Wednesday, September 10, 2014

Siis kui Ida öö otsa nuttis


Ma ei oska muud põhjust Ida öiseks nutuks leida kui hambad. Ikka ja jälle need hambad, mis juba kolmandast elukuust kohe tulevad;) Ida nuttis täna terve öö ja nagu ikka arvan ma, et lapse rahulolematuse põhjuseks on, kas hammaste tulek (kuigi kahe esimese tulekut ma ie pannud tähelegi enne kui Ida Mariani hammustas) või puberteet. Puberteediks peaks siiski liiga vara olema, nii et jäävad ikkagi hambad.
Ida jäi õhtul nii kenasti ja kiiresti magama, et olime isegi üllatunud. Kuid see kõik oli vaid petekas. Just siis kui me kell kümme voodisse koperdasime ja magama tahtsime jääda, ärkas Ida. Esimest korda. Pool tundi hiljem teist korda. Veerand tundi hiljem kolmandat korda. Ikka nutuga. Ja nii kella kaheteistkümneni.
Mr. Poppins kamandas mind teise tuppa magama ja jäi ise Idaga magamistuppa. Kella nelja ajal ärkasin ma selle peale, et keegi jalutas majas ringi. Mr. Poppins hoidis nutvat Idat süles ja püüdis teda rahustada. Midagi ei mõjunud. Me saime aru (või st et me arvasime) et lisaks sügelevatele/valutavatele igemetele on tal ka palavik. Kraadides selgus, et nii see ka oli. Rohud ja igemekeel muutsid Ida korraks küll rahulikumaks, aga nagu Mr. Poppins ta sülest ära pani, hakkas ta jälle lohutamatult nutma.
Mr. Poppins oli nüüd veendunud, et lapsel on kõht tühi, aga et tal on lihtsalt valus ja ta ei saa süüa. Ma ei julgenud vastu vaielda, võib-olla oli Mr.Poppinsil tõesti õigus. Mr. Poppins tassis magamistuppa kõikvõimalikud lapse söögid ja üritas teda sööta. Ida keeldus. Mina arvasin, et me peame tal laskma lihtsalt natuke nutta, sest ma ei osanud midagi olukorra leevendamiseks teha. "Miks sa siis midagi ei tee?" pahandas Mr. Poppins minuga. "Ma ei oska ju," vastasin mina.
"Sul pidi ju mingi meetod olema, et kuidas ta magama jääb?" torises Mr. Poppins.
"Mitte meetod, vaid ma ütlesin, et ega terve öö ei saa temaga nüüd niimoodi ringi jalutada, ta on väsinud ja lõpuks ta ju peab magama jääma," ütlesin ma. Mr. Poppins võttis nutva Ida sulle ja jalutas temaga edasi. "Miks sa teed asja endale veel raskemaks?" uurisin mina.
"Tal ei tohi lasta nutta," vastas Mr. Poppins. "Muidu palavik tõuseb!"
"Kust sa seda tead?" küsisin mina.
"Kullake, mu vanaisa oli arst. MA TEAN!" vastas Mr. Poppins. Ma e julgenud enam vaielda. Võib-olla tal tõesti oli õigus. Ja arsti lapselapsega ei ole ka viisakas vaielda. Mr. Poppins oli valmis terve öö Idat jalutades süles kussutama. Vahepeal proovis ikka ka söögiga Idat vaigistada, kuid Ida keeldus söömast. Mr. Poppins oli surmväsinud, aga alla ka ei andnud. Ta keeldus lapse nuttu kuulmast.

Kell kolmveerand viis hakkas mul Mr. Poppinsist kahju. Mina olin siiski neli tundi magada saanud. Ma võtsin Ida ja kolistasin temaga alla korrusele. Me vaatasime telefonist pilte ja ma lasin tal diivanil turnida. Endal silmad kinni, kuid keeldus magama jäämast. Pool tundi hiljem ta lõpuks ikkagi kustus. Ma keerasin end diivanile ta kõrvale kerra ja sain ärgata iga poole tunni tagant kuni kell pool kaheksa Ida lõplikult ärkas.

