Friday, March 11, 2016

Naiv. Super.


Minu esimene Erlend Loe raamat oli "L" - selle kinkis mulle mu vahetusperekonna "õde", sest ta oli kindel, et see on TÄPSELT minu maitse. Ta ei eksinud. Järgmiseks kingiti mulle "Naiv.Super" ja "Tatt av kvinnen". Ka need Erlend Loe raamatud kuuluvad mu lemmikute hulka. Erlend Loe minu lemmikkirjanike hulka. 

Selles mõttes ei ole ma eriti originaalne, sest Erlend Loe on Norra üks populaarsemaid kirjanikke, väga paljude lemmikkirjanik ja minusuguseid fänne on tal alates 1996.aastast olnud jalaga segada. Ma jäin praegu  mõtlema, et miks läbimurre kirjanikuna tuli teise raamatuga, miks "Naiv.Super" oli parem kui "Tatt av kvinnen" (ma ei tea, kas see on eesti keelde tõlgitud, kuid ma sattusin kunagi kogemata nägema ETVs selle põhjal tehtud filmi. Mis selle nimi eesti keeles oli, ma siiski ei tea,. Naisest võetud?)?  Mulle meeldib vist isegi esimene rohkem.

Nojah. Igatahes. "Naiv.Super" siis. Lugemise väljakutse 24. punkt on lemmikraamat. See on ilmselt selle väljakutse kõige keerulisem punkt, sest mul on neid raamatuid päris palju, mida ma ikka uuesti ja uuesti kätte haaran. Kui ma seal raamaturiiuli ees seisin, siis jäin ma lõpuks kahe raamatu vahele. Erle Stanley Gardneri "Kaks juhtumit" (tühja plekkpurgi juhtum ja ohtliku mänguasja juhtum) ja "Naiv.Superi" vahele valima. Pean tunnistama, et tegelikult tegin ma vist sohki, sest juhtumite-raamatut olen ma rohkem lugenud, samas "Naiv.Super" tundus õigem.

Olen ka siin ebaoriginaalne ja ütlen, et on hea raamat. Nii nagu on öelnud tuhanded teised. Seda on nimetatud geniaalseks. Ma mõistan seda. Nii nagu raamatu tagakaanel on kirjas, siis on see "lihtne raamat keerulistest asjadest". Täpselt nii see ongi. Naiivsete lühilausetega kirja pandud. Kuid mõte, mis sõnadega taga peidus, on hoopis midagi sügavamat. Väga lühidalt kokku võttes saab 25-aastane peategelane vennaga kriketit mängides närvivapustuse, maailm variseb kokku ja talle tundub, et mitte miski ei ole enam õige, millegi pole mõtet ja ta ei tea, mida elult tahta. "Miks mul hea ei ole?" on küsimus millele (naiivne kuid samal ajal (elu)tark) peategelane peab vastuse leidma. Läbi lihtsuse ja otsekohesuse. Ta loobub kõigest - jätab pooleli õpingud, ütleb üles üürikorteri, kolib venna reisiloleku ajaks tema korterisse ning püüab läbi palliviskamise, kopsimisaluse ja nimekirjade kirjutamise end leida.

Ma olen seda raamatut väga mitu korda lugenud. Esimene kord plaksutasin mõttes käsi ja hüüdsin ka "Geniaalne!", teine kord lugesin seda Oslo Ülikoolis "Skandinaavia kirjanduse" kursusel kui seda teost analüüsisime ja mõtlesin "Vau, kui diip", siis sain ma aru kui sügavamõtteline see raamat tegelikult on, kolmas ja neljas ja viies ja kuues (ja ma ei tea mitmes veel) lugesin ma ajaviiteks, kirjastiil on nauditav. Ma ei saa eestikeelseid näiteid tuua, sest ma ei oska nii hästi tõlkida ja mul pole eestikeelset raamatut käe pärast, kuid mõned inglisekeelsed näited siia:  

“There are too many confusing things present. Things I know. Thoughts I have. Sarcasm. Things I think I ought to be doing and places I ought to be going. Always other places.” 

“I have enough trouble with useful information, never mind being burdened with what is useless.” 

“When the universe is ephemeral, one can easily feel that human existence is meaningless. Why should I do anything at all?
On the other hand it is tempting to try and make the best of it. I'm here, anyway. The imagination won't cope if I try to picture where I'd otherwise be.” 


“I still don't know if things fit together, or if everything will be all right in the end. But I believe that something means something. I believe in cleansing the soul through fun and games. I also believe in love. And I have several good friends, and just one bad one.” 

Lihtsad laused, mis annavad kaks võimalust:

- loed läbi, naerad ja liigud edasi
- loed läbi ja hakkad mõtlema öeldu peale, sobitad mõtted oma elu-oluga.

Tekivad küsimused:

- Miks mul hea ei ole?
- Kas asjad lähevad hästi või halvasti?
- Millesse ma usun? -
- Kas mul on ka mitu head ja üks halb sõber?
- Miks mul on halb sõber?
- Mida ma tean?
-  Mida teha kasutute teadmiste ja faktidega?
- Kas aeg on olemas?
- Aga ruum?

Järgmisel hetkel tunned sa vastupandamatut soovi nimekirju kirjutada:

- Asjadest, mis sul on;
- Asjadest, mida sul ei ole;
- Loomadest, keda sa oled näinud;
- Asjadest, mis sind lapsena rõõmustasid.

Ma ei saa öelda, et see raamat mulle seekord sama tugevat muljet avaldas kui esimesel lugemisel. Ma kadestan neid, kes seda esimest korda lugeda ja analüüsida saavad, kuid sellest hoolimata on see üks paganama hea raamat. Pole ime, et see üks mu lemmikuid on. Väga hea kaaslane vaba aja veetmiseks. Hummorikas, lihtne ja mõtlemisainet pakkuv. 


6 comments:

  1. Issand, see raamat on nii hea. Mu blogi päises on ka algusest peale olnud selle raamatu tsitaat :) Kui kellelgi on eesti keelne variant, siis võib mulle kalli hinnaga maha ärida :D

    ReplyDelete
  2. Jah, ma juba tookord kui su blogi avastasin, pidin minestama kui seda tsitaati nägin. Heas mõttes muidugi. Mõtlesin veel, et kuidas krt ta mu lemmikraamatut (ja tegelikult ka üht lemmitsitaati) teab ja siis mõtlesin, et ju peab ka hea blogi olema, kui nii hea raamatumaitse on. Nagu näha ma ei eksinud. 1) et raamat kuulub su lemmikute hulka ja 2) et blogi on hea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pidid minestama :D hahaa. Aitäh :) Krt mul tuligi tahtmine see raamat nüüd ise ka kätte jälle võtta.

      Delete
    2. ja kui eestikeelse kusagilt saad, siis ma paluks seda kunagi laenata:)

      Delete
  3. Surfasin kõik Eesti raamatupoed läbi ja seda ei ole saadaval mitte mitte kuskil, ei eesti keeles ega inglise keeles :( Peab vist sammud raamatukokku seadma, sest tundub täpselt minu teetassike.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kindlasti laenuta see raamat kui poest ei leia. See on naudingutpakkuv ja mõtlemapanev

      Delete