Thursday, June 10, 2010

TSENSEERIMATA Mutrike on tagasi! vol3


...Suures Ja Tähtsas Ettevõttes viibides kohtus Mutrike ka Teiste Kolleegidega, kes kõik olid ühte meelt, neil oli nii kahju. Eriti kahju oli Ühel Särtsakal Teist Keelt Kõneleval Daamil, kes ütles ka, et Mutrike oli alati eriline olnud, päikeseline ja meeldiv, et tema küll Mutrikese blogi ei ole lugenud, aga küll on kahju, et „neile teistele“ see blogi ei meeldinud. Mutrike seletas ka, et temagi ei saa aru, mis seal mitte meeldida oli, aga kes on tema, et Tähtsate Inimestega vaielda.
Järgmisena võiks Tähtsad Inimesed muideks kirjandust ära keelama hakata – mis ei meeldi, keelatud, mis meenutab ennast, keelatud, mis on sarkastiline, keelatud. Mutrike mõtles küll ka, et millest Särtsakal Daamil kahju on, et Mutrike ju isegi veel ei tea, MIS edasi saab, aga ei hakanud uurima ka, et kas Särtsakas Daam teab siis rohkem kui Mutrike. Ütles lihtsalt, et kuu aja pärast siis näeme.
Kodus oli ka Mutrikese Abikaasa segaduses, MIKS siis ometi ei räägitud, mille alusel Mutrike vallandatakse. Mutrike kehitas kah õlgu, et temagi oleks tahtnud selgust, aga Tähtsad Inimesed ütlesid, et kuu aja pärast siis...

SELGUS saabus järgmisel päeval. Ja see on juba tõeliselt kõrge tase, isegi Suure Ja Tähtsa Ettevõtte kohta.
Mutrike oli just õues ja luges raamatut kui saabus Turvafirma kullerauto – Mutrike ei saanud aru, et mis see küll olla võiks. Turvafirma Kuller ütles, et tal on kiri Suurest Ja Tähtsast Ettevõttest. Mutrike oli VÄGA SUURES HÄMMINGUS. Mis asi see siis veel olla võiks? Tegi kirja lahti ja sai KOONDAMISTEATE. Saate aru? Kuller oli kohal käinud ka eelmisel päeval, aga kahjuks ei olnud Mutrikest kodus. Saate aru, SAMAL PÄEVAL KUI MUTRIKE ISE OLI SUURES JA TÄHTSAS ETTEVÕTTES KOHAL KÄINUD ja tahtnud teada, kas peab ka hjuuman riisoorsisega rääkima. SAMAL PÄEVAL kirjutas hjuuman riisoorsis KOONDAMISTEATE ja SELLE ASEMEL, et Mutrikesele see kätte anda, saadeti see SAMAL PÄEVAL KULLERIGA. Kui Mutrike selle peale mõtleb, hakkab tal üsna paha. Mis inimesed need on, kes silmast silma ei julge rääkida ja saadavad argpükslikult kirja kulleriga? Ahjaa, Suures Ja Tähtsas Ettevõttes tehaksegi kõike selja taga ja salaja.
(Või äkki tol hommikupoolikul ei olnud "majanduslik olukord" veel nii halb ja töö ümberkorraldamise vajadus tekkis paari tunniga? Ka see on võimalus...)
Ka see, et keegi Mutrikese blogi avastas, ka sellest tehti Mutrikese ees saladus. Selle asemel, et Mutrikeselt küsida, kas see blogi on tema oma ja kellest see kirjutab ja miks, peeti Mutrikese selja taga koosolek, kus otsustati, et kõnealune blogi ei sobi Suure Ja Tähtsa Ettevõtte „mainega“. Keegi ei küsinud Mutrikeselt selgitust! Loomulikult mitte – silmast silma inimestega ju rääkida ei sobi. Ja siis oleks kadunud ka võimalus selja taga, kinniste uste taga sosistada, sest Mutrike oleks andnud kõigile oma ja õige versiooni. Ja see pole ju põnev!
Huvitav on veel see, et sel samal koosolekul paljude teiste ees, ütles Tähtis Inimene ISE, et „täna pole enam eile“ – et tal on olnud aega mõelda ja ta arvab et blogi pidav Mutrike ei sobi Suurde Ja Tähtsasse Ettevõttesse. Kui Mutrike koondatakse „seoses töö ümberkorraldamisega ning lähtudes majanduslikust otstarbekusest“ , miks siis ei toodud põhjuseks sel samal koosolekul hoopis seda?
Samuti on ju Mutrikesel kirjavahetus, kus Tähtsad Inimesed tahavad Mutrikesest lahti saada „vastavalt võimalustele“. Miks siis Mutrikese küsimusele ei vastatud, et korraga on majanduslik olukord nii palju halvenenud, et sinu töökoht on ülearune? Mutrikese töökoht on ülearune ja „sobivat teist tööd pole pakkuda“, kuigi sarnaste tööülesannetega on pakkuda lausa kaks töökohta, mille järgi tekkis vajadus hetk pärast seda kui Tähtis Inimene otsustas, et Mutrikesel pole enam töökohta.
Huvitav lugu kas pole? Käesolevas loos on veel nii palju vasturääkivusi ja valesid, et Mutrike saaks kogu sellest loost raamatu kirjutada. Hmmm, aga miks ka mitte – täitsa huvitav mõte:)
Vot selline lugu siis Mutrikesega. Ei oskakski midagi kosta. Aga Mutrike oskab. Mutrike ei ole üle kuu aja voodihaige olnud ja Mutrike võib küll olla rumal, aga Mutrike ei ole kunagi nõustunud ülekohtuga. Ülekohus ei seisa kotis, isegi kui see on "juriidiliselt korrektne". Ja nüüd kui Mutrikese blogi enam „kellegi mainet ei kahjusta“, saab Mutrike ILMA TSENSUURITA oma päevaraamatut edasi pidada.