Oli see vast öö! Palun öelge, et see on seotud hammaste tulekuga? Siis ma kannatan selle välja.  Aga kui see on eriti varajane puberteet, siis ma ei tea, kas ma saan hakkama...



19 comments:

  1. Meil päris nii hull ei olnud, aga peaaegu sama lugu siiski. Ma ütleks, et kotkapoja top 5 nutuöödesse kuulub tänane kindlasti. Terve hommiku olen igemeid uurinud (püüdnud uurida), hambaid ei paista. Täiskuu? :-S

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulle nii meeldib, kuidas sa last kotkapojaks kutsud:)
      Ise püüdsin ka suust rohkem hambaid leida, aga midagi ei paista...

      Delete
    2. See tuleb tõestisündinud loost (ma ahvin oma venda). Kui vennapoeg veel pisike oli, siis venna ämm kutsus titte tibupojaks. Vennal sai ühel hetkel ninnunännust isu täis ja nähvas, et mis tibu, kotkas hoopis! No ja me oleme vennaga ilmselgelt samast veregrupist emotsioonide väljanäitamise osas...:-D

      Delete
  2. kõik läheb mööda:)
    ja palavikus nutmine on tõepoolest halb mõte. Samas tuli mulle meelde klassiõde, kes tassis kuni 3-da eluaastani last õhtuti süles, et too magama jääks. Laps oli lihtsalt niimoodi harjunud ja teistmoodi keeldus.

    ReplyDelete
  3. Ja ma mõtlesin, et mul oli raske öö! Mu oma ütles "mää" lihtsalt ja siis mängis kella kolmest viieni. Ikkagi mul oli kangelase tunne. Ei jõua ära oodata neid hambaid, kui asi hammastes on.
    jõudu! :)

    ReplyDelete
  4. A proovi (hõbe)lusikaga, kas kõlksub?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mh, jama värk. No siis soovin elevandi kannatust ja et varsti saaksid siin rõõmsalt hõigata, et said magada ja et kõlksub juba :)

      Delete
  5. Usu mind, puberteet on hullem:)

    ReplyDelete
  6. mina pakuks, et ehk on tal kurk valus. minu lapsed on kõik just kurguvaluga olnud öösiti lohutamatud. ja iga kord kui hakkab öösiti selline lohutamatu ja äärmuslikult sage nutmine, siis ei tule ma selle peale, et kurk on ehk valus. alles hommikul ööd analüüsides, vaatan kurku ja nii ta on... punane. teame ju isegi, et esimesed ööd kurguvaluga on õudsad

    ReplyDelete
    Replies
    1. See käis mul peast läbi just nüüd õhtul, sest mul on pigem tunne, et hammaste asemel on ta külmetunud

      Delete
  7. Hei, ma olen su blogi juba ammu lugenud aga alles nüüd kommenteerin. Mul on omal kaks väikest tütart ja ka nemad mõlemad on alati haigusega öösiti lakkamatult karjunud. Soovitan sul igaksjuhuks arsti juures ära käia. Edu teile mõlemale ja loodetavasti saate varsti kõik rõõmsalt magada:)

    ReplyDelete
  8. Ahjaa, unustasin küsida, et kas Idal on palavik ka päeval või ainult öösiti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Väike palavik (37,5) tekkis öösel, päeval püsis sama, ôhtuks on 38-38,5 peale tôusny

      Delete
  9. Siis ma usun küll, et Idake võib lihtsalt haige olla. Eriti kui hambaid ei paista ning igemed paistes ei ole.

    ReplyDelete
  10. V6i vanaemaigatsus?

    ReplyDelete
  11. Mul on laps haigustega niimoodi öö otsa nutnud, korraks suigatab ja siis ärkab jälle kohe nutuga üles.

    ReplyDelete
  12. Praegu on liikvel selline palavikuga kulgev viirushaigus, mõned päevad palavikku, mõnel kõrgemat, mõnel madalamat ja siis möödub iseenesest. Soovitan Ibustari siirupit enne magamaminekut anda ja mõned päevad vastu pidada! Eks tal on paha olla ja sellepärast nutab, rohkem juua ja kaissu.

    ReplyDelete