Wednesday, June 18, 2014

Mis asi see Montessori veel on?

Kui ma veel väike olin (nii vanuselt kui kaalult) käisime me päris tihti ühes tillukeses Rootsi linnas vanaonul ja - tädil külas. Nendel samadel, kes mulle krõpsuga talvetossusid saatsid, kirjutades juurde, et "hakaku Liisu kohe kandma", sest selle aja inimestel oli kombeks ilusaid asju kappi panna ja säästa neid erilisteks hetkedeks. Nendel samadel, kes mulle vildikaid ja maki ja YSL dressid (mitte et ma siis oleksin sellest märgist midagi aru saanud) ja Adidase koolikoti ja purjekingad ja sadatuhat paari Levi's teksaseid saatsid (Isver, kus ma tahaks endale jälle Levi'seid, aga ma ei raatsi nii suuri riideid veel osta). 

Igatahes. 

Vanaonu tütar rääkis uhkusega, et ka selles linnakeses on Montessori lastehoid. Ma muidugi ei süvenenud, sest mul olid teised huvid. Kui ma olin väiksem, huvitas mind STV1st tulev lastesaade või mööda poode kolamine, kui ma sain suuremaks, huvitasid mind riided, mida sugulased-tuttavad vaesele Eesti pubekale tonnide kaupa kokku tõid. Aga mulle jäi see Montessori kõrvu kõlama. Ma mõtlesin, et mis imeloom see veel on, aga üks oli selge. Mulle tundus, et see on midagi koledat.

Kui me selles linnakeses ringi jalutasime näidati mulle iga kord, millises majas see Montessori lastehoid (või oli see üldse kool?) asub. "Vaata, selles majas on Montessori lasteaed/hoid/kool!" öeldi mulle alati kui sellest majast möödusime, mulle tundus, et dramaatilise häälega ja selgitati, et seal võivad lapsed teha, mida tahavad, et sealt tulevad erilised lapsed. Selge, totude lasteaed/hoid/kool, mõtlesin mina ja kui tol ajal oleks olnud olemas nutitelefonid ja Instagram oleksin ma sellest majast pildi üles riputanud. #totudekool #issandkuinõme #dontcare


Nüüd miljon aastat hiljem, kui ma olen saanud 33-aastaseks ja endalegi uskumatult veel ka emaks, pakub Montessori filosoofia mulle üha rohkem huvi.
Kuna ma ka alles hiljuti sain teada, et emapalgal lulli löömine ei kesta 2,5 aastat, vaid kõigest 1,5 ja et ma juba üsna pea peaksin tööle naasema, sest aeg läheb liiga kiiresti (Mida ma peaksin tegema, et keegi mulle mingit loomingulisemat tööd pakuks? Midagi mida saaks lapse kõrvalt teha?), hakkasin ma Idale lasteaia kohti uurima.
Nagu ma aru sain oleksin ma ta lasteaia järjekorda pidanud panema juba siis kui ma rasedaks jäin, et mul polegi enam  lootust teda kuhugi lasteaeda saada. Kui siis vaid sinna Lasnamäele, kuhu lasteaed ehitati ja kus lapsi ega üldse inimesi vist ei ela. Aga 19-eurose 45-eurose lapsetoetusega koju jääda on ilmselgelt võimatu. Ma uurisin edasi.
Mulle jäi silma selline lastehoid nagu Montessori lastehoid Kalamajas. Ma sain isegi aru, et kohalikud omavalitsused toetavad lastehoiu tasuga? Mul tekkis viissada tuhat küsimust nii selle konkreetse lastehoiu kui üldse Montessori filosoofial tegelevate lastehoidude kohta. Kas keegi tahaks/oskaks mind sel teemal rohkem harida/valgustada?
Ja on vist liiga naiivne loota, et siin Ussipesa lähinaabruses (ehk siis Keilas/Sauel) on mõni sarnastel põhimõtetel tegutsev lastehoid?


20 comments:

  1. Anne Marie L. oli Montessori lasteaia juhataja. Kas see ei olegi kõrvu jäänud? Totu(ke). Palun väga, küsi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah siis selle pärast see nii palju jutuks oligi. Eip, see mulle kõrvu ei jäänud. Nüüd tuli meelde küll, et oli vist tõesti ka selline jutt sinna juurde:D

      Delete
  2. Mul on selle kohta isegi raamat (üllatus-üllatus)...