Muideks nüüd ma mõistan, mis tunne võis kirjanikel ja teistel kunstiinimestel nõuka-ajal olla, kui nende looming „ebasobivaks“ tunnistati. Ja samuti mõistan ma, mis tunne võis keskajal „nõidadel“ olla kui neid oma mõtete eest tuleriidal põletati. Kui Mutrike ei elaks aastas 2010, siis oleks Mutrike ilmselt tuleriidal põletatud ja tema teosed igaveseks hävitatud...

23 comments:

  1. Kogu selle nalja peale võiks nüüd ju ehk ka firma nime kirja panna. :D

    P.S. Igatsesin su blogi järele ja nii kahju oli, et vahepeal lukus oli.

    ReplyDelete
  2. Lao ruttu õiged nimed letti, enne kui nad sulle kulleri asemel killerid kaela saadavad :)
    Ja laulusalmi sisse raiu nad kah, sealt nad enam välja ei saa :D

    ReplyDelete
  3. Olen ka Sinu blogi suur fän, sest olen ise samasugune natuke maailmaparandaja ja rumaluse vihkaja. Natuke nagu kahetsen, et ei hoiatanud Sind ühe samasuguse juhtumi eest Rootsimaal, ca pool aastat tagasi. Aga annan Sulle hea soovituse. Lepi selle koondamisega, ära riku rohkem enda närve. Sa ei leia õigust Töövaidluskomisjonis ega kohtus. EV Töölepinguseadus on töötaja vaenulik. Töötajal pole õigusi. Unusta ära oma argumendid, et ettevõttes on vabu töökohti. See mul läbi käidud tee. Kui ametijuhendis või nõudmistes on koma teise koha peal, on tegemist teistlaadse tööga. Sellised vastused sain mina komisjonist ja kohtust. Aga "tänu" sellele, et julgesin ka ühe suure ja tähtsa ettevõtte vastu "sõtta" minna, keeravad nad juba pool aastat mul igasuguse tööleidmise tuksi, on minu maine parasjagu täis teinud., sest minu nimi on avalikes otsingutes siiani seostatav tolle ettevõttega. Puhka ja unusta see seapesa.

    ReplyDelete
  4. Üks on igatahes selge. Haiguslehel (töövõimetuslehel) olles ei saa isegi mitte kulleriga koondamisteadet saata. Kui koondamisteatel on haigusperioodi kuupäev, tõmmaku see Suur ja Ülitähtis Ettevõtte endale vesi peale. See paber on igal juhul seadusevastane ja võib abiks olla kogu koondamisprotsessi vaidlustamisel.

    ReplyDelete
  5. Sattusin siia blogisse ja lugesin kohe huviga. Ma arvan, et sa pole päris terve ja peaksid abi otsima. Üks asi on olla kirjanik, hoopis teine on olla kibestunud, oma elus valesid valikuid teinud ja töökohtades pettunud, kes aina teisi süüdistab. Ei leidnud mitte ühtegi kohta, kus kirjutaksid sellest, et ise oled midagi valesti teinud - see tundub ebaloomulik ja terve see blogi on ühele poole nihkes, seepärast ei saa sind mitte tundev inimene sinu juttu tõsiselt võtta. Kui leiad uue töökoha, siis mäleta üht - tööandja ootab, et töötaksid ja selle all ma mõtlen oma töö südamega võtmist, mitte niisama äraolemist. Loodan, et mõistad.

    ReplyDelete
  6. To: Anonymus 1.57
    Äkki seletad siis kuidas käib see südamega töö tegemine? Et teed tuimalt lollusi, mida "tark" ülemus (tööandja) käseb? No siin on ju ehedaid lollusi kirjeldatud ja need ei ole üksikjuhtumid kohalikul tööturul. Kahjuks on enamus inimestest selline orjarahvas (nagu sina), et ei julge üldse tööandjat kritiseerida ja ettepanekuid teha. Meie tööandjad on nii hellakesed ja samas nii targad, et iga initsiatiiv tuleb lõpuks ikkagi karistada. Nagu ka antud blogija näitel. Sa tundud üks neist Tatraveskitest olevat:) Väga sinna kanti küll.

    ReplyDelete
  7. Siin on küsimus lojaalsuses, mitte selles, mis tööl toimus. Kui tööandja ja kollektiiv ei sobi, tuleb ära minna, mitte hakata firma kohta blogi pidama.
    Tundub, et blogi omanik on valinud väga vale töökoha. Kui inimene pole ise rahul, siis tekibki palju konflikte. Kirjutamine sobib küll väga hästi, selle peale võiks jäädagi.
    Ja natuke raske on uskuda küll, et ühes suures firmas kõik nii imelikud on ja vaid paar normaalset inimest. Minul tekkis küll kahtlus, kas kirjutaja ikka on adekvaatne.

    ReplyDelete
  8. Siin pole küll popp oma nime alt kirjutada, aga kirjutan siiski. Tööl käiakse teatavasti raha pärast ja inimeste elus on olukordi, kus tuleb hambad risti suruda ja raha pärast edasi töötada. Olen isegi sellises olukorras olnud, ainult selle vahega, et kuigi ülemus oli loll nagu saabas (õnneks mitte otsene ülemus), meeldis töö ise mulle väga, raha oli ka vaja ja nii ma kannatasin. Töötasime nimelt lemmikloomadega ja see tüüp tõesti ei teadnud sellest valdkonnast absoluutselt mitte midagi. Näide1: tüüp arvas, et kulude kärpimise eesmärgil võiks LEMBELINDUDELE toitu 15 kg kotiga osta (neid polnud pea kunagi üle kümne). Näide2: sain sõimata selle eest, et akvaariumeid pole akna juurest ära liigutatud, sest väljas on külm, akna juures tuuletõmbus ja kalad võivad ju külma saada. Väide, et vees on ju termostaat ja akvaariumid on suletud, teda ei kõigutanud. Ei tulnud ma selle pealegi, et seetõttu lahkumisavalduse lauale löön. Ja see, et ma otse välja ütlen, et tööandja idioot oli, ei tähenda, et ma kõigi kallal vigisen - selles samas kohas oli mu otsene ülemus vägagi intelligentne naisterahvas, minu eelmises töökohas oli mul samuti lausa suurepärane ülemus ja meeldivad töökaaslased. Lihtsalt ma ei häbene välja öelda, et iga kord ei lähe nii ja mõni inimene on tõesti küündimatu ja rumal.

    ReplyDelete
  9. Lugege TLS-i, haiguslehel olemise ajal võib koondada. Paragrahvi 92 lõige 1 sätestab ülesütlemise üldised piirangud. Erinevalt seni kehtinud regulatsioonist
    ei ole töölepingu ülesütlemine piiratud tulenevalt sellest, kas töötaja on parasjagu puhkusel, ajutiselt
    töövõimetu, osaleb seaduslikus streigis või muul TLS1992 §-s 91 nimetatud ajal.

    ReplyDelete
  10. Kas anonüümsed kommenteerijad ka selle peale on mõelnud, et Suurt Ja Tähtsat Ettevõtet päriselus ei eksisteeri, küll aga eksisteerib palju teisigi mutrikesi, tatraveskeid ja tähtsaid inimesi? Kirjanikuna arvan, et mul on õigus luua oma nägemus Suurest Ja Tähtsast Ettevõttest, selleks ei pea olema haige:)
    Teiseks ei tähenda see, et julgen rumalaid ja valesid otsuseid kritiseerida, et oleksin konfliktne, ainult viriseksin kõigi kallal ja oleksin kibestunud. Soovitan Suures Ja Tähtsas Ettevõttes paar aastat mutrike olla, siis on lihtsam aru saada.
    Kolmandaks aitäh neile, kes mõistavad otsust "sõtta" astuda. Loomulikult ei välista ma, et "tänu" sellele on minu uued tööotsingud keerukamad, kuid lohutan end sellega, et kui Tööandja sellist Mutrikest tööle ei taha, pole see ka Mutrikese jaoks õige töökoht. Ja võib-olla saab Mutrikesest hoopiski kirjanik? Nüüd on ju rohkem aega pühenduda kirjutamisele...
    Neljandaks ei saa lõpmatuseni ülekohtuga nõus olla. Kes on tegelikult rumal? Kas Tähtis Inimene, kes teatab Mutrikesele, et (kirjanduslik) blogi on põhjus, et töökoht kaob ja põhjendab seda koondamisega, sest see on ainuke seaduslik lahendus? Või Mutrike, kes oma suu lahti tegi?
    Viiendaks oleks Mutrikese blogi Targa Inimese silmad avanud - kui Suures Ja Tähtsas Ettevõttes on midagi pooltki nii halvasti nagu kirjeldatud, oleks võib-olla aeg midagi muuta? Mitte koondada Mutrikesi, kes sellele tähelepanu juhivad....

    ReplyDelete
  11. Sinust ei saaks neile iialgi lojaalset töötajat ja see on see, mis kindlasti tegelikult asja otsustas. Asjaosalised ju näevad siin sinu suhtumisi ja sellest piisab. Sest kindlasti oled sa teinud kellelegi siin blogis ka liiga, olen selles üsna kindel - liiga halvad on kõik teised ja liiga hea oled ise - selle blogi põhjal. Kui hästi sa ise tegelikult kõiki neid tunned, kellest kirjutad? Minul tekkis igal juhul tööandjana hirm, et peaksin vist meie firmas igaks juhuks kõik töölepingud üle vaatama ja sisse kirjutama lojaalsuse nõude. Mulle meeldib sinu kirjutisi lugeda, aga ma ei tahaks sind endale töötajaks, sorry selle pärast:( Ja võimalik, et sa ise ei mõistagi, miks tööandja sellist töötajat ei taha. Aga nagu sa ise ka vist tead, siis küll saad sarnaseid õppetunde kuni mõistma hakkad, selline see elu juba kord on ja nii tulebki seda võtta:)

