Monday, March 21, 2016

Ajakirjandusest ja uudislugudest


Vanasti algasid mu hommikud sellega, et tegin lahti Delfi, Elu24 ja mõned teised portaalid ja viisin end Eesti elu ja uudistega kurssi. Jah, kollased uudised olid ka uudised. Mõne kohaliku kuulsuse lapseootusest Marju Läniku koera matusteni. Kõigega tuli kursis olla. Ma ei teagi mille jaoks mul kogu seda infot vaja oli teada, aga ma olen alati öelnudki, et ma tean liiga palju kasutuid fakte.

Viimasel ajal ei viitsi ma neid portaale enam üldse lahti teha, sest olgem ausad, 99,9% "uudistest" on täiesti mõttetu müra. Mõned näited: "Mälupokker ja Eesti esimene inim-Barbie", "Staarisaate Gerlil uus vahva amet", "Imelise muutumise Karini läbielamised pole lõppenud". Ma võiks näiteid jätkata, Mingil põhjusel armastab Eesti ajakirjandus luua uusi "kuulsusi", andke mulle andeks otsekohene arvamus, aga üks hullem kui teine. Mingi loogika ütleb, et inimestele meeldivad sellised "staarid", kelle iga liigutust jälgitakse, kõikide tegemistega kursis ollakse ja kohe kui nad midagi korda saadavad (olgu selleks kingapaelte sidumine või huultesse botoxi süstimine) on uudisportaalid neid uudiseid täis. Miks teile-meile meeldib selliseid asju lugeda?
Teine osa uudistest jätkab  oksendamiseni ära leierdatud teemadel:  Savisaare, korruptsioon, Donald Trump, pagulased...Üks uudi hirmutavam kui teine.

Samal ajal aga toimus Rootsis Falunis The Nordic Baltic Ballet Competition, mille võitjaks (ütlen ma uhkusetundega hääles) tuli minu ristitütar Laureen. Esimene eestlane, kes selle võistluse võitnud on. Ma olen alati  imetlenud tema pühendumust väikesest plikast saati, kümme aastat on ta iga päev teinud tööd, et jõuda tippu, siht silme ees jõuda kaugemale ja kõrgemale. Võite on tal varasemastki ette näidata, kuid see võit on mu meelest juba vägagi märkmisväärne. Kas teie olete midagi Laureenist või sellisest konkursist või võidust kuulnud? Muidugi ei ole. Ja ma mõtlen, et  miks selliseid uudised kajastust ei leia? Need võiks ju noortele vägagi motiveerivaks olla? Ei?




Samamoodi on mul üks teine tuttav, noor ja väga andekas sportlane, pühendunud ja võidab auhind auhinna otsa. Ujumises. Ka temast ei ole te midagi kuulnud. Aga miks? Palun seletage rumalale, miks leiavad kajastust erinevad "staarid", kes paistavad silma sellega, et müüvad Buduaari turul oma riideid või osalevad mõnes reality´s, kuid sellised positiivsed ning motiveerivad heatuju-uudised ei leia kajastust isegi väikese nupukesena?

11 comments:

  1. Väga õige jutt! Aga kui Laureen lubab, kirjuta ise temast pikemalt. Mind küll huvitaks. ☺

    ReplyDelete
  2. Märksõnad nagu Savisaar, korruptsioon, Donald Trump, pagulased jne ajavad inimesi teadmata põhjustel lihtsalt elevile ja niikaua kui see nii on, ajakirjanikud neist uudiseid ka usinalt treivad. Ning Elu24 lugejaskond just selliseid "uudiseid" nagu "Sekspomm Courtney Stodden andis poolpaljalt teada, mida ta Donald Trumpist arvab" ka ootab. Ajakirjanikud ei loo neid absurdseid uudiseid enda huvist lähtuvalt, vaid hoopis puhtalt klikkide statististikat või paremal juhul uudisväärtuste kriteeriumeid silmas pidades.

    Sellest, et Rootsis Falunis toimus The Nordic Baltic Ballet Competition ja selle võitis andekas Eesti tüdruk, ei ole ajakirjanikud võib-olla lihtsalt kuulnud ja see on täiesti normaalne. Sul on võimalus saata mõnele kultuuritoimetusele selle kohta aga infot. Taolised lood jõuavadki enamasti ajakirjandusse just lähedaste või treenerite vihjete või ettepanekute kaudu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, eks ta nii tõesti on, aga ma mõtlen (vbla naiivselt), et ajakirjanikud võiksid aegajalt raamidest välja vaadata, olla natuke laiema silmaringiga kui et võtta jälgimise alla mõne kohaliku "staari" instagram ja siis treida uudiseid a la "ohoo! Kas ta on juurde võtnud?" Või "oioi, kas beebikõht?" Vms. Natuke vaheldust klikilugudele kuluks ära:)
      Ma sain aru, et Ida tantsukool saadab/saatis pressiteate välja, no vaatame, kas keegi sellest huvitub. Või tulevad ikka uued uudised inim-barbiedest jms

