Wednesday, September 14, 2011

Veel romantikat

Romantiliselt küünlavalgel käehoidmise asemel mööduvad minu ja Janeki ühised õhtupoolikud aeg-ajalt Exceli ja erinevate arutelude, arvutuste ja vaidluste saatel. Mõlemal on õigus, kuid kuna mõlemad näevad asja oma mätta otsast, on vaidlused kerged tulema.

Eilne õhtu oli mõnevõrra eelnevatest Exceli-õhtutest erinev. Mul oli korraks isegi tunne, et õudusunenägu, kus ma igavesti kestvasse matemaatikatundi olen sattunud, on tegelikkuseks saanud. Me veetsime kolm tundi arvutades! Ja mida me arvutasime? Lõpuks ei teadnud me enam isegi! Kõik erinevad variandid, mida veel jagada, korrutada, liita ja lahutada sai, said läbi proovitud. Vaid ruutjuur ja ruutvõrrandid jäid veel läbi proovimata.

Lõppkokkuvõttes läks asi mu jaoks veel segasemaks. Kas raha x aeg = töö? Inimene x aeg = raha? Inimene x töö= raha? Raha x inimene = töö? Aga aeg jagatud rahaga? Raha korrutada ajaga? Mida jagada millega, et rahast saaks aeg? Ajast raha? Rahast inimene?

Magama minnes keerlesid mu peas veel tükk tekstülesanded rongidest, töölistest, kiirustest, linnadest A ja B. Kas tõepoolest saabus päev, mil ma ütlen, et võib-olla oleks raha, aja ja inimeste arvutamisel kasu 9. klassi matemaatika ülesannetest? Teate küll nendest võimatutest ülesannetest nagu "Töölised said tehtud töö eest 200 krooni. Kui töölisi oleks olnud 4 võrra vähem, siis oleks igaüks saanud kolm korda rohkem raha. Mitu töölist tegi antud tööd?"

No comments:

Post a Comment