    ReplyDelete
  12. kas lojaalsus seisneb selles, et töötaja peaks kõigega alati nõus olema, laskma ennast kritiseerida, maha teha, leppima kõigega, isegi sellega, mis on väär, vaid sellepärast et on töötaja? ja kui julgeb suu lahti teha, et pöörata tähelepanu sellele, mis viltu ja mida võiks parandada, et ettevõtte töökultuur paraneks, on ta ebalojaalne?

    ReplyDelete
  13. aga kuidas on blogi, mis kirjeldab Suurt Ja Tähtsat Ettevõtet, seotud Mutrikese tööga? Tegu on ju eneseväljendusega, kirjandusega? Sellisel juhul võiks ära hakata keelama ka kirjanikke, kes asjadele lähenevad vaid oma vaatenurgast?

    ReplyDelete
  14. minu maailmas paistab päike, kui ma sind kohtan. ma naeratan sulle. ja endale. see on lihtsalt niii meeldiv.
    tähendab see, kuidas sa oma mõtted kirja paned. pärismaailmas on asjad teistmoodi. ilmetumad, hallimad. igavamad. seal oleme me veel rohkem 'anonymous'.
    "kesk linnapõlemist ja võigast hädakisa, ma taarun tummalt oma teed ..." - umbes nii või natuke teisiti kohtume me tänaval.

    tegelikult tahtsin ma sulle lohutuseks/ergutuseks öelda, et kui sa ka saad oma 'tuuleveskitelt' paragrahviga muhu pähe ja nähvaka saba alla (nagunii saad :D), siis ometi jääb su leegitsev mõõk/sulepea/klaviatuur silmapaistvalt kintsutorkivaks ja pakub mulle kiuslikku naudingut, kui mõni Eluline Isik kusagil äratundlikult niheleb.

    ma tänan sind selle eest, mis sa juba kirjutanud oled ja rõõmustan etteteadmises selle üle, mida sa veel kirjutama saad.

    ReplyDelete
  15. WOW!!! :) diskussioon a la carte ;) elu nagu Ameerika filmis, või noh- mängu elu :)

    ReplyDelete
  16. Vau, pole ammu nii head blogi lugenud. See Ekspressi artikkel toob küll su ukse taha hunniku kirjastajaid ja aferiste. Mina ka ei taluks ülekohut, kuidagi hirmutavalt mõjub see viimase aja trend kingaga suhtlusprobleeme lahendada (Lääne-Viru maavanema juhtum ntx.).
    Uhh, kohe hakkan otsast lugema ...

    ReplyDelete
  17. Ajapuudusel ei saa väga põhjalikult süveneda (teen seda kindlasti hiljem), aga üldmulje jääb selline, et krimide autorid tuleks mõne inimese loogika järgi kinnimajja panna... koondamisest rääkimata.

    ReplyDelete
  18. Jah, seda blogi lugedes võib küll aru saada, miks tööandja sust lahti ütles. Mina oleksin ka öelnud. Vaba maa - sina võid vabalt blogida, ülemus võib vabalt töötajaid valida. Kuni sa veel liiga noor oled asjadest aru saama, seni lase edasi ja saa peksa. Eks me kõik ole saanud oma lolluste eest peksa ja saame edasi.
    Iseenda lumivalgeks pidamine näitab, et puberteet pole veel päris möödas.
    Aga sulg sul jookseb, jookseb, pole viga. Võib veel kirjanikki saada, kunagi kui murdeiga läbi ja elukogemust kogunenud.