      Delete
    2. See on kurb, aga kahjuks paratamatu, et klikilood ja "staarid" meedias ruulivad. Ühed ajakiranikud treivad soppa, mida väga suur hulk eesti inimesi ootab ja selle kõmu ehk klikkide arvelt, kust tuleb raha, saavad teised ajakirjanikud kirjutada rahus asjalikumaid asju. See "staaride" instagrami põhjal uudiste treimine ei pruugi tuleneda ka ajakirjaniku kitsast silmaringist, vaid lihtsalt vajadusest... auditoorium nõuab. Muidugi on ka väga palju lolle ajakirjanikke, kes ei suudagi raamidest välja mõelda, aga üldjoontes on ajakirjandus ja meedia siiski äri. Ainult õilsat asja ei saa ajada, sest muidu on varsti pankrot. Minu meelest leiab ajakirjandusest ka muud peale klikilugude. Vali lihtsalt hoolikamalt, kust ja mida sa loed. Elu24 ei hakkagi kunagi pakkuma kvaliteetset ajakirjandust.

      Delete
    3. Loomulikult saan ma aru, et ega Elu24 ei peagi pakkuma mingeid diipe kultuuriuudiseid, aga mu meelest on ka kollased uudised jõudnud absurdini, ehk siis uudisenupukesi tehakse kõige veidramate kodumaiste "staaride" kõige ebahuvitavamatest tegevustest. Veider, et inimesi ka selline info huvitab...Ma ei suuda leida põhjust, miks ma peaksin klikkima lahti ületoodud näite kellestki sekspommist, ometigi on ilmselt väga palju neid, kes seda teevad:)

      Delete
    4. Donald Trump kandideerib USA presidendiks ja USA on maailmas superriik. Pagulaskriis on Euroopa Liidu jaoks suurim humanitaarkriis alates 2. maailmasõjast. Panna need uudised ühele pulgale mingite elu24.ee nuppudega kellegi koerakese matustest on ikka veits hämmastav.

      Delete
    5. Sugugi ei pannud ma uudiseid ühele pulgale, vaid tõin kaks äärmust välja. Sinna vahele mahuks palju muid uudiseid ka, sh ka see, millest siin juttu.

      Donald Trump ei tohiks minu meelest saada aga leheruumi mujal kui koomiksite veergudel

      Delete
    6. Sina ei pannudki, sinu postituses ei pannud ma seda osa algul tähelegi. Kuid esimene kommentaator pani.
      USA presidendivalimised peaksid loomulikult saama leheruumi ja mitte koomiksiveergudel. See, kes saab presidendiks, on oluline kogu maailmale ja Trump pole paraku ju marginaalne tegelane. Kahjuks ei ole.
      Pagulaskriis võib olla lõpmatuseni äraleierdatud teema, kuid fakt on see, et pagulaste sissevool jätkub ja sajad tuhanded inimesed ootavad Euroopas mingit lahendust, toimub inimkaubitsemine, arutatakse pagulaste tagasisaatmist Türgisse ja seda, mis võib nende tagasisaadetutega seal juhtuda jne.
      Ükskõik, kui vähe poliitika ja päevakajalised sündmused huvitavad, ei saa ju naiivselt kõrvutada Euroopa viimase 70 aasta raskeimat kriisi ja teismelist, kes võitis tantsuvõistluse? Umbes pool ajalehte on ikka täidetud pärisuudistega, mis reaalselt mõjutavad väga paljude inimeste elu.

      Kui sa soovid, et ajaleht kajastaks ka konkreetset tantsuvõistlust, kuid ajakirjanikud ei ole sellest teadlikud, siis võta ise ühendust ja anna teada. Kindlasti leiab asi kajastust. Kuid naiivne oleks arvata, et sellisel ajajärgul, nagu me elame, hakkaks ükski tõsine uudisteportaal mingeid selliseid uudiseid ise otsima. Selleks peaks olema tõsine hapukurgihooaeg.

      Ma ei taha sellega pisendada noore neiu võitu. See on väga tore asi. Kuid see ei mahu ühele pulgale maailmale oluliste välispoliitiliste ja Eestile oluliste sisepoliitiliste uudistega.

      Delete
  3. Tartu postimehes olemas pmo.ee/3626169

    ReplyDelete
  4. Jp. Keskmine inimene on paraku rumal ja keskmiselt rumalate huvidega. Keskmine inimene tahab tunda, et ta on teistest parem. On ju hea tunda, et ollakse targem kui Natsa-Peast-Lihtne Inimbarbie. Keskmise inimese enesehinnang tõuseb suisa laeni välja, kui ta loeb taas kellestki, kes on temast kehvem. Ja see on tõmbenumber, sellistest lihtsakestest kirjutatud nupukesed ületavad uudiskünnise, neid laigitakse ja sheeritakse, jagatakse sõpradega ja naerdakse siis koos. Keskmine eestlane on keskmine eesel.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete