse toomist.

    Öeldakse, et kus on grupp inimesi, olgu suur enamus neist eestlased, aga kui on juba 3 venelast, siis on nad samavõrd häälekad ja intensiivsed kui ülejäänud eestlased kokku. Vot nüüd korrutage see kolmega see intensiivsus.

    Lisaks, kuivõrd oled valmis loobuma oma normidest, et teise inimese norme mitte solvata? Kui teda sinu sinine silmavärv solvab, siis .. nojah

    ReplyDelete
  8. http://arvamus.postimees.ee/3319723/jaak-prints-me-oleme-koik-suudi?utm_source=arvamus.postimees.ee&utm_medium=button_article&utm_content=3319723&utm_campaign=fb_social

    ReplyDelete