    ReplyDelete
  19. Sarnaselt anonüümsega kaldun ka ma pigem ettevõtte kui autori mõistmisele ausalt öelda. Eelnavatest blogipostitustest on ju selgelt näha, et ettevõte ja töötaja ei sobi kohe absoluutselt omavahel, nende koos toimetamine on vaevaline, kaugel lugupidamisest ja pealesunnitud mingitest ebaselgetest põhjustest (ilmselt töötaja majanduslikust olukorrast), mis lõppkokkuvõttes mõjub kahjulikult nii ettevõttele kui ka töötajale. Kuidas siis nii, et ettevõte on sunnitud selles vastastikku ebameeldivas suhtes olema, kui töötaja seda masohhistlikult nõuab? Töötaja poolne avalik vaenulikkus on pehmelt öeldes mõistetamatu, hea stiilinäide on prügi sorteerimise postitus- igati mõistlik tegevus ettevõttes on kirjeldatud irooniliselt ja põlastavalt, ilma mingi omapoolse aktiivsuseta/ettepanekuteta asja nii korraldada, nagu kirjutaja meelest parem oleks. Ma tõesti ei saa aru, miks peab ettevõte olema sunnitud taluma varjamatut vaenulikkust ja põlastamist, mille põhjused jäävad ebaselgeks (olen üsna kindel, et sarnaseid postitusi saaks kirjutada mille/kelle iganes kohta)? Lihtsalt seetõttu, et ta on suurem?
    P.S. Ja samuti ei saa ma aru, miks mõned kommentaatorid seda maailmaparandamiseks peavad. Virisemine ja ironiseerimine ilma mingigi konstruktiivsuseta pole maailmaparandamine. Pealekauba enese identifitseerimine Mutrikesena välistab maailmaparandamise väga selgelt, vaid võtabki enese rolliks alistunud viriseja ja sarnaselt Särtsakale Daamile "aga kes on tema"-resigneerumise.
    P.P.S. Selle postituse viimane lõik on pehmelt öeldes juba päris veider. See ei ole enam adekvaatne arusaam ümbritsevast.

    ReplyDelete
  20. hei :)

    lugesin natuke su blogi - lõbus lugemine! eriti kui saad aru, et firmas ongi asjad väga mäda. muidugi, meediasse kiskumisega sa ilmselt käitusid natuke mõtlematult ja tõmbasid endale jamasid kaela. aga elu õppetunnid on ka vajalikud.. ja tore on, et sul on julgust välja astuda nõmeduse vastu :)

    üks lehekülg, mis sulle abiks võib olla: http://www.ti.ee/index.php?page=800&

    ReplyDelete
  21. Õhtust!
    Kõgie lahedamad tekstid on siiani olnud anonüümsed + "Oti" omad - tõsiselt, ma ei tea millisest otsast mõelda nendele, et imelik ei hakkaks. Selline varjamatult üleolev, patroniseeriv sõbralikkus, millega on tembitud
    solvangud, vahepeal isegi "võrdne-võrdsega" juttu hetkeks - pekki, keegi ikka tõsiselt ju usub selliseid kommentaare vuhtides, et need registreeruvad mitte kui (eelmise)tööandja käealuste töö, vaid lihtsalt "sõbraliku arvamusavaldusena".
    :)

    ReplyDelete
  22. Loodan , et Mutrikesel läheb edaspidi hästi ja ta elab stressivaba elu. Kirjutamisoskusega saab ju ka ennast elatatud. Siiralt soovides KÕIKE PAREMAT!!!

    ReplyDelete
  23. Mulle jättis Suur ja Tähtis Ettevõte (selle blogi järgi) küll mulje kohast, kus oleks mõnus pensionieelikupõlev pidada: oma Ebakompetentsuse Tasandile jõudnud Osakonnajuhatajana. Tundub, et ebakompetentsed ja töötajaid kiusavad keskastme juhid on selles ettevõttes tavaks.

    ReplyDelete