Thursday, December 16, 2010

Kokandusgeenius


Eile alustasin esimeste jõulukinkide meisterdamisega ehk siis võtsin kogu julguse kokku ja asusin tegema kooki, mida pole julgenud teha umbes 10 aastat, kuigi vormid on olemas olnud ja kange isu ka. Põhjus on ehk selles, et esimest korda, kui ma 10 aastat tagasi seda kooki iseseisvalt tegema asusin, lõppes see sellise katastroofiga, et kogu ahi oli kõrbenud munavalgevahu ja suhkru segu paksult täis ja koogi söömise asemel tuli mul hullu vaeva näha ahju ja vormide puhastamisega. Seepärast olin ma kuni eilseni koogitegemist edasi lükanud.
Seekord läks paremini. Ahi jäi puhtaks ja koogirõngad tundusid ka kenad olevat. Alles siis kui neid vormist välja üritasin saada, sain aru, miks retseptis oli rõhutatud, et vorme tuleb VÄGA hoolikalt võitada. Koogitegu lõppes seekord sellega, et 18 valmistatud rõngast 7 sain kätte tervelt, nii nagu vaja. Positiivne on muidugi see, et sain julguse katsetada tagasi ja nädalavahetusel proovin uue koguse teha. (Muide ega selle koogi tegu pole naljaasi, kokku võtab see kolm päeva! aukartustäratav kook, kas pole?)
Õhtu jätkus sellega, et asusin valmistama porrusuppi, mille retsept ja pilt netis niiiiiii ahvatlev tundus. Tundus, et sellega ei anna küll puusse panna. Aga võta näpust! Kui supi olulisteks koostisosadeks on ka puljong ja leib, siis oleks olnud üsna taibukas enne alustamist veenduda, et külmkapis vajalikud asjad ka olemas on. Loomulikult olid ootamatult otsa saanud nii puljong kui leib. Tuli katsetada. Püüda millegagi asendada. Asendasingi. Ja tegelikult tuleb tunnistada, et tulemus tuli katse-eksituse meetodil üsna meeldiv, kuid kindlasti mitte see, mis ta tulema pidi.
Esialgu oli mul kuri plaan ka supitegu nädalavahetusel ja õigete toorainetega katsetada, kuid kahtlustan, et Janek, kes eriti suppe ei armasta, ei oleks sellest just kõige suuremas vaimustuses. Mees tahab ju aeg-ajalt ka "päris süüa", mitte mingite kulinaarsete katsetuste ja suppide ohver olla:)
Kas pasteeti saab kuidagi ilma hakklihamasina jm sarnaste masinateta teha? Kohviveskiga näiteks:D (Mandleid ju sai sellega purustada, mis sellest et auru välja ajas, turtsus ja ähvardas otsi anda)

6 comments:

  1. Ära sa pasteeti tehes küll kohvimasinat kasuta (kuigi mulle pulmadeks kingiti elektriline hakklihamasin, mis oma olemuselt meenutas ka kohvimasinat, aga oli siiski kolm-neli korda suurem ja ikka selleks otstarbeks mõeldud). Mul on keldris üks vana vändaga hakklihamasin, kui tahad, võid endale saada. Tuleb meelde aeg, mil ise tegin (enam ei viitsi möllata, äkki pensionile jäädes jälle) - üldjuhul oli ikka tõsiselt hea, aga ükskord lasin maksa kõrbema ja siis just kõige parem ei olnud, aga ära sai söödud ikka.

    ReplyDelete
  2. ja ma sihukest vana vændaga tahangi! KUIDAS selle kiiremas korras minuni saaks? Kas nædalavahetusele Upessa puhkama ei taha tulla? Saad aidata pasteeti teha ja puha ning jælgida et ma maksa kohvimasinasse ei topi:D

    ReplyDelete
  3. Vist sel nv ei saa, kuigi see tornikoogi proovimise võimalus põhjusena ahvatlevam kui pasteet. Kui aga keegi peaks sel marsruudil liikuma (tillukene D vist teisipäeval alles), siis võin kaasa sokutada küll.

    ReplyDelete
  4. ja mis sind kodus kinni hoiab??????????

    ReplyDelete
  5. Mis küsimus see peaks olema? Mitte mis, vaid kes :). Lihtsalt homme jõulupidu ja siis ilmselt laup pikem magamine, no ja siis juba pole väga mõtet. Aga iial ei tea ette, mis võib juhtuda.

    ReplyDelete
  6. ahah...
    a igatahes selgus, et meil on kodus ka see vanaaegne masin olemas, nii et seda polegi vaja.
    kui ümber mõtled, siis täna (või homme) ootab pasteeditegu ja tornkook:)

    ReplyDelete