Wednesday, June 1, 2011

Manipulaatorid

Intrigeeriv pealkiri, kas pole? Sisu pole aga kaugeltki nii intrigeeriv:) Lennukis hakkasin ma lugema Isabella Nazare-Aga raamatut "Manipulaatorid - kuidas neid ära tunda ja ennast kaitsta" ja kui ma üldiselt suhtun üsna skeptiliselt raamatutesse, mille kohta emme on öelnud, et "see on nii hea raamat", siis viimasel ajal on meie maitsed väga sarnased olnud. Kõige pealt Tommy Hellsteni "Kuidas kohtuda inimesega", siis manipulaatorite-raamat, mulle tundub, et ka "Jõehobu elutoas" suhtes läheb meie arvamus ühte. Näiteid on veelgi. Skeeri, ah?

Viimasel ajal olen ma üldse väga palju selliseid "kummalisi" raamatuid lugema hakanud - kodus ootab veel terve riiulitäis sarnaseid raamatuid. Muidu lugesin ma vabal ajal ikka vanu häid (ammu pähegi kulunud) lemmikuid nagu "Kuristik rukkis", "Maa õnnistus", "Must obelisk". Nüüd aga hoopis sellised raamatud. Ma ei tunne ennast ära. Kui ma niiviisi jätkan, mis mu'st saab?

Aga tagasi "Manipulaatorite" juurde. Raamatu alguses on 30 küsimust manipulaatori omaduste kohta. Enda kohta sain ma 4 jaatavat vastust. Manipuleerija oleks pidanud saama vähemalt 14.
Vahemärkusena tuleb öelda, et ka emme ei ole manipuleerija, kuigi ta pärast raamatu lugemist väitis, et on. Manipuleerimine (aeg-ajalt nõnda käitumine) ei tähenda manipuleerijaks olemist. Vahe on ka manipuleerijal ja end kehtestaval inimesel. Manipuleerija jaoks on manipuleerimine kaitsesüsteem, mida ta tihtipeale endale ei teadvustagi. Vastupidiselt sellele, mida me arvame, ei kehtesta manipuleerija ennast. Tõepoolest - end kehtestav inimene oskab siiralt ja selgelt oma arvamuse välja öelda, oskab rääkida oma tunnetest, soovidest ja vajadustest ning oskab käituda ilma teisi alavääristamata. Manipuleerija kaitsepositsioon on analoogne paranoiku omaga. Paranoiku isiksus viitab psühhoosile, mida iseloomustavad enese ülehindamine, umbusaldamine, ärrituvus ja agressioon.

(Kui midagi, siis oleme me end kehtestavad naised. Kuigi viimasel ajal tahaksin ma seda veidike paremini osata.)

Ma olen raamatuga jõudnud umbes poole peale, kuid juba on see mu silmad avanud ja teinud mulle selgeks, miks osad inimesed käituvad nagu nad käituvad (alavääristades, topeltlõkse seades, kritiseerides). Ma saan inimeste käitumiste tagamaadest palju paremini aru.
Nüüd tahaks ma jõuda juba selle osani, kus manipuleerijatega toimetulemisest juttu. Tuleb vist üks magamata öö...

Random:
Üks mu tark sõbranna on kogu aeg rääkinud, et inimesed, kellega me kokku puutume, ei satu meie teele juhuslikult, vaid selleks, et meile midagi õpetada, midagi näidata. Kõik nad on millekski vajalikud! Mu teele on sattunud palju häid inimesi. Ma saan aru, miks mul neid vaja on. Aga mille pärast mina nende teele sattunud olen?

6 comments:

  1. Mida aastaid edasi, seda rohkem mõtlen ma sedasama, et kuidas mina, kes ma vahel tundun iseendalegi nõme ja vastik, olen osanud enda ümber koguda piisaval hulgal toredaid, tarku, abivalmeid, lahkeid jne inimesi. Äkki ma ikka ei olegi siis nii väga manipulaator? Mulle meeldiks uskuda, et see ongi julgus avaldada oma arvamust ja oskus end (tõsi küll, vahel mitte eriti adekvaatselt) kehtestada. Paraku jäi raamat peale nende küsimuste pooleli, sest keegi teine hakkas seda lugema :P.

    ReplyDelete
  2. selles raamatus on muide kirjas, et pärast selle läbi lugemist hakkate endas kahtlema, küsimusi esitama jne. mul on 100lk veel jäänud, arvatavasti saan need lennukis homme loetud

    ReplyDelete
  3. A ma tahtsin lihtsalt kommenteerida blogi pealkirja... Natuke see ehk haakub ka manipuleerimise teemasse... Olime ühel näituse avamisel ja seal pakuti õnneküpsiseid, üks mu tuttav sai küpsise sõnumiga The world is your oyster, start treating your friends like you wanna be treated yourself vms...
    :) Siis mulle meenus su blogi pealkiri ja ma pakkusin talle kahvli variandi kah;)

    ReplyDelete
  4. et siis midagi nagu, et kuni me ei kasuta õiget kahvlit, manipuleerib maailm meiega;)

    ReplyDelete
  5. Kõlab väga huvitavalt... Hea meelega haaraks isegi kätte ja hakkaks lugema, aga paistab, et ainuke viis hetkel on kiiresti prantsuse keel ära õppida :)

    ReplyDelete
  6. Ma peaaegu, et soovitan raamatu lugemiseks prantsuse keel ära õppida;)

    ReplyDelete