Friday, January 8, 2016

Ka mina arenen!


Ma olen mõnes mõttes vanakooli inimene. Hoolimata sellest, et ma elan elu  nii Facebookis, blogis, Instagramis ja Snapchatis ning mu telefon ja ipad on täis erinevaid äppe, kipun ma teatud asju ikka tegema vanakooli moel. No et rongipiletid võtan ikka välja piletiautomaadist, mitte ei aktiveeri äpis, lennuki check in'i teen lennujaamas, arved maksan netipangas, mitte telefonile koputades või plaksutades ja nii edasi ja nii edasi. Ka raamatuid (nii vähe kui ma neid loen) loen ma ikka pärisraamatutena. Seepärast on igasugu e-lugerid ja lugemisäpid ja e-raamatud mulle täitsa tundmatu maa olnud. Või ütleme siis, et mitte minu teetassike. Ma olen ikka arvanud, et see pole päris see. 

Kuna ma elan aktiivset elu Instagramis, siis jäi mulle mõnda aega tagasi silma selline kihvt konto nagu @eestifabula. Väga šeff konto, soovitan neid jälgima hakata. Uudistasin nende Facebooki lehte ja kodulehte, sain teada, et tegu on e-raamatute äpiga ja sinna see jäigi. 


Eile olin ma mingis veidras uute äppide allalaadimise tujus ja nii laadisin ma alla kaks uut äppi - Digipill (pidi 13 minutiga magama panema) ja Fabula raamatuäpi. Ise ka ei uskunud, aga olin astunud oma esimese sammu e-raamatute lugemise poole. Ka mina arenen! Esimese miinusena selgus muidugi, et kahjuks ei saanud ma oma klikiaegsest 4S-ist sisse logida (pole etteheide äpile, vaid ilmselt meeldetuletus mulle, et ammmmmmuuuuuuu oleks vaja uut ja modernsemat telefoni), ipadist sisse logimine oli aga imelihtne ning s kui see oli tehtud sain siiski Fabulasse sisse ka telefonist. Ja Samsungi tahvlist. Ühe koodiga saab korraga raamatuid lugeda kuni neljast erinevast seadmest (eriti mugav eksju)

Pean ausalt tunnistama, et ega ma uskunud, et kohe hullult raamatuid alla laadima ja lehitsema hakkan, kuid kuna mul oli ees pooletunnine bussisõit koju (ja bussis on loomulikult tänapäeval wifi olemas!), siis otsustasin siiski äpiga lähemalt tutvust teha. Täitsa veider, aga ma sattusin kohe natuke sõltuvusse uuest nutividinast. Mitte et mul oleks kogemusi mõne teise lugemisäpiga (on neid üldse?), aga Fabula oli superlihtne kasutada. 

Okei, raamatute valik ei ole võrreldav sellega, mis on kaupluste lettidel, aga... minusuguse vähese lugemusega lugemishuvilisele oli valikut rohkem kui küll. Kuna mul parasjagu käib poes taustaks Raimond Valgre muusika (ja ma olen ka Raimond Valgre loomingu austaja), siis esimeseks allalaaditud raamatuks sai Raimond Valgre eluluga. Ma ei piirdunud vaid sellega, vaid kukkusin hullama ja laadisin raamatukogusse veel paar tükki kohe järge ootama. Noh et kohe kui üks läbi loetud, saan järgmise kätte haarata. Ma tundsin end nii fancyna bussis e-raamatut lugedes! Muidu olen ma ikka teisi vaadanud ja mõelnud, et see peab ikka palju ebamugavam olema kui pärisraamatu lugemine. Ei ole! Mugav on (valgust saab ka tuunida, nii et õhtul lugedes ei hakka valge taust silmadele), tahvel ja/või telefon on meil ju niikuinii kogu aeg käekotis, ei mingit lisaruumi ega lisakilosid. Ideaalne lennukisõidul! Ma lennureisideks ikka viskan mõne raamatu kotti ja vannun pärast, et kott on nii täis, et sealt ei saa midagi kätte. Nüüd on see mure ka lahendatud. Ja mulle meeldib, et raamat avaneb sellest kohast, kus see pooleli jäi. Mul on alati jama järjehoidjate ja lehekülje numbrite meeles pidamisega. 