    ReplyDelete
  3. S.K
    Eveliis, kas seda oled ka juba lugenud?
    http://www.teadlikvanem.ee/montessori-pohitodesid-toetav-blogija-laps-valib-ise-mida-ta-teha-soovib/
    Minu enda jaoks oli see huvitav, kuid Sul ehk juba vaadatud.

    ReplyDelete
  4. S.K

    Just sai loetud selle kohta, juhuks kui Sul veel pole;)

    http://www.teadlikvanem.ee/montessori-pohitodesid-toetav-blogija-laps-valib-ise-mida-ta-teha-soovib/

    ReplyDelete
  5. No nii.. Alguses ei saanud kommenteerida siis kaks korraga, vabandust!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ega küll küllale liiga tee;) lugesin jah, peab ütlema, et nii huvitav kokkusattumus, et mina just surfasin lasteaia lainetel ja siis mõtlesin, et vaatan, mis teiste blogid teevad. Noh ja seal see lugu oligi:)

      Delete
  6. Montessori pedagoogika on ülimõnus ja põnev. Soovitan soojalt just seda pedagoogikat praktiseerivat lasteaeda. Kahjuks elan Saksamaal ja Eestis ühtegi soovitada ei oska, tean, et Tallinnas neid on :) ja kui mänguasjapoodides ringi vaadata leiab sealt nii mõnegi hariva mänguasja, mis Montessori põhimõtetel tehtud :)

    ReplyDelete
  7. Teretulnud on ka Waldorf kooli/lasteaia kohta kogemused. Sain teada, et Keilas on Waldorf lastehoid.

    ReplyDelete
  8. Keilas Tähe tänaval on selline tore lastehoid http://www.late.ee/lastehoid
    Ja nende kool asub Keskväljak 15, kultuurimaja vastas. Oma lapse paneks küll sinna kooli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul naabrite lapsed käivad Lätte koolis ja vanemad kiidavad, lapsed rahul; Hariduse kohta ei oska sõna sekka öelda, aga jube palju on koostegemist lastevanematega... alguses mõtlesin, et panen ka plika sinna, aga mu tööeluga ei sobi see liigne ühistegevus kuidagi kokku:S Samas koolini on veel 2 aastat aega.

      Delete
  9. Põhja-Tallinna Pelguranna Lasteaed kasutab ka Montessori pedagoogikat. Muus osas täitsa tavaline, pererühmadega lasteaed, aga rühmades on palju abivahendeid, mis aitavad arendada peenmotoorikat.

    ReplyDelete
  10. Keilas peaks sellest pedagoogikast lähtvuva tööpõhimõttega lasteaed täitsa olemas. Omavalitsus toetab ka kui inimene on Keila linna kodanik. Rukkilille lasteaed peaks olema. Jaa Montessori põhimõtted on õiged ja väga head sama kehtib Waldorfi kohta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parandan korra..jah ma pole kindel kas see Rukkilille lasteaed on waldorf või montessori aga ideeliselt on need sarnaste põhimõtetega.

      Delete
    2. Ma loodan, et on Montessori. Kuigi ma suurt ei jaga (veel), siis see tundub mulle rohkem sobiv olema.

      Delete
  11. Mina sattusin hiljuti just Mutukamoosi blogi lugema ning avastasin, et ups, täiesti teadmatusest oleme oma lapse kasvatamise juures rakendanud just neid põhimõtteid. Muidugi mitte koguaeg ja üldse, aga see, et vanemate asi on tagada turvaline keskkond ja siis lasta lapsel endal maailma avastada. Ja kuigi ma enne ei olnud mõelnud sellele, siis tõsiselt kaalun, et laps panna just ühte nendest hoidudest...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noh ma ise avastasin sama, et ups! umbes täpselt nii ma ju olen plaaninud. Tõsi, "päristoitu" ei oleks ma talle ilma Mutukamoosi blogita julgenud nii vara andma hakata.

      Delete