Thursday, April 8, 2010

Üks tase edasi


Suures Ja Tähtsas Ettevõttes on kahte sorti inimesi: Kuningad ja Alamad, Kuningate hulka kuulub ka natuke Tähtsaid Inimesi, Alamad jagunevad omakorda Natuke Tähtsateks Inimesteks/Tillukesteks Inimesteks ja Mõttetuteks Mutrikesteks. Täna sai Mutrike uue õppetunni: Kuningad on Kuningad ja teised jäävad alati Alamateks.
Natuke Tähtsatel Inimestel ja Mõttetutel Mutrikestel on IGAL neljapäeval koosolek ÜHELJASAMAL kellaajal. Tähtis Inimene, kes ilmselgelt kuulub ka Kuningate hulka tuli tööle ja hõivas konverentsiruumi, sest tal oli vaja Külalisele värvilisi pilte näidata. Pärast värviliste piltide näitamist suundusid Kuningad ja Külalised ringkäigule ning tillemad inimesed said hakata oma koosolekut pidama. Korraga saabusid Külalised ja Kuningad tagasi ja olid ärritunud: miks on ruum hõivatud? järgmisel hetkel anti Assistendile käsk viisakalt uksele koputada ja teada anda, et tillukestel inimestel on kümme minutit aega oma koosolek lõpetada. Niikaua hõivasid Kuningad köögi, et kohvi võtta.
Täpselt kümme minutit hiljem vabastasid tillukesed inimesed konverentsiruumi ja läksid laiali. Aga Kuningad kööki ei vabastanud. Nii ei saanud tillukesed inimesed koosolekut lõpuni pidada ja keegi ei saa kööki minna, kuni Kuningad pole lõpetanud.

Mutrike jälle mõtleb. Selge see, et liiga palju. Aga Mutrike ei saa aru. Kui raske oleks olnud eelmine päev tillukestele inimestele teada anda, et on tulemas Külaline ning kellast see ja see oleks vaja kasutada konverentsiruumi? Kui raske oleks olnud paluda tillukestel inimestel oma koosoleku aega muuta?
KUI RASKE SAAB SUHTLEMINE OLLA? Suhtlemine oleks Suures Ja Tähtsas Ettevõttes justkui "maavara, mille varud järsult kahanevad", sest üha vähem ja vähem teavad tillukesed inimesed, rääkimata mõttetutest mutrikestest, mis Kuningriigis toimub. Rääkimata despootiast, mis tundub üha rohkem ja rohkem olema Suure Ja Tähtsa Ettevõtte valitsusvorm...

1 comment:

  1. Ilmselgelt ei ole küsimus suhtlemises. Asi on hoopis selles, et alati on keegi, kes on teistest erilisem ja võrdsem. Alati ja igal pool. Ükskõik, kui suur või väike tegelane ta päriselt on.
    On võrdsed ja siis on veel võrdsemad :)

    ReplyDelete