Ma ei tea, kas ma kujutasin endale seda ette, aga raamatu lugemine läks nii kiiresti, et eilse õhtuga jõudsin ma Valgre raamatuga juba poole peale (mitte et see oleks oluline, aga äpp näitab ka ära mitu protsenti raamatust läbi on).


Kuues keeles (eesti, inglise, vene, läti, soome ja saksa) raamatuid pakkuva kihvti rebaselogoga äpi leiate App Store'ist või Google Play poest. 
Hetkel on Fabula Facebooki lehel (link) käimas ka kampaania, kus võita võib iPad mini ja kuus kuud eestikeelseid e-raamatuid. Minge vaadake ise täpsemalt järele. Mina igatahes olen nii rahul, et otsustasin sammukese nutikamaks saada. Ma ei tea, miks ma varem nii e-raamatute vastu olin. Noh jah, kunagi olin ma ka seda meelt, et jään alati kassette kuulama...




23 comments:

  1. Kas sul hinnad veits paigast ära ei ole? Mina näen küll Fabula lehel hoopis teisi hindu ;) Aga tere tulemast Fabula kasutajaks. Ise ka avastasin selle enda jaoks eelmise aasta lõpus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. S.K

      Huvitav, et sinu kandest kohe teises blogis post tehti.
      Ma esiti reklaamist ei saanudki aru, oli siis?

      Delete
    2. Praegu tõesti on soodushinnad:)

      Delete
    3. See on tõesti huvitav, et ühe äppi postitus nii intrigeeriv oli. Aga postitus ise oli sama palju reklaam kui kõik teised artiklid, mis on tagitud "reklaam" või "tootetutvustusega".
      Huvitav on see, et Apollo reklaam või Stig Rästa raamatu või mõne teise asja "reklaam" ei häirinud, aga kui kirjutad ühest äppist siis vot see on üle piiri minek.
      Parimad kommentaarid on muidugi see, et midagi jah selles blogis "raamatutega nüüd toimub". Vau! Mina rumal arvasin, et tahaks tänu Heily (ja lugemise väljakutse grupile) rohkem lugeda;) Ja ega ma varem polegi siin blogis raamatutest kirjutanud, et see nüüd kohe nii häiriv on. Hahh, naljakas lihtsalt!

      Delete
    4. Asi pole ju ainult soodushindades. Minu arvates on ka ilma soodushinnata kuupileti hinnaks vaid 7,99€, mitte 9,99€. :)

      Delete
    5. ilma soodushinnata leian mina kodulehelt ikka need hinnad - https://fabula.im/et

      Delete
    6. K: Kui palju maksab püsitellimus?
      Lugemisõigus üheks kuuks maksab 7.99 €, kolmeks kuuks 21.59 € ja 6 kuuks 38.59 €. Kvartaalse ja pooleaastase püsitellimuse hind sisaldab juba soodustusi 10% ja 20%. Kui Te teete ostu läbi iTunes konto, siis Apple hinnaregulatsioonide tõttu on püsitellimus kallim, nimelt 9.99 €, 26,99 € ja 45,99 €. Küll aga on Teil võimalus makse teostada mitte läbi iTunesi ja logides enda kontoga sisse meie kodulehekülje kaudu, saate teha makse tavahindadega, kasutades krediitkaarti või Paypal kontot. Kui olete väljaspool Eestit, rakenduvad teiste riikide tasud.

      Delete
  2. https://lastejutud.wordpress.com/2016/01/08/kust-kohas-algab-valetamine-ja-mille-eest-on-blogija-nous-valetama/

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Mille eest on blogija nõus valetama" on muidugi vahva pealkiri. Mulle meeldib kui mind valetajaks nimetatakse. Muus osas ma ei viitsi kommenteerida, las need klähvivad, kes polegi (ammu?) saanud mu kallal klähvida.

      Delete
  3. Kõlab nagu reklaampostitus igatahes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erinevalt kasvõi sellest: http://diipkunstiinimene.blogspot.no/2016/01/suur-lugemishuviline-voi-siis-mitte.html eksju

      Delete
  4. No aga kui raske on oma lugejatele kirjutada, et "minuga võeti ühendust", "sain tasuta proovimiseks" jms? Kas sa maksid selle äppi allalaadimise eest, küsime siis nii?
    Sul oleks nagu häbi tunnistada, et saad tasuta asju? Või milles probleem nende reklaamidega? Ma olen teise blogijaga nõus, kes sinust postituse kirjutas (ja too postituse alla ilmus muideks päris mitmete tuntud blogijate arvamus, et sinu poolt ei olnud see usutav "surfasin netis ja täitsa kogemata avastasin" ;) ).

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1) kui ma avastasin midagi pooljuhuslikult, siis nii ma ka kirjutan 2) üks ei välista teist 3) kõik minu nö reklaampostitused (makstud või mittemakstud) on vastava märkega ("reklaam" või "tootetutvustus") märgistatud. Seega tahaksin ma väga küsida, KUS on probleem ja 4) need mitmed "tuntud" blogijad võivad minu avastustest ja blogist arvata täpselt seda, mida nad tahavad, ma tean juba ammu, et "blogieetikaga" ei lähe minu blogi nende arvates kokku. So be it! 5) Mina kirjutan nii nagu mulle sobib.

      Delete
    2. No arvata oli, et sa keerutad välja ja siiski ei vasta ühele küsimusele konkreetselt. Küsin uuesti :)
      Kas sa maksid ISE selle äppi eest mingit tasu/kuutasu (nagu "tavainimene", kes seda sooviks peaks tegema) või ei?

      Delete
    3. Mis tähendab "keerutad välja", ma vastasin su küsimustele ja ma ei teadnud, et pean iga kuu hakkama blogis ära näitama ka oma kontoväljavõtet, et "usaldusväärne" olla nagu "tuntud blogijad":D

      Delete
    4. Sa ei pea seda selleks tegema ju :) aga ikka keerutad ju :D sa ei suuda vastata konkreetselr küsimusele, mida ma esitasin? Miks nii?

      Delete
    5. ...sest lihtsam on vastamata jätta kui aus olla!

      Delete
  5. Elisa raamatuäpp on samalaadne enamvähem sama hinnaga ja selle kasutamiseks ei pea muidu Elisa klient olema. Esialgu tundub, et seal on raamatute valik suurem.
    Mine sa tea, äkki on veel midagi kusagil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõmbasin selle ka alla. Raamatute valik on tõesti parem, aga miinuseks on see, et raske lugeda (kirbukiri ja pean silmi pingutama). Aga nii veider kui see ka pole, siis esimese raamatuna tõmbasin alla Evelin Ilvese raamatu ja pean tunnistama, et algus mulle meeldib, vaatame, mis ma lõpuks arvan. Vbla ütlen ka vaene Evelin;)

      Delete
    2. Evelin Ilvese raamat on veidi ee... liiga sile ja ümmargune, kui intriigi tahad, võta parem Vilja teine elu. Kirbukiri on jah, mina panin lihtsalt kogu tahvlil teksit suuremaks. Kas Fabula äpil on teksti suuruse muutmise võimalus sees?

      Delete
    3. Samas on Fabula valik lihtsalt teistsugune - need kaks on erinevad ja tasubki mõlemaid vaadata.

      Delete
    4. Ma ei tea, miks, ilmselt sest kõik on öelnud, et tegi oma margi raamatu avaldamisega lõplikult täis, aga ma kujutasin ette, et raamat algab kohe sopa pildumise või mingi enesekiitusega või... Noh ma igatahes ei saa (veel) midagi teravat öelda. Pean vist ikka Vilja oma ka jah läbi lugema, kuigi olen öelnud, et neid raamatuid ei loe. Aga ennegi oma sõnu söödud;)
      Fabulas saab muuta nii fonti, suurust, teksti paigutust kui panna ka ööreźiim. Kasutusmugavuselt tunduvalt parem, raamatuvalikus jääb kehvemaks

      Delete
    5. Selles on sul muidugi absoluutselt õigus, tore et sellised äpid on turule tulnud.

      Delete