Monday, February 1, 2010

Palju rääkida ja palju öelda on kaks ise asja


Alles esmaspäeva hommik ja Mutrike on juba segaduses. Segadus Mutrikese peas algas tegelikult juba reedel, aga reedel olid Mutrikese mõtted juba nii nädalavahetuse lainel, et ei tahtnud süveneda. Miks Mutrike segaduses on?
Mutrike ei tohi Suures ja Tähtsas Ettevõttes öelda, kui midagi näeb laita. Pole kombeks! On ebaviisakas. Ja üleüldse: "Nii on asjad siin kogu aeg olnud!" Kui Mutrike teeb oma töös vea, pannakse see suure kella otsa, et kõik ikka teaksid, et Mutrike eksib. Mutrike ei ole kunagi varjanud, kui midagi valesti teeb. Leiab lahenduse, parandab vea ja kõik. Keegi pole täiuslik, kaugelt siis Mutrike. Millest aga Mutrike aru ei saa on see, kuidas mõni inimene meeleheitlikult püüab oma vigu varjata, välja vingerdada, valetada, selle asemel, et tunnistada, et jah, tegin vea. Ei ole võimalik, et näiteks Firma B raamatupidaja tunnistaks oma viga.
Kõik sai alguse sellest, et Mutrike kontrollis Firma B raamatupidaja poolt saadetud laoseisu ja avastas vea: laos oli kolm masinat, numbritega 1,2 ja 3.
Mutrike kirjutas, et tegelikult on masin nr 1 müüdud. ja lisas tabelisse ka masina nr 4, mille Firma B raamatupidaja oli kahesilma vahele jätnud. Laos pidid olema masinad 2,3 ja 4.
Firma B raamatupidaja kirjutas vastuseks: "nr 1 on jäänud arvet kinnitades arve taha valimata, sellepärast ripub see nr laos. Seda ei saa sealt kuidagi ära enam.Aga kõik klapib. Väga tore!"
Mutrike kirjutas: "Kas märkasid, et laos peab olema ka masin nr 4 - see oli sul puudu, lisasin tabelisse?"
Firma B Raamatupidaja vastas: "Just nägingi - peab olema juhtunud selline asi, et müüdud masinale läks arvele vale number, sellepärast on laost üks number puudu ja üks üle. Seda peame meeles pidama, et kui järgmine kord arve teeme, paneksime õige nr."
Mutrike ei mõistnud. Kõige pealt oli ju selgitus, et number jäi arvele panemata. Nüüd aga selgus, et arvele oli pandud nr 1 asemel 4. Kuidas nii?
Samal ajal jõudis Firma B Raamatupidaja kirjutada Suure ja Tähtsa Ettevõtte tillukesele raamatupidajale:
"Saadan sulle lao ülevaate, et kui müügiks läheb, siis saad seerianumbreid kontrollida.Masinal X on süsteemis üks number valesti, tegelikult on laos see mis listis punasega märgitud. Kui uue arve kinnitan, pean arve taha valima selle, mis laos hetkel üle (seda listis kirjas pole). "
Listist oli kadunud nr 1 masin - mis oli müüdud ja nr 4 masin, mis seal peakski olema. Firma B Raamatupidaja sõnul oli "kogemata" arvele pandud masin nr 4.
Mutrike ei olnud päris kindel, et see ikka nii oli ja palus Firma A raamatupidajal arved läbi vaadata. Ka arvele oli pandud masin nr 1! Viga oli vaid Firma B Raamatupidaja tabelis!
Mutrike kirjutas mõlemale raamatupidajale: "Kontrollisin arveid - arvel on siiski õige number. Viga on vaid sinu tablis."
Selle asemel, et Firma B Raamatupidaja oleks oma viga tunnistanud, kirjutas ta hoopis Murikesele: "Kui sa vaatasid paberarvet, siis sa ei näe, milline number laost /süsteemist välja läks. Masinate nr on süsteemis lao-moodulis ja seal võib olla juhtunud, et on pandud teine number"
Firma B Raamatupidaja ikka ei saanud oma viga tunnistada. Samuti arvas ta, et Mutrike ei pääse lao-moodulile ligi. Selles ta eksis. Mutrike palus Firma A Raamatupidajalt laomooduli väljavõtet ja kirjutas Firma B raamatupidajale:
"Palusin laomooduli väljavõtet. Laos on masinad 2, 3 ja 4. Müüdud masin nr 1 (arve x)"
Selle peale jäi esimest korda Firma B raamatupidaja vait. Ei tunnistanud oma viga, aga ka ei vastanud.
Siis tuli Mutrikesele meelde, et Firma B raamatupidaja oli ju Firma A raamtupidajale saatnud ülevaate, kus väidab, et müüdud on kogemata masin nr 4 ja et see on vaja manuaalselt ära muuta. Sellepärast kirjutaski Mutrike mõlemale: "Süsteemis ja arvel kõik korras - masina nr muuta ei tule!"
Selle peale reageeris jällegi Firma B raamatupidaja: "Oih, nüüd ma olen natuke segaduses. Kas siis minu esialgne tabel oli siiski õige"
Mutrike haaras peast ja kirjutas vaid: "Ei".
Nüüd oli Firma B Raamatupidaja jälle sõiduvees: "Ahah, siis ma ikka eile juba parandasin ära."
MILLE? KUIDAS? Kui sa ära parandasid, miks sa siis palusid Firma A raamatupidajal uut arvet tehes käsitsi muudatus teha? Silma peal hoida? MILLEL?
Mutrike tundis, et kops hakkab üle maksa minema ja kirjutas: "Siis on hästi - hea, et selgus, et laomoodulis siiski saab muudatusi teha."
Firma B Raamatupidaja kirjutas: "Ei, seal ei saanudki midagi muuta, parandasin teile saadetud listis ära".
Mutrike ei andnud ka alla: "Näpukas oligi algusest saati listis, laomoodul on õige, arved ka. Aga põhiline on siiski see, et sai selgeks, mis müüdud ja müümata."
Ja selle asemel, et tunnistada oma eksimust, pani Firma B raamatupidaja teele viimase õigustuse: "No jah, mul ei olnud aega kontrollida, praegu on väga kiired ajad. Põhiline jah see, et listis on õige info."

Ja nii on iga kord. Ei saa tunnistada, et tegin vea. Ei saa tunnistada, et tegelikult ma ei oskagi laomoodulit kasutada. Sellistes kirjavahetustes ei ole kunagi cc ja bcc real Tähtsaid Inimesi. Juhtub aga näpuka tegema Mutrike, on kõigi (k.a Tähtsate Inimeste) meilboksis kiri: "Ma ei jõua ka kõike alati kontrollida, kuid oma töös tuleb olla äärmiselt tähelepanelik..."
Ja iga kord, kui Firma B Raamatupidaja on teinud vea, on tema argument: "Mul on jah hetkel nii palju tööd, et ei ole jõudnud..." Aga sama pikad kirjavahetused + telefonikõned kaasnevad IGA kord.
Kas pole siis ime, et Mutrike leiab, et teda ümbritsevad klounid. Klounid, kes pindu teise silmas näevad, aga palki enda silmas mitte kunagi. Klounid, kes jäärapäiselt salgavad oma eksimusi. Kas pole siis ime, et Mutrike viriseb? On rahulolematu? Muutub sarkastiliseks ja sapiseks? Peab ennast neist klounidest targemaks? Kas tal ei ole siis selleks õigus?
Ometigi peetakse rumalaks mutrikeseks teda, sest Mutrike ei varja oma eksimusi - see on inimlik. Aga mitte Suures ja Tähtsas Ettevõttes. Siin tuleb oma vead oskuslikult kellegi teise kaela ajada või ära peita ja kõige parem taktika, mis Suures ja Tähtsas Ettevõttes kasutusel, on - kui veenda ei oska, aja segadusse. Firma B Raamatupidaja oskab seda imehästi ja seepärast keegi ei suudagi temaga lõpuni vaielda. Alati on uus vabandus ja selgitus varrukast olemas.
Mutrike arvab, et ta ON targem kui Firma B raamatupidaja ja Tähtsad Inimesed. Mutrike ütleks neile hea meelega: "Eksimine on igale inimesele loomulik, kuid mitte keegi peale rumala ei eita kangekaelselt oma vigu!"
Aga siis saaks Mutrike kinga...

No comments:

Post a